Yang DiSaYAngi

Isnin, 15 Jun 2015

Red Pearl in making By Syawal Yafiq


Salam isnin kengkawan...
lemau sikit pagi2 ni..pagi2 je dah mengadapkan diri kat hospital putrajaya pepagi ni sebab kes aku G full check up kat hospital putrajaya last week...pasai baby tak bergerak dengan kuat...juz doc nak pantau darah tali pusat dan bacaan air ketuban.......tu nanti la aku citer....

so weekend ni apa je kerjaan N XTVT korang...aku tak kemana....sabtu duduk rumah...ahad pon duduk rumah...tak kemana...kalo ada ke mana pon, G kenduri opismate aku je....pastu balik tidoq....

rabu lepas , mmg aku ngan en asbeen ada ke kedai bakery, beli barang buat tiramisu, sebab ada org order..alang2 dah sampai situ, beli la sekali barang2 nak buat biskut raya...

yang best...aku cakap ngan en asbeen...nak try buat red pearl tahun ni, tahun lepas buat tak menjadi, leper je..tak naik cantik....tahun ni, aku nak try balik, sebab ada satu kesilapan yang aku buat tahun lepas, alhamdulillah tahun ni aku tak buat...N result dia..nanti aku bagitau...

so petang tu lepas semua dah selesai makan, minum petang semua, semua pakat bertandang kat dapur....termasuk la en asbeen pon...dia baru balik beli barang basah buat top up untuk ramadhan ni....siapkan awai...senang...so sementara en asbeen guna sinki, N berdiri, settlekan semua siang2 N basuh barang basah.....aku ngan syawal serta si abg ngah yg sebok tu, memasing dok duduk kat lantai, kiter mulakan proses...

si syawal tu sebok asik dok tanya bila nak buat..bila nak buat...jom la kiter buat yee....

red pearl in making by syawal yafiq....banyak yang syawal yafiq buat...macam gentel, bubuh bahan dalam bekas, buh ceri di tengah tu....masuk kuih n kuarkan kuih je aku yg buat...yg kacau kaup balik pon en asbeen...tak pi kalo tak terdaya syawal buat....aku buat la...
maaf la kalo dapuq berkongsi dengan maktok..banyak lagi barang maktok dari barang kami..maktok sebok dengan order2 dia..mmg tak sempat la nak berkemas...asal boleh je la...



nampak syawal guna...aku menolong jugak...mana tak cantik, aku cantik2 kan...

suke awak kan syawal...

haa...si kecik yang sebok la minta cornflakes lebey..abis minta..abis minta...abis nanti, nak buat macam mana...

syawal yafiq in chef...izz dani aqlan assistant.. N soya is mando..hahahahha...

hasil air tangan syawal yafiq N soya....
legend wooo guna tudung periuk...ahahhahah...senang ko...sebab dari dolu lagi, mak aku kalo buat biskut raya ni mmg guna tudung periuk..sampai la sekarang...so mmg turun temurun dengan aku jugak..hakak2 aku pon sama....senang nak guna ni...nak guna loyang, malas la pulok.....senang gini..mudah nak amik....

hasilnya....

taaadddddaaaaa....

yee..syawal ....biskut kiter menjadi tahun ni...yang best, N alhamdulillah ranggup di luar dan dalam.....tak mo la ranggup di luar..kenyal di dalam kan...kalo boleh nak ranggup di luar N di dalam...alhamdulillah menjadi....bila tunjuk kat syawal....seronok dia..siap high 5 tau...siap cakap...
"ibu....ni biskut syawal buat..."

yee awak buat sayang..seronok kan...dua kali adunan la buat...seronok sungguh si syawal buat ni....
adik dia tukang sepah...aku up kat IG n FB...ramai la kata, awai sangat aku buat...yee mmg awai..malas sgt la aku nk hadap time bulan2 pose tu...waktu mmg dah sarat sungguh dah...ni pon aku gagah jugak, sebab dah beli barang, sayang pulok tak buat...nasib la duduk je...duduk pon lelama, kebas punggung jugok tu...sakit jugok pinggang aku tu....senang buat awai..tak yah fikir dah....

kalo aku rajin nanti aku buat la lagi time bulan pose....bulan pose kali ni, azam rasa nak lebey mendekatkan diri pada ALLAH SWT ...dan rehat...terawih mmg payah la nak G dengan bebudak ni, mengharapkan en asbeen je la yang pegi...wakil aku....

syawal mula2 aku suruh dia rasa, takut2 dia..dah rasa..asik ulang2...pastu buat alasan...
"ibu..nak lagi...pakcik kata, pakcik nak..."

pandai la kamoo anak..pakcik kamoo nak...pastu kamoo amik ser lagi kan untuk kamoo kan...ok enough...ye syawal....ibu kamoo dah siap masuk balang...dpaat la 2 balang setengah....lepas tu siap salotep kat penutup tu..macam org menjual..lepas tu siap...menyorokkan...kat mana soya sorok...soya je tau..tunggu la bulan syawal nanti baru syawal yafiq dapat makan...kikikikiki....

semua resepi ni aku amik dari blog kak ita..masam manis...memang aku suke terjah blog dia N blog Ina Intanberlian kalo bab2 masak ni....




hakak aku kat penang tu mmg suke buat kuih raya sendiri..dari beli..mmg banyak dia buat..sekali dia buat...sampai 10 jenis ko..mmg meriah kalo datang raya umah dia...aku la tukang abiskan..hahahhah...so yang ni kuih dia tak penah buat lagi....aku siap screenshot untuk hakak aku kat penang tu, kasi dia...dia semangat nak buat jugok tu...lagi la semangat, anak dara 3 org tu mesti tolong dia...tolong buat ada..tolong kacau pon ada./...tolong menyebok pon ada...tolong rembat satu2 pon ada..hahahhhahahh

seronok main masak2 ngan anak2 ni...semua la sebok becok dok kata...
"ibu...syawal nak buat..nak buat..nak buat..."

yang si kecik pon sama jugak kan....tu menyebok je lebey tu....

4 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

nampak sedap.. syawal, aunty nad nak 1 balang bleh? nnt aunty nad kasi duit raya, hihihi

Nurzakiah Hanum berkata...

nampak sedap

Falsya berkata...

mcm senang je nak wat kuih nie...nak try la..tp xtau la bile tahun raya pulak dpt makan..ahahaha..

gud boy syawal..pandai betul tlg ibu..

adianiez AIDA berkata...

wah! bagus nyer tolong menolong.
aida ni plan asal nak buat kuih sendiri.
tiba2 plak kena transfer.
nak buat camne kan...
dok ulang alik keje tiap hari jauh2, letih....
in shaa Allah wiken kot.
nak buat joinventure dgn mr.asben la :)