Yang DiSaYAngi

Jumaat, 30 Januari 2015

sama tak kami




tengah syiok2 kemas drawer kat opis semalam...jumpe pulok gamba2 si kenik2 ni...alahai cumilnya...

nampak sama tak muka dorang ni...gamba2 ni di ambil waktu ni dorang masing2 baru umur lingkungan setahun lebey....

bila tanya ngan syawal sekarang....sape yg pakai baju hijau tu....di jawab...
"itu adik la ibu..."

hahahahha..sama ke muka kamoo ngan adik..yela kamoo adik beradik gen abah kamoo kuat sgt dalam diri kamoo..hahahhahah.....

Khamis, 29 Januari 2015

Buat rancangan sendiri nampak


Salam khamis kengkawan....

em pat hari lepas en asbeen buat hal...

sepatutnya mmg jumaat ni lepas keje kami gerak balik johor...biasa la cuti lama...duduk sana, bukan jalan mana pon, saja balik duduk rumah je pon...en asbeen tahu kalo aku penat, mmg aku suke duduk rumah MIL ni kalo cuti panjang, rasa nyaman je..kampong kan, sunyi sepi, tidoq pon lena...tp kat rumah MIL ni nak tidoq lena mmg tak la, si izz kalo duduk rumah MIL bukan reti nak tidoq, nak tawaf satu rumah je...tahu la umah nenek tok wan awak beso...

nak di jadikan citer..tetibe en asbeen boleh kata...
"sayang...balik jumaat ni, kiter tak yah tido umah mak tau...kiter tido hotel..."

haaa...apa....mengapa kamoo buat keputusan begitoo en asbeen, tanpa berbincang sama binik mu ini...hahahhahahha...tp itu soya suke, tidoq hotel..lama sungguh anak2 tak tidoq hotel...alasan en asbeen....

"sebab saya nak tido hotel, esok pagi2 kiter G kluang station...pastu kiter jalan2 batu pahat... N baru balik rumah..."

waahhhh buat keputusan sendiri ko...selaloo aku yg bagi tentatif kat dia, ke mana, di mana N mana..mana....aku tanya jugok...kenapa nak ke sana, selaloo aku je yg beria nak ke kluang station tu, en asbeen mengikut je...katanya....

"yela, senang...tak yah patah2 balik dr umah mak ke pekan ni...lagipon, sebelom awak cakap nak ke kluang station, baik saya buat dulu..tahu dah, awak setiap kali balik, ituyg awak nak G kan..."

eh...eh...eh...pandai pulok dia perli binik kan...tp tu la kenyataannya..hahhahahah,.....aku kalo balik kluang...satu kali, mesti singgah jugok....tak boleh tak singgah...entah, suke kot...dr zaman bertunang lagi aku suke G sana...sampai la sekarang....lagipon rumah MIL tu dah jalan menghala ke kota tinggi sana, kire penghujung kluang la tu..tu yg en asbeen malas nak patah balik sana sini tu..senang terus je..sebab dari pekan kluang ke rumah MIL tu amik masa dalam setengah jam..susah jugok la...so gini la solution nya..tahniah en asbeen...bagi binik dan anak2 gini...soya suke....
selaloo aku je yg kena bagi tahu, ke mana...di mana bagai...baguih gak sesekali dia buat rancangan aku ikut..ni kalo tak selaloo aku je..hhahahhahaha


tahniah en asbeen..ahahhahah...tgk pakai baju futsal soya...soya pon tak rasmi lagi baju baru ni tau...

Rabu, 28 Januari 2015

Syawal Bahasakan IBU...



tajuk tak menahan..hahahha...

..sejak dua hari ni mmg bangun awal aku...no bangun lewat...tidoq pon sekarang ni kena awal... 9.30pm sudah beradu yee bersama anak2...sejak mengandung anak ke-3 ni , mmg aku kena banyak rehat..nak aktif jugak...tp cepat penat pulok..hahahhahahha...kena rehat bebetoi, baru boleh buat keje lain...

kisah pagi tadi...selaloo aku malam aku akan check beg syawal, tgk ada yg tertinggal atau apa kan...sekali tgk ada homework untuk syawal...so nasib memasing semua tidoq awal, bangun awal, jom la syawal settlekan keje, sementara ibu ngan abah siap...kamoo dah siap, kamoo settlekan keje kamoo...kalo ibu perasan malam tadi, mmg malam td jugok ibu suruh kamoo buat....nasib la siap, tu pon makan masa...alahai anak..kikikikiki...

sekali tgh dia dok buat keje dia...
adik dia amikla pensil case dia...dok la syiok2 pegang2 sambil tgk upin ipin...tetibe...izz boleh bantai campak ke dinding pensil case abg dia...marah la aku...tindakan rifleks laju sungguh...laju jugokk la tangan aku ni bantai tangan dia....terus melalak....marah la aku...aku pon tegur la dia....buat muka cebik...minta simpati...kena marah2...sekali aku dengar sore bahasakan aku...

"ibu...jangan buat adik macam tu....tak baik..."

aikkk...aku pulok yg kena,,...aku pon balas la balik apa yg syawal kata.,...

"syawal...ibu kena la tegur adik, sebab dia baling barang awak...benda ni bukan murah tau..nati kalo rosak macam mana...lagipon adik awak ni salah, kamoo tahu...ibu kena la tegur.."

dia balas balik ayat yg sama dia bahasakan aku...mmmmmm....en asbeen tgk aku dah gelak2...untung la kamoo en asbeen, kamoo tak kena kan, binik kamoo yg kena...mmmmm...suke kan....terus amarah hilang jauh dari hati ni....aku pon cakap la ngan izz...

"sini..peluk ibu..salam ibu..minta maaf...nasib abg kamoo ada..kalo tak, lagi teruk kamoo kena ngan ibu..tahu...peluk ibu..."

kelam kabut bangun nak pelok2 aku, sayang lebey2..tau diri salah kan...mmmm....ni la gelagat anak...sabo je la...kadang lucu, kadang, geram je tgk, kecik beso kecik beso je...

Syawal kena buli...




mmmmmm...tajuk tak menahan kan...kikikikikiki...

tp tu la kenyataannya bila dapat report by en asbeen jumaat lepas...
mmg setiap hari aku akan hantar syawal ke tadika...dan tengahari en asbeen akan amik syawal dari tadika...

nak di jadikan cerita....tengahari tu en asbeen amik syawal seperti biasa..sampai je kat depan kelas...en asbeen nampak syawal dah menangis, melalak...cikgu tak da dalam kelas...cikgu tolong cikgu lain kat kelas sebelah..lagipon time tu dah abis waktu sekolah....

bila en asbeen pegi kat syawal...syawal terus terkam abahnya N melalak2....en asbeen pon pelik la....
di tanya...seperti biasa korang yg kenai syawal..mana syawal nak jawab sgt kan...mmmmm...sekali ad la kawan syawal ni bersuara..tp en asbeen tak kenai yg mana satu....dia cakap kat en asbeen...

"pakcik...tadi syawal kena pukul...."

bila en asbeen tanya siapa yg pukul....memasing tak menjawab...mmmmmmm.....

balik tu menangis la sampai la ke dalam kete pon menangis tersedu-sedu lagi....tetibe aku call..en asbeen bagitau, terus la rasa diri ni mmmmm...sedeynya anak aku kena kan....tapi tu la lumrah....en asbeen pujuk dia beli eskrem...diam la dia kan...

bila balik tanya sape yg buat dia...di jawabnya...
"kawan-kawan pukul"

alahai sayu hati..sabar la ye syawal...
yg en asbeen G ajor pulok kalo org buat syawal, syawal buat balik...hahahhahha.,..terus aku cantas....apa cakap gitoooo...kalo syawal pon balas balik..kire sama je la syawal ngan budak tu kan...betoi tak.....en asbeen pon risau jugak...sebab dia kata die tak nak anak die jadi macam dia dulu...asik kena buli kat sekolah...sayu pulok dengar citer en asbeen ni.....

aku juz nasihat dia satu je...
"syawal..kalo kawan2 syawal pukul syawal..syawal jgn buat balik...syawal bagitau cikgu...biar cikgu marah dia balik tau..boleh tak...?????lagipon tak baik pukul2 org tahu..."

angguk je la syawal...

kecik2 dah kuat memukul kan...sabo je la...nasib dapat ibu yg malas nak panjang citer..sebab pada aku, selagi, ok, takpe, jgn melarat...masalah kalo syawal tak mo G sekolah nanti

Abang Ada...Adik mesti ada


Salam Rabu kengkawan...
sihat semua kawan2?????????....

alhamdulillah soya going be better...tp kalo once soya penat...mmg satu keje, langsung tak siap...mmmmm...sekarang ni kalo buat banyak keje dalam satu masa...tetibe sampai satu tahap..tetibe mesti penat, penat dia melampau2 kot...mmmmm....tapi ku gagahi jua...

ok citer anak2 soya ni...
aritu aku saja la nak membeli baju tidoq untuk syawal, sedar banyak baju syawal banyak dah transfer kat adik dia....mmmmmm.....tu yg membeli jugak la selai dua untuk dia....pernah di tanya...

"ibu...ni awal punya...adik punya mana?????"

alamak...adik tak sebok meminta, tak paham mana pon lagi....tp bila si abg sebok bertanya..nak tak nak kalo membeli untuk abg, harus la untuk si adik ada jugak....

dua tiga hari baju nak sama je....kalo adik dier mandi...die yg sebok pilih baju untuk adik dia...adik dier main pakai je...

suke la syawal dapat baju baymax dia...jgn risau, adik awak pon ada jugok....

suke stg pic ni....nampak seronok je dorang..kalo main, gelak2, geram je ibu...cer kalo main tolak2...meraung sowang, sorang kena marah...

ayat syawal sekarang..

"haii....saya syawal yafiq..ni adik saya izz dani aqlan.."

hahahhahahaha..pengaruh karton sungguh kan....yela kamoo la upin ipin kan....
citer lain bukak, dia tgk, tp bila adik tak mo tgk, dia pon tak mo tgk jugak...cer kalo bukak upin ipin...mmmmmm....walaupun tak suke..tgk la jugokkk, sebab adik tgk...

haaa....baju baru lagi....upin ipin dan otomen ribut...seronok dorang nak pakai baju sama....



Selasa, 27 Januari 2015

Suamiku Encik Perfect 10...kembali lagi...

Sabtu lepas aku ada deal ngan ex schoolmate putrajaya aku ni....tgk wayang...mmg dengan dorang better sikit tgk citer camni, tak banyak rungut...hahahhaha....deme la kengkawan dari aku kecik lagi...dari zaman sekolah..
last keluar ngedate gini tak salah since 2008 kot...kami pon memasing kenai sejak tahun 2000...mmg ke mana ...kami bertiga je.....selama ni nak ngedate tiga susah, sebab  memasing ada hal memasing kan...ni baru la ok sikit....

alhamdulillah member aku ni kawen pon sama tarikh ngan aku...pregnant sekarang pon sama ngan aku....yang pakai tudung kelabu tu...yg pakai tudung oren tu single lagi....

aku je la gelojoh sikit...hahahha...anak nasuk tiga...kawan aku ni, ni baru anak sulung dia..inshallah bulan 6 ni bersalin...

dayyah, soya N BB....

kami G tgk citer ni...
boleh tau kan...citer apa...

tadaaaa....citer ni la....
mmg aku pon dah penah baca novel ni...mmg ngah angau la, macam lepas baca novel haa, perasaannya...hahahhaha..mmg sebijik ikut jalan citer dalam novel...best,,...tahniah....

dulu aku ada UP jugak pasai...


kan....mmg tak mo lepas nak tgk citer ni..alhamdulillah en perfect 10 aku pon benarkan aku berjimba ngan schoolmate aku ni..lagipon dier pon kenai deme2 ni...

 macam biasa...mmg best la gandingan lisa N aaaron....aaron cakap utara aku gelak besar je...yela dalam citer tu dia kire org utara...tok dia pon toh puan kan....harus la kena cakap utara..hahahhah...aku tgk dier...tergeliat lidah...dok kata...
"awatnya...pasai apa...hahahhahahha"

yang paling aku suke ngan citer tu, gandingan mereka ni...
gandingan suara mereka....
dato ct dan cakra khan...

selama ni tak penah menghayati pon sore cakra khan ni...nyanyi lagu OST seluruh cinta movie ni...alamak sedap pulok sore mamat ni....

Lirik Seluruh Cinta - Siti Nurhaliza Ft. Cakra Khan

Menatap kepergian dirimu
Meratap menangis sedih tak tertahan
Terbaik saat bersama
Lewati masa terindah
Saat kau memeluk ku
Dalam p3lukan cinta

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Akan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Tak sanggup ku memikirnya lagi
Habis separuh nyawa ku tangisi mu
Tiada lagi bait terindah
Terdengar merdu terucap
Merayu menyanjungku tenangkan jiwa

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Disisiku selamamnya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Akan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Tiada cinta yang setulus cinta mu (cinta mu)
Tiada yang sanggup gantikan diri ku

Tiada rasa seindah kasih mu
Tiada yang mampu temani diri ku

Oh..oh

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Disisiku selamamnya

Oh..

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama



p/s ; TQ en asbeen benarkan binikmu berlibur..hahahhaha


1st breakfast bento syawal yafiq

Salam selasa kengkawan...
pagi ni agak lemau sikit...sebab pepagi dah kena bangun awal sikit...so agak ting tong jap...tp demi anak ku tahan jua...kejap je pon ting tong ni pon....

pagi ni si ibu gigih siapkan bekal untuk anak bujang tersayang yg dah sebok masuk tadika tu...
sepatutnya tak perlu pon, kat tadika makan jugak...tp tu jam 10.30am, agak lewat sikit...syawal ni pon sejak masuk tadika ni rajin nak sarapan pulok dah...mak pak terkejar-kejar tak sempat nak siapkan bekal....terpaksa la membeli kat petronas, sarapan untuk dia, makan kat tadika....tapi mulai malam tadi, hati ni gigih jugak, walaupun tak berapa nak sihat betoi kan...gagah jugokkk...

malam td, alang2 en asbeen G pasar borong selangor beli barang basah, aku ajak la G jusco equine sana...nak ke daiso....saja nak tambah semangat si anak nak makan bekal ibu dia...sebenarnya semangat si ibu jugok tu...macam2 la di pilihnya....

segala macam, bekas makan, set sudu garfu chopstick, nak jugak colourful stick..lantak kan ke dia...aku saja la tanya dia, ..

"awal...tak payah amik ye ni semua....kiter balik nak.....ok boleh tak...???"

jawapannya..harus la boleh...tp bila nak letak je...di bidasnya aku...

"ibu....no..no..no...amik ni..amik ni..amik ni....jom2...jom ibu.."

hahhahahha...ibu budah sekarang pandai demand..walaupun nak nampak sikit..propa sgt kamoo wahai anak...so pagi tadi jam 5.30am, selesai mandi semua, sempat la si ibu ni masak2 bagai...

tadaa......

yg bekas cekelat tu la syawal punya....dua tingkat tu...cukup suke la dia...
yang sebelah tu untuk izz je...simple2..janji makan, semalam bawak bekal untuk izz pon, alhamdulillah abis....arini tak tau macam mana...syawal semalam bekalkan simple...tak berapa nak abis...tp luak jugak la makanannya...

jom tgk apa isi dalam...

ni syawal punya...

juz chicken nugget + french fries + haert shape egg...

hahhahahahah....tu je...tak da hias2 bagai...sebab syawal dia seorang yg simple...makana pon tak mo bagi heavy2 takut tak mo makan...kosong gini pon dia dah teruja....


si adik tu cukup la fries je....tadi pagi anta izz pon, tgk elok je makan sambil tgk upin ipin....

syawal, anta pagi tadi...satu soalan yg keluar dari mulut dia...

"ibu..mana kawan2...????"

kawan2 yang di carik..yela sebab dia yg kedua awal sampai td..mmg keluar awal pon,....sampai je, terus keluarkan bekal dia....muka excited dia...ya allah seronoknya tgk anak gembira...siap kiri kanan pegang sudu ngan garfu..sambil kata...

"wahhhh...ibu...yummy......yum..yum...yum...ibu heart shape..."

hahahhahaha..pandai kamoo ye syawal....moga abis la...tak abis tak pe, nanti boleh makan lagi...tgk la esok nak bawakkan apa untuk dia pulok....moga ibu kamoo kuat untuk semua ni yee syawal...

Isnin, 26 Januari 2015

Jom makan Free

semalam tengahari en asbeen gantung kuali...bukan aku gantung kuali....tp en asbeen....jgn tanjat yee...soya masih belom boleh masuk dapur lagi...kalo buat light2 boleh la...lebey2, mmg tak la lagi..biat di hati nak jumpe memasak...tp bila dah niat ada...nak tiba waktu, mula la poyo2 soya ni datang..maafkan soya en asbeen...nasib la dapat en asbeen yg sangat memahami...yg penting dia pandai jugok masak, idok la anak2 ni lapar kan...

so tengahari semalam en asbeen punya opismate anak dia kawen, opismate en asbeen ni kawan mak aku jugok...yela kan en asbeen ngan mak aku kan dolu satu opis....tu yg kenai...

yang best memasing besan antara satu sama lain, satu opis, kengkawan opis..boleh...maksudnya, mak pengantin pompuan dan laki, satu opis ngan en asbeen aku..hahahhahaha...adoiiii kelakar lak ada...pandai anak2 deme memilih kan...elok pulok pengantin pon memasing pon keje kat KPM...pandai sungguh mencarik ni....


yeeayyyy...jom makan free syawal...syawal sekarang ni pantang la nampak ibu dia kuarkan HP, set camera...mula dia...
"ibu..nak...nak...nak..."

kuat selfie sama macam ibu...dia pulok ajar adik die...say cheese....untung la...adik dia pon cheese...tunjuk peace guna jari telunjuk....lantak kamoo la dik uiittt.....

jgn terpedaya dengan muka yg korang rasa..."eeiii cantik la soya..berseri la soya..."hahahhahahha...tu make up touch up bedak je semata sama blusher saja....mmmmmm....

padahal muka aku sejak pregnant ni, mmg tak bersih langsung..naik je segala macam bagai, kulit kering, muka menggelupas....aritu lagi teruk...ni dah nampak kurang sikit dah, tp still ada....
mmg pregnant kali ni nampak lain la muka aku...

maaf gamba pengantin tiada...sebab malas nak amik pon...amik gamba sendiri la...hahhahahha...

siap ada photobooth tu....
nampak anak2 soya yg makin besar, makin banyak akal...lagi2, yg budak botak kat tengah tu...macam2 la peel dia....sungguh2 la...

eh..eh...ehh....ada gamba my little family..nasib la ada org yg baik hati nak amikkan gamba kammi, kami tak pelawa pon, dia relakan jiwa amik utk kami...TQ sis....


i like this pic...suke la tgk syawal, makin mesra ngan kamera...TQ syawal...

my hero...akan datang, tak tau hero or heroin....
makin mengecik kan lakik omak ni haa...mmmm....
penat jaga anak...tu la hasilnya...


last but not least...

shawl by NAELOFAR..
dress by EN ASBEEN....

kikikikiki..wahhh dasar terpengaruh kan soya..hahahhahahha...ko egat ko retis...shawl tu pakai, mmg selesa, mudah, tak payah iron, cepat..N simple but nice...puas hati la beli...inshallah ada lagi rezeki boleh beli lagi...

14 minggu all ready

salam isnin kengkawan...
pagi ni macam mana...kelam kabut, atau semua berjalan dengan lancar...

aku pepagi lagi jam 6.50am dah terpacak kat klinik kesihatan presint 9, putrajaya ni nak bukak buku untuk pregnant kali ni...kali ni agak lambat aku bukak buku....alhamdulillah tak kena marah ngan nurse...nurse dapat kali ni pon baik N still nurse yg sama jugak la sebelom ni..aku egat lagi nurse tu...nama dia florayanti A.rahim...org johor...haaa...detail ko aku bg nama dia..sebab dia baik, cakap ngan aku pon baik, servis pon ok...tu yg penting...nasihat pon ok....tak da masalah la....penah sekali aku dapat nurse waktu pregnantkan syawal..mak aiiii nurse, garang sungguh la kamoo kan...

so far kali ni prosedur untuk pertama kali, sangat la banyak...nasib la semuanya cepat je...dari satu tempat ke satu tempat..alhamdulillah...kire smooth jugak la perjalanan aku sorang diri dalam klinik tu sowang2 kan...mmg aku saja tak en asbeen follow aku untuk kali ni, sebab aku tak mo kerana aku dia banyak kuar dari opis kan....dah la appoitment syawal lagi kat hospital banyak...bulan depan je 2X G....lepas tu aku lagi jugak 2X..app biasa ngan scan app...terpaksa la bahagi2 ngan en asbeen...kena korbankan app syawal dalam list aku, sebab aku dah start G check up kan....kena la bagi kat en asbeen...kalo dua2 G...payah gak....kadang opis aku ni paham keadaan org..tp dalam masa sama, takmo, boleh cenggitoo kan...



sooo...aku yg hujung sebelah kanan atas tu....14minggu...sweet mweet je kan...hahahhahha....



baby bump ibu.... 3B...kikikikikikiki...inshallah...moga semuanya di permudahkan....BP aku pon...cuma HB aku tak tau la camne...aku ni mmg sejak dr syawal lagi HB aku selaloo low...dah tak mengesah dah aku haa..kalo nurse nak marah, maki bagai aku ni...dah lali...cuma target kali ni aku nak lebey tenang dalam segala hal je...tak kire la HB low ke, hape...janji BB sihat....

ada lagi...doa kali ni....tak da minum air gula, walaupun aku dengar kata wajib sekarang ni...dari zaman syawal N izz pon tak penah minum, moga2 kali ni idok jugak la..td tertengok waktu aku nak amik darah td....takut dah aku..hahahhahaha....


buku kali pon nampak lebey better dr sebelom ni...soya sila jaga buku pink kamoo elok2 ye...jangan di jadikan belacan macam sebelom2 ni yee..hahahahhaha.....


banjer sikit la gamba semalam...hahahahhaha..

baru balik kenduri....
ada nampak baby bump soya tu,,,,