Yang DiSaYAngi

Rabu, 25 November 2015

Tips galakkan anak membaca

salam rabu kengkawan...

ada tengok beberapa tips galakkan anak2 belajaq dan membaca...






seronok jugak kalo amalkan ni...

sekarang lepas makan malam, jam 9pm, mmg terus bukak buku, amik balang pensil dorang duduk kat meja dorang, siap2 belajaq sama rotan di tangan....si syawal sesambil menulis, sesambil ajar membaca, sesambil kenai huruf, nombor dan sebagainya, sesambil mewarna, sesambil seronok...semuanya sesambil la...seronok dorang kalo ibu bapa fokus pada dorang bila dorang melakukan sesuatu keje...si izz pon mula la sebokkan nak tunjuk jugak hasil kerja dia...

kalo dolu, en asbeen banyak ajar dorang...sekarang aku pulok..en asbeen ajar deme, tangan tu sebok la dengan HP..nak je ketok tangan tu..last2 aku suruh dia jaga mirza, senang...aku ngan dorang....alhamdulillah syawal seronok...siap satu buku dia buat....

9 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

great tips

IntaNBerliaN berkata...

akob mcm hubby saya, xleh lps hp kt tgn... duk main game... tp anak2 mmg saya je ajar selama ni..

kan sue, nampak perubahan bila kita fokus dekat anak je kan.. berbanding melayan anak sambil tgn sibuk dgn hp...

Azura Aziz berkata...

wahhh tips yg bagus ni sue... tq sharing ;)

Fiza Rahman berkata...

Good tips.

Falsya berkata...

boleh cube nie..dulu semek tuh kalau bg buku, die duk buang2 jer..skang nie die yg gie amek buku2 tuh..takat tgk kejap pastu sambung campak balik..hahhaa

Ibu Lala berkata...

Dari anak yg first lahir sy mmg suka beli buku or majalah. Tapi anak anak sorang pun x minat membaca. Germbetul

dalila berkata...

wahhh..gud info..tq sue..

eima berkata...

good tips .... amalan lama2 jd kebiasaan

LYAfrina berkata...

terbaik lah tip ni