Yang DiSaYAngi

Jumaat, 13 Mac 2015

Goodbye N Good Luck My Ex-Boss

Salam Jumaat kengkawan..kejap je masa berlalu...dah jumaat....minggu depan nak kena tinggal dengan en asbeen yang sebok outstation jaga interwiew guru kat JB...mmmmm...nasib jugak la aku dah boleh berdikari tanpa en asbeen sekarang ni kan...

minggu ni banyak kes aku kena tinggal tau..hahahahhah...sadis, tapi kena telan jua....

rabu lepas seksyen aku buat farewell untuk ex-boss aku, sebab dia dapat tukar ke unit pasca banjir, JPM...setelah hampir 6 tahun kat opis aku ni...11 tahun kat KPM, tak penah kuar..ok la tu kan....aku ni je susah nak kuar...close department kan...pusing2 dalam KPM jugok....terima sajork la....

so kami2 anak buah yang mcam sengal ni, mulakan misi farewell ni tanpa dia....aku rasa dia pon tau, tp malas amik port..buat2 tak tau...suke la tu org nak buat farewell kat dia kan...hahahhahahha....buat kecik2 je, seksyen kami...panggil boss2 beso join sekali....

sessi dengar mendengar...meluah apa yang patut...sadis2 bagai...hahahahh...

haa...ni la semua bos2 beso unit beso kami....

aku kat belakang slefie sikit...nampak tembam tak...hahahhahaha...biasa je kan....selfie sebelah kiri...

 kiter selfie sebelah kanan....sebelah kanan ni, member aku ni mmg jenis kalo selfie..senyum, alahai tak da variasi langsung...itu je..hahahhahah...dia tak macam aku...macam2 memek muka nak buat....
tu la en syawal....ex boss beso sikit dari boss aku tu...dia pon poyo macam aku..hahhahaha....konon la tu ajak selfie tak mo kan...malu la sgt kan en syawal..jhahahahhaha...

sessi mendajalkan en asyawal...
konon nak amik gamba korek telinga dia..hahahha...member aku kat sebelah dah senyum2 dah...

haa....kena sikit kat PP dia..soya suke,,.....hhahahahhah....dia perasan...dia marah aku..hahahhahha...jahat sue ni tau...hahahhha...aku kata la...
"saya mmg suke kaco en syawal..hahahhahahah"


ni la yang diraikan....muka garang macam rimau..hahhahah...garang2 dia la, keje mmg tip top abis la...mmg kalo keje terus di bawah dia...mmg aku cakap aku tabik spring, puji abis ngan keje dia...dia sememangnya workerholic tau..itu aku tak nafikan....walaupun mulut , sore macam petir, kalah laser...kalo dia cakap tu, rasa nak lempang laju2...tp kadang kalo PK, apa yang dia kata tu ada kebenarannya di situ...

kire kami ni antara anak buah yg kental dengan mulut dia yg pedas, laser...kalo nk sound, dia main sound, tak pandang kiri kanan...tp klo nak gosip laju, tp kalo gosip, dia tak da, dia marah...marah la, sebab kami tak ajak dia join sekali..hahhahahha...dia kalo gosip, muka mmg minta lempang, muka joyah sungguh...hahahhahah....tp dia la yg terbaik selama aku bekerja di bawah penyeliaan bos2 au sebelom ni...aku senang keje ngan dia...dia senang di bawak berbincang....kalo dalam meeting, dia mmg lantang bersuara..kalo dia rasa tak perlu untuk aku dan dia...mmg dia bangkang N back up kami anak buah...itu yg bagus kat dia...susah jugok la org nak kental macam kami ni, bila rajin kena maki dengan dia..kalo org lain cepat je sentap..hahahhah


last seksyen perkhidmatan...
yang di rai....yg tinggi tu, ex boss aku paling beso...kire BFF jugok la ngan boss aku ni...di ganti dengan boss baru aku sebelah kanan tu...sebelah CC aku yg laki tu...tu la boss beso aku....
nampak ramai pompuan kan seksyen aku...ada kumbang pon, dua org..CC aku yg bersongkok tu...ngan abg jihan, tak da dalam ni, amik anak...

free style sikit..aku dan muncung tak dapat di pisahkan....

jom makan......

tada...
lauk, ayam masak merah, masak lemak cili api daging(yg ni mmg terbaik..sedap...)
ulam-ulaman...
sayur goreng kailan ikan masin...


kek di sponsor oleh ex boss aku yg tinggi tu.....



last petang B4 balik...sessi salam menyalam..kenang-kenangan la amik gambo sikit kan....

haa...tu la abg jihan..abg aku kat unit...aku kalo apa2..mmg ngan dia je....dorang siap kata aku adik dia...sebab aku kongsi bulan bufday ngan aku...tp dia 6hb aku 15hb....

eleh suke la tu aku fuh2 kat dia tu..hahahhhah....


hahahahhah...aku je yg sengal kat situ kan...tak padan dengan mak yong.....semua statik je bergamba....tak syiok la....

yg tudung coklat tu la my new boss yang bakal menggantikan boss aku yg bakal bertukar ni....

moga aku dapat bekerja dengan baik bersama puan dayang saniah ni...
dia pon lama dah berkhidmat sejak tahun 1997...kire senior lebey la dari cik haz aku ni...

kata2 cik haz ni akan aku pegang...bila dia kata kat aku...
"ko jgn risau bab keje ko..mmg keje ko go thru terus ngan aku...tp senang gini..nasihat aku...kalo ko boleh delivery dengan dia..setiap apa maklumat ko bagi N kongsi dengan dia...inshallah dia akan boleh togerther ngan ko selesaikan semua keje2 ko...mmg keje ko agak heavy sikit..tp mcm aku cakap la tadi...inshallah ok..bagi dia peluang dua tiga bulan ni ko bantu dia pon selesa kat tempat baru...dia tak tau lagi org2 dalam BPSM ni siapa2..ko je kenai semua org...so kalo ko boleh bantu dia...dia mesti dapat back up segala keje ko dengan baik...."

yee...mmg itu la yg aku pegang..yg mana aku rasa perlu setiap apa maklumat aku bg kat voss baru ni, aku akan bagi....so far ok la dengan dia....cuma dia tak lantang macam ex boss aku ni..sebab dia seorang yg lembut....cakap pon slow je...kalo cik haz tu..satu floor dengan sore dia..aku kan selaloo kata sore dia macam petir.....

mmg ramai tak suke ngan cara dia....perangai dia...tp tu la dia kan...tp bab keje, mmg ramai yg puji dengan dia...bukan aku saja...malah org2 yg ada kat BPSM ni pon sama puji dengan setiap hasil keje dia...

banyakkan aku ngutuk dia..bukan dia baca pon blog aku..hahhahah...walaupun dia tau aku ada blog kan...tp kalo ada yg menyampai pon kat dia..., tak  heran pon...ahhahahhaha...sebab dia mmg tahu, soya mmg jahat, suke bahan dia...suke lawan cakap dia...tp soya la yg dia suke panggil, bila nak bincangkan sesuatu...


selamat dia tempat baru je cik haz...

ada pesanan aku kat dia petang tu...
"cik haz selamat kat tempat  baru..kot kalo saya call tu, tanya hal keje... jgn buat hal tak angkat...tak angkat, mmg aku bakar umah..padan muka..."

jhahahhahaha...gelak besar dia...


Rabu, 11 Mac 2015

Syawal demam di hari lahir


Semalam baru je cerita pasai bufday syawal...
tetibe balik je petang tu ...tgk syawal tido...egat ok...maktok dia pon tak kata apa...sekali tetibe kejut dia bangun, nak ajak dia kuar kan, celebrate bufday dia...sekali pegang je dia, hangat je badan tu...adoi demam pulok ke anak aku sowang ni...dah lama sangat syawal ni tak demam..last seegat aku...2 tahun yg lepas kot....

kuar jugak la celebrate..dah janji kan...tp so far tak heavy sangat la...temp dia pon dalam antara 37.7-38.2 gitoo la...still jaga jugak la...

 muka sememeh pagi ni...nampak muka tak sihat....
semalam ajak tido pon senang je...aku suruh dia bukak semua baju, tinggal spenda je....lap2 badan dia...nasib jugak la dia mau kan..dah besar..dolu kecik2 mmg payah nak lap2 badan gini...boleh dia gelak2 kan aku lak bila aku lap2 badan dia...segan kot ngan ibu dia ni...nampak dah beso kat situ kan syawal..malu2 pulok...kikikiki....

pagi ni tak ke sekolah la dia...demam...mmmmm....
aku saja la tanya dia...

"syawal demam...badan panas ni..syawal panas ke sejuk..???????"

di jawabnya...
"sejuk ibu.."

betoi la tu demam....mmmm...

nak di jadikan cerita pagi tadi mak aku G la anta kuih jap kat lobi bawah tu...sementara syawal tido tu kan...sekali bila mak aku naik je umah, dengar org dok riang ria menyanyi2..bagai...cuak jugak mak aku...terdetik la dalam hati dia...sape yg nyanyi...sekali dia masuk bilik aku yg tak tutup pintu tu...tgk si syawal dah siap2 pakai baju upin ipin, siap pakai topi lagi tu...mmmmm...riang ria dia menyanyi...maktok dia tanya dah mandi ke belom...di jawabnya dah...bila masa mandi tak tau la..sebab sebelom aku tinggalkan dia pagi tadi ngan mak tok die...dia tak berbaju..pakai spenda, selubung ngan selimut..tau2 dah mandi..setahu aku...dia takkan mandi kalo org tak suruh dia mandi...tp dia mmg pandai amik baju sendiri N pakai sendiri....aku cakap ngan maktok dia...suruh dia mandi balik semula...mmmm..macam2 la syawal ni...mak tok kata tak panas pon dah badan dia...baguih la...esok nak jalan jauh ngan mak tok ni...

Selasa, 10 Mac 2015

Syawal turn5

Salam selasa kengkawan...

arini genap syawal yafiq bin mohd yaakob  5 tahun...

kejap je masa berlalu...menjaga dan membelai syawal ni sungguh mencabar berbanding izz dani aqlan...sakit sihatnya mmg mencabar..alhamdulillah arini dia membesar bagaikan seorang juara...

10.03.2010 - 10.03.2015

kejap je masa berlalu kan...kikikikiki....ibu membesarkan kamoo sungguh mencabar dengan keadaan kamoo...ibu telan semua yang negatif apa yang orang sekeliling katakan tentang kamoo syawal...ibu ada sokongan yang kuat dari kamoo...alhamdulillah berkat usaha ibu dan abah...kamoo seperti sekarang...walaupun tak sehebat budak2 lain...tp kamoo cukup hebat di mata ibu....org tiada di tempat ibu dan abah...dorang tak tau pahit jerih ibu dalam membesarkan kamoo kan....


syawal yafiq yang pandai amik hati sekarang ni, kuat selfie...kuat ngamok yee jugok...kikikikiki...tp dia la racun, dia la penawar...dia la segalanya...

alhamdulillah result yang terkini dari doc bulan lepas...inshallah syawal akan di discharged dr sebarang appoitment dengan pihak OCCT...speech therapy masih lagi....OCCT je inshallah tak perlu, selepas di beri test akan datang ni..sebab doc kata, nampak sangat2 la peningkatan yang bagus pada syawal...syawal seperti kanak2 yang lain...jgn menganggap yang syawal kanak2 istimewa...itu yg doc selaloo pesan pada kami....

pagi ni dia siapkan keje sekolah dia yg ibu sendiri lupa nak check beg sekolah dia malam tadi....selaloo ibu dia check..malam tadi, penat gamaknya...langsung, pagi ni tergerak, tgk ada keje yg perlu di siapkan...nasib si abg ni jenis bangun awal, siap awal, sesambil si adik tgk boboi boy...dia pon siapkan..alhamdulillah siap....yang best aku kata...

"syawal hari ni bufday syawal yang ke-5...so kalo syawal siapkan semua keje yang cikgu bagi...petang ni ibu bawak makan KFC dengan makan kek...nak???????"

apa lagi..cergas la dia siapkan...siap la dok ulang apa yang aku cakap kat dia tadi...
"nanti siap kiter makan KFC ok..ibu..."

yee ibu tahu....petang ni makan KFC ok....


dia bukan seorang anak yang demand..alhamdulillah...menerima seadanya yang berada di depan mata...alhamdulillah.....




jadilah anak yang terbaik dan insan serta hamba yang terbaik di sisi ALLAH SWT..



Happy bufday jugok pada EIMA dan LYA...moga di panjangkan umo dan di murahkan rezeki...TQ sebab sudi bagi syawal berkongsi tarikh ngan korang

Isnin, 9 Mac 2015

stress keje



Terasa tangan ni laju nak menaip something....aku tau ada je yg akan membaca kan..lagi2 opismate yg lain2 unit/cawangan....mmmmmmm.....tak kisah la deme nak baca ke hape...as long aku rasa nak luahkan tak pe kot...mmmmm...

baru dapat tau yg boss kecik tak berapa kecik aku tu dapat bertukaq keluar ke JPM...satu kementerian la ngan en asbeen kan..kikkikkiki...itu tak menjadi masalah aku..tapi yang menjadi masalah  buat aku...


banyak pulok amanat yg di beri...tapi aku sedia kala menerima yang mmg aku kena amik tahu N buat benda tu...serius aku kata..kehilangan dia dari segi keje, mmg satu kehilangan yg besar...bior la ramai yg tak suke dia pon...dia pon sedia amik maklum...tapi dari segi keje...dia mmg tip top...itu aku akui N aku senang berurusan atau buat sesuatu keputusan dengan dia...alhamdulillah dia pon jenis yg nak buat sesuatu keputusan yg melibatkan senarai tugas aku...dia akan berbincang ngan aku, walaupun dia tahu, tak perlu sangat pon nak berbincang ngan aku..tp dia tetap cari aku kan....gaya macam aku ni tukar menyelesaikan masalah...padahal dia dah ada pon jawapannya...mmmmm....


macam mana la pengganti dia akan datang...adakah keje sebagus dia...org kat sini...means bukan unit aku la...opis aku ni, suke je dia G kan...tp pada aku tak kot...sebab dia sangat2 banyak membantu dalam  melancarkan tugas2 aku N anak2 buah dia ni....



kepada dia...
"KEJE BEST2 KAT TEMPAT BARU YEE....KALO SOYA CALL MINTA ADVICE ATAU MINTA TOLONG...JGN NAK SOMBONG HAA...JGN NAK LETAK OR TAK ANGKAT FON....KALO TAK SIAP..HAHAHHAHAHA"


dia selaloo kata aku antara anak buah yg suka lawan cakap dia....tu yg aku susah nak dapat APC...hahahhaha....sangat....cemerlang ke haku ni...tak pon...bukan aku je...yg lain pon  sama N dia sedia maklum, anak buah dia mmg suke lawan cakap dia...hahahhahahahahah



selamat la keje tempat baru yee

minggu ke-20


salam isnin kengkawan....

alhamdulillah arini dah masuk minggu ke-20...bermaksud soya dah 5 bulan..alhamdulillah...


sekarang ni makan, masih ok...tp angin cukup banyak la sekarang ni ...beza ngan dolu la...sekarang pon, alhamdulillah dah terasa gerakan BB...sweetnya...

syawal ngan izz pon suke main ngan baby bump ni...lagi2 syawal  la...sebok la dok kata..
"assalamualaikum BB...BB buat apa...BB tido ibu.."

kalo izz tu pantang abg dia buat camtu...dia mula datang nak menepuk-nepuk baby bump...saja tau....



alhamdulillah moga di beri kekuatan sepanjang mengandung kali ni...

perasan jugok pregnant kali ni mmg tak banyak selfie...
susah nak nampak baby bump ni...kena jumpe baru nampak..tak tau nape...tak mood, tarak rasa..mmmmm....

ni la paling latest pon....
tak nampak kan baby bump...ikikikiki...

ramai yg tanya...dah scan ke..dah tau jantina ke..????????????

entah, sehingga kini, belom lagi, tak da rasa nak scan...entah...tak se excited waktu pregnantkan syawal ngan izz dolu...kikikikiki....

moga di permudahkan semuanya..amiinnnnn