Yang DiSaYAngi

Khamis, 27 Ogos 2015

Soya dah bersalin

salam khamis kengkawan..kejap je dah khamis..kejap je rasa dah nk akhir tahun dah kan....alhamdulillah banyak benda dah berlaku...alhamdulillah jugak pada 6 julai 2015 bersamaan 18 ramadhan 1436H soya dah selamat melahirkan puteranya yg ketiga pd jam 3.54am dengan berat 2.32KG (kecikkan) secara normal..alhamdulillah..

seperti biasa...sakit pon sakit biasa nk beranak kan....
cuma situasi berbeza la kan....kali ni pecah air ketuban jugak...cuma bezanya kali ni...kuar sikit2....ahad 5/7/15 u...mcm biasa pose...tidoq petang...tgk jam dah 4.30pm...dlm hati dok kata...(nk ada running man dah...AHAAHAHAAHHHA) itu di kejarnya....ahaahahaaah...lepas masuk toile rasa nk terkucil...buang la...tak da rasa x sedap hati lagi...lepas tu g ruang tamu..br duduk...terkucil mcm kencing...kuantiti g banyak mcm kencing la kan....padahal x menran pon....ada la dlm 4,5X...perasaan dah lain...check tgk, bukan urine pon...tp jernih..sah dok kata air ketuban...tp kuaq sikit2....so lps berbuka..(sempa la sambaq mcd..)mls masak....jam 9pm terus G hospial... cerita ka doc n nurse...check laluan..mmg sah air ketuban...jam 10pm, admit wad....doc check dah 3cm...kejap je ko..mmm..mmg selama check up bulanan, doc ada bgtau yang aku akan bersalin awai sebab sebelom ni pon awai, so kali ni kompom lagi awai, sebab laluan dah ada N aku pon alhamdulillah tak da masalah2 lain..HB, urine, baby semua la ok...en asbeen sanggup tidoq depan kaunter labour room ko..ahahaahaha....takmo ketinggalan nk masuk labour room jugak....sanggup takmo balik..katanya kalo balik, nanti tak sempatmasuk labour room, aku dah bersalin...takmo la dia....katana kali ni..macam mana pon dia nak masuk jugak...dia selaloo berdoa, permudahkan urusan aku bersalin N kabulkan doa dia nak masuk lobour room, nak saksikan sendiri binik poyo dia ni bertarung nyawa demi kesayangan dia..

jam 12am dah start sakit2 dah kat dalam wad tu..macam biasa kejap bangun, kejap G toilet..tau2 dah jam 2am...nurse datang check BP, tgk aku semacam, dia tana, "sakit ke???" anggukkan je di terima...so terusla nurse panggil doc untuk check, check je laluan, dah 4cm, so boleh la turun balik ke LB utk proses seterusnya... MIL dan FIL aku call, tanya keadaan aku...FIL aku siap pesan kat aku sebelom aku ke LB..

"suraya anak abah...jaga diri....abah doa anak abah ni selamat semua tau...egat pesan abah...sentiasa bibir tu di basahi zikir dan selawat tau, jgn lepas ye..."

inshallah aku egat setiap yang FIL aku cakapkan...
aku mesej en asbeen, OTW ke LB sekarang....aku inform ngan nurse pasai en asbeen...

sampai kat LB...mmg check br bukak 4cm...tp CTG baby menunjukkan baby mmg dah nak kuaq dah..sebab denyutan jantung BB tak cantik...panik, cuak????????

hanya ALLAH SWT yang tahu...mmmmm...sakit tak yah kata...nurse bagi gas utk aku sedut kalo kontraksi dtg...tp bila aku guna, macam tak membantu...aku egat pesan FIL...sejak sakit u..mmg meniti di bibir ni....asarfirullahalazim....berulang2...alhamdulillah itu mmg membantu kurangkan rasa sakit tu...dengan aircond sejuk giler, sampai gigil aku...3,4 lapis selimut jugok la letak atas aku...mmg sentiasa check CTG, mmg denyutan BB tak cantik...check lagi laluan..alhamdulillah, makin lama, makin terbukak luas jalan...kejap aku dengar 5cm, seminit lepas tu 6,7cm....

aku cakap ngan doc..."doc saya nak beranak...nak kuaq dah ni...nak berak..."...so paham la doc mmg dah tiba masa...yang best, yang sambut aku, doc laki, yg macam "adik2" gitoo tau...bawah aku 3 tahun x salah...suport yg dia bagi, mmg membantu, dengan en asbeen kat dlm pon, sama2 bg sokongan...alhamdulillah tepat jam 3.54am, soya dah bersalin....en asbeen nampak je bb kuaq dari perut aku..nampak la dia excited N terharu ko..pertama kali kan...nampak bergenang air mata dia...baru tau pengorbanan binik kamoo yg poyo ni ye...

nampak tgn cumil tu....


muka org excited..bercampur baur la perasaan dia waktu tu....

so ni la dia, selepas 44 hari/....
BB blogger..ahhahahah..

mirza firash bin mohd yaakob....
2.23KG..now dah 3.36KG...

semua kata muka abg dia izz...kejap muka syawal...kejap muka abah dia...abis muka ibu bila...konon semua nak sedapkan hati soya ni..

"inshallah nex gurl kot, ikut muka ko..."


inshallah...


7 ulasan:

Jueliza Jamani berkata...

tahniah selamat berpantang

Falsya berkata...

anyonyonyo mirzaaaaaa..

sue, tetibe sedih pulak..teringat dulu time nak bersalinkan qisya...insyaAllah tahun depan ulang balik..

Fiza Rahman berkata...

Alololo...tomeinya.

eima berkata...

hidung...hidung ko .... hahaha
comey .... dah abis pantang ye ... kemain nk panjang langkah la tu ....

IntaNBerliaN berkata...

Alhamdulillah... dpt jugak akob tgk baby lahir kali ni yer... rezeki akob...

Aamiin... untuk anak girl tu... moga anak ke 4 kita nnati akan berlainan jantina dgn yg sedia ada skrg

saya nampak mirza ni macam muka izz...

Ibu Lala berkata...

Saat yg paling indah dlm hidup. Tahniah dpt bb baru

Nad MamaZN berkata...

hai mirza!alhamdulillah senang je