Yang DiSaYAngi

Khamis, 16 April 2015

abah warded lagi



Hari ni agak lambat bersiaran, sebab rasa no in mood la..mmmmm...

baru dapat wassap dari akak aku, nigina, abah aku kena warded balik kat hospital klang....lepas kuar dari hospital segamat last week akibat prostat, kami adik beradik decide bawak abah kat sini...abah duduk umah abg sulung aku kat shah alam....senang kalo kat area sini, sebab anak2 dia semua ada area KL, selangor, putrajaya ni...senang nak jaga, nak melawat...kalo emergency gini berlaku, memudahkan kami adik beradik nak handle semua ni la...

aku baru egat nak lawat abah aku kat umah abg aku kat shah alam tu ahad ni, sekali aku dapat wassap dr akak aku jam 12.47am td, yg abah kena warded semula akibat paru2 berair dah...entah la...aku dah blur sudah..tak dapat nak Pk apa dah...semalam akak aku yg lain mak, seklai ngan abg sulung aku bawak G hospital..katanya abah terus ke emergency zon kritikal...mmmmmm...info dr akak aku nigina la...entah la wei....blank sudah....

kalo tak da apa2 inshallah kalo akak aku nak G petang ni lepas keje, aku nak jon sekali la....

Rabu, 15 April 2015

Potty Training Mision


hari ni nak sembang pasai si abang kecik ni...

ada misi untuk dia sebelom aku bersalin ni...
sebelom ni misi minum susu guna cawan sudah success...berjaya dengan kehendaknya..alhamdulillah...sekarang pon mmg dah tak carik botol dah...kat taska pon dah mmg pakai cawan...mmg misi berjaya...

sekarang ada misi baru untuk si abang kecik ni....sebelom ni untuk abang dah settle...N tak berapa nak ingat pulok macam mana handle si syawal dolu...now...turn si abang kecik ni...

misi potty training...

haaa...aritu dah potty training kejap...tp kejap je la....tak sungguh2 sangat...lagipon waktu tu, tengah mabuk melanda..mmg tak la..nak harapkan en asbeen..kesin kat dia hadle sorang2...biar la sesama kan...so mmg kali ni dah tetap pendirian nak jayakan misi ni....berjaya atau tidak...masih lagi in progress..kiter tgk la berjaya atau tidak...

kekanak yg sebaya dengan dia ramai yg dah free diapers...kat taska, tak ramai lagi..kata cikgu, adalah dalam 5,6org...tu pon kebanyakkannya pompuan..N yg dah petah bercakap....izz ni mmg susah sungguh nak kuar bait butir dari mulut dia patah perkataan...mmg senang citer sama macam syawal la dolu2 kan...tapi aku selaloo pegang kata2 ina@intanberlian...
"kenapa pada syawal dolu aku boleh buat, walaupun waktu tu dia masih belom boleh cakap...tapi aku boleh buat..nape kat izz yg sama ngan keadaan syawal dolu aku tak boleh buat kan..."



so aku try jugok....


untuk minggu pertama...minggu lepas...sepanjang weekday lepas, balik keje je, mandikan izz mmg tak pakai pampres terus....terus kasi pakai spenda abang dia..kikiki...sweet je tgk dia pakai gitooo....mula2 ajar dolu, terkucil jugak..hahahhaha...lepas tu setiap setengah jam aku atau en asbeen akan bawak dia G masuk bilik air N suruh dia kencing kat dalam bowl yg dah siap2 aku sediakan pelapiknya...mmg pelapik tu aku beli zaman syawal lagi...tp syawal takut nak pakai..gayat..hahahhaha...simpan...sampai la si izz ni dia bijak terlebey...dah tau dah kalo suruh masuk bilik air, buang air kecik, dia dolu2 amik pelapik tu, letak kat bowl tu, lepas tu dia akan panjat guna stand yg ada dalam toilet N duduk..senang...turun pon, turun sendiri...dah pandai cebok sendiri jugok tu....sebab pengaruh abag dia..hahahhaha...tgk abg dia buat, di apon buat jugak...tp lepas tu aku atau en asbeen akan jirus lagi, sampai rasa bersih....bijaksana, pengaruh si abg tu kuat..lepas kuar toilet, lap kaki, amik towel yg dah sangkut kat kerusi, lap mana yg perlu...pastu sebok larik keliling bilik pegang seluar dia..hahahhaha....sweet sangat...

sebelom tu setiap setangah jam....lepas tu aku up sikit, setiap sejam...so far mmg thumb up gini la seminggu pertama potty training untuk izz dani aqlan....

sweetkan kalo buat gini untuk izz....

tapi terjadinya peristiwa jerit menjerit..hahahahhaha....
sabtu lepas, membawa ke malam tu mmg tak pakai langsung pampers...N prestasi izz mmg sangat2 cemerlang sabtu tu....cuma malam sebelom tidoq je pakai pampers, sebab en asbeen ni tak konfiden ngan izz, takut terkucil di malam hari...al maklum la dia tidoq ngan anak kecik dia kat bawah...aku ajak tidoq sekali ngan aku N syawal atas katil takmo kan..lantak ke deme...hahhahahah...selesa..biar je la...

nak di jadikan cerita esoknya ahad pagi..memasing bangun, aku pon siap2 breakfast, sebok di dapur..izz pon dah siap2 mandi, tak pakai pampre bagai..syawal khusyuk dengan karton, en asbeen jalankan tugas yg di beri...sidai kain....tetibe en asbeen menjerit panggil nama aku...kaw2 menjerit kan...aku yg ngah menggoreng ni kelam kabut la berlarik, tanya "nape.."

rupa-rupanya...hahahhahahahha...izz dani aqlan sudah melepas kat situ...yg best en asbeen terpijak waktu ngah BZ sidai kain tu..hahahhahah...padahal 5min sebelom tu en asbeen dah bawak dia G toilet, buang air kecik, udah pon, tak nampak tanda2 dia nak membuang...melepaskan hajat bagai...sekali...nah amik ko..hahahahhahaha.....terus en asbeen angkat dia basuh bagai....so tu la tugas aku, bersihkan kotoran yg izz buat tu...sampai ke sudah, izz terus pakai pampres..cuak punya pasai..hahhahahahha...tergelak2 la en asbeen kenangkan kes izz tu..hahahhahah....sampai malam la dia pakai pampres..hahahhahah....

minggu n, minggu kedua...so far isnin aritu ok, aku saja tak bagi dia pakai pampres sebelom tidoq...so tidoq tanpa pakai pampres malam tu....berjaya atau tidak...yesss....soya N en asbeen berjaya..yahoo...izz tak terkucil pon malam tu..langsung....tak da kesan basah apa pon...mmg berjaya la misi malam tu tidoq tanpa pakai pampres....alhamdulillah malam tu pon, aku dah lena sangat tejaga langsung nak kejutkan dia kencing..hahahhaha..sama la en asbeen....padahal niat tu ada..buat sama macam syawal...udah lajak..tau dah jam 5.30am..hahahhah...tp alhamdulillah....izz berjaya untuk malam tu...malam semalam pon sama jugok...sehingga ke pagi ni mmg berjaya...


rasa nak buat gini untuk izz...bagi reward kat dia...bagi dia seronok...mesti bila dah lekat reward dia...dia lompat2 suke kan...nak try la nanti...

so tgk perkembangan izz..mmg nampak izz dah boleh potty training...tp bab dia melepas tu dok PK, guano la nak handle...dia  melepas tanpa di undang, tanpa signal..susah jugak...hahahhaha....KORANG ADA IDEA NAK AKU ATASI HAL MELEPAS IZZ DANI AQLAN NI...aku rasa kalo itu berjaya...alhamdulillah mungkin mmg boleh 100% potty traning mision tu berjaya kot....



so far yg tu mmg banyak aku buat....alhamdulillah...

bila aku usulkan citer ni kat opis...ada yg berkata..jgn paksa kalo anak takmo lagi...kalo tak nampak tanda, tak payah ajar....nak jimat pon kena PK..kesian kat anak2....

mmmm..susah kalo PK gitooo...alasannya izz ni berat mulut nak bercakap...kesian kat aku N dia ...katanya...entah...aku rasa aku boleh....cer la bagi kata2 semangat kan...

kalo izz dah berjaya..aku nak buat sijil gini la...pastu print...mesti cumil kan...kikikikiki


moga urusan ni di permudahkan

peel izz dani aqlan

Salam Rabu kengkawan...

arini nak sembang pasal izz dani aqlan...yang sesungguhnya nampak sungguh kenakalan dalam diri dia sekarang sejak2 lagi 3 bulan ni bakal bergelar abang kan...

macam2 peel lasi kecik ni sekarang...tahu nak dapat adik, peel dia mengalahkan abang dia nak dapat dia dulu tau...geram je aku tgk dia..kecik beso...kecik beso jee....peel suke nak mendukung...banyak kali dah remind tak boleh..ngan abah dia je boleh...kesian kat BB...malas nak jalan...kalo jalan...jalan pon malas2...buat lembik...sampai kalo korang tgk, aku bukan jalan  pegang tangan dia...lebey pada aku macam seret dia..kesian la kat dia....dah dia tak mo jalan elok2...aku nak dukung, penat la aku, pagi petang gitooo...dengan beg aku lagi, beg dia lagi kan...mmmm...dengan keselamatan BB lagi..mmg dugaan la....

balik aku bising kat dia....bising2 aku kat dia buat hal gitoo..nangis2, datang  minta pelok...minta simpati..tapi salah tetap salah...aku hukum dia, duduk, jgn pelok aku...aku bebel la kat dia...pastu dia tak puas hati, G minta simpati abah dia....aku tak benarkan...aku tegaskan diri utk dia, paham yg aku mmg marah ngan dia...aku suruh dia duduk kat dinding...kenang salah sendiri dalam masa sama aku nasihat kat dia..konon si abang di anak selamatkan dr cengkaman ibu dia yg jarang2 nak amok ni...tak lepas jugok....aku tak benarkan..biar dia tahu dia salah....bila aku nasihat, aku minta dia pandang aku, baguih tang situ, dengar cakap aku, pandang aku, nangis pon dah tak bunyi...bila aku cakap ngan dia, dia tindak balas bahasa jerman dia...pastu datang terus salam cium aku, pelok aku...udah jatuh sayang la kat budak kecik ni..tak jadi nak marah lelebey...

mmg dengan dia sangat2 kena bermain dengan psikologi....tapi msalahnya dah tak tau nak umpan, nak pujuk macam mana lagi...mmmmm...

sampai mak aku kata..pagi je la aku anta dia G taska..petang minta en asbeen amikkan dia kat taska, walaupun taska tu satu opis ngan aku, tp mak aku minta en asbeen buat gitooo...tp aku idok la cakap  ngan en asbeen..aku nak senangkan dia...ni aku G keje sendiri pon mmg sudah senangkan dia sesangat kan....


budak yg sungguh2 buat si ibu ni gundah gulana je....

nanti nak citer pasai potty training yg sedang berjalan ni...sucess atau idok..nanti yee...

Selasa, 14 April 2015

Baiknya Mereka





suke aku ngan gamba ni...nampak baiknya kat situ kan....

arini nak cerita pasai deme2 yang bakal jadi abang ni....
tapi si adik tu selaloo geram ngan abang dia...tah apa yg di geramkan, tak tau la...hahahahahha....suke sangat gomol abang dia....abang dia pon tak mo kalah kadang, balas balik....adik nangis...pelok, minta maaf...pastu buat balik...ahhahahahha

Isnin, 13 April 2015

Gilo Nate soya ni...Running Man

Hahhahhahahah...

tajuk tak menahan...gamba lagi la tak menahan...

time is running out..hahahhaha...

same pose...lain port..lain org..hahahahha...

ko tgk kawan korang ni dah sengal pepetang ni....dah kenyang..kenyang ke..makna pontak abis tadi...terjumpe pulok gamba ni...sekali selak2 jumpe gamba tahun 2012...elok kena pulok ngan wallpaper desktop PC aku ni...hahahha...kena dah tu...



sama tak patern aku ngan kwang soo...




hahahhahah...

sengal di petang hari bersama mereka....

running man...bukan aku sajooo....malah en asbeen pon terbabit gelak guling2 sama ngan aku..sabtu malam...syawal akan jadi peneman aku, tgk running man..dia mana paham...aku gelak guling2...dia pon join..hahahhahahah....

sayang syawal...


There Will Be Haters...





untuk haters katanya...hahahhah....

kalo kat blog ni tak tau la...tp kat opis tu banyak je...dengki mengdengki....cantas mencantas...politik dalaman cukup serba serbi ...cukup penambah rasa bagai...kikikikiki...

spendtime wit my little family - jom mengayuh


weekend lepas...memang time bersama keluarga....bersama anak2 itu yg penting....kesian kat dorang kasi dorang seronok sikit nak kuar jalan2 ni...walaupun hanya kawasan putrajaya....sebab kami ni mmg jarang sungguh la nak berjalan, ukur jalan kat mall ke hape...dolu zaman bertiga dengan syawal sebelom ada izz, mmg selaloo jalan, tetiap minggu...sekarang ni sejak ada izz, mmg jarang jalan...jalan pon area2 putrajaya ni jee....

ni kisah berjalan pon sebab nak bagi bebudak ni merasa mengayuh basikal kat luar..asik dalam rumah je kan...

jam 8.00am dah kuar umah, settle breakfast..so tak yah breakfast dah....balik nanti, lunch je terus...


seronok deme...si izz tu sebenarnya tak rela mana pon ngan beskal ungu tu...sebok nak naik beskal abang dia....tp sebab kena jugok naik, sesuai dengan dia, naik la jugok...



sebok sekarang si izz ni nak pakai topi...tp abang dia punya la...jarang2 dia sekarang...ikut mood...abang dia tak yah suruh, mmg dah paham sangat dah...


pakai la topi ibu ye syawal...topi kamoo izz amik...merelakan je adik pakai topi dia...tak bising pon,..suke ibu ngan kamoo ni...



jauh pulok perjalanan ke kete ye...al maklum la kete park jauh...tak da parking....
korang tgk...punya tak sabar....di angkatnya beskal tu, bukan kayuh...hahahahah....

baru elajar nak mengayuh...

sweet la budak dua ni...dah jadi abang dah...



jom kiter mulakan perjalanan kiter....





sampai2 je kami terus mengayuh...alang2 en asbeen nak jogging...aku suruh dia jogging pelan2 ngan syawal sambil syawal naik beskal....

aku ngan izz...terus ke playground...malas aku nak handle budak terlebey aktif ni...sebok nak berlarik je....risau lak aku dekat ngan tasik kan...berlarik la kamoo kat playground, senang...tp nak ke playground tu kena lalu rumput...bukan jarang dengan rumput...punya la takut nak lalu rumput..melalak je..hahahhahah...geli la tu gamaknya...kesian rumput, kamoo tak suke dengan dia izz....tak baik tau....
last2 aku guling2 kat dia kat rumput...meraung tak hengat...

abah dia sampai, baru ok...

ko tgk...pengaruh sungguh la si abg tu pada si adik kan...apa abang buat, laju je si adik nak buat..al maklum la dia PK dia dah beso kot....


ko tg tu...tak menahan kan...pastu stuck kat situ...minta tolong di turunkan..hahahhahaha...
penyelamat si baju merah, sila amik tindakan...



life guard..memerhati dari jauh...sambil naik gajah...




suke pic ni...entah, sebab aku yg amik kot...

jom balik...dah tinggi matahari ni...makin rembang...



korang tgk la dorang mengayuh..





last but not least..kikikikiki...muka sememeh je...


lepas ni kiter spend time lagi yee anak2...


Random Photo for 25 weeks

Salam isnin kengkawan....
arini randam je la...cerita bukan banyak mana pon kan..hahahhaah....

arini rasa semangat sikit...keje pon rajin je arini buat..hahhahahha.....
banyak dah settle, boleh la up cerita kat sini kan...

alhamdulillah genap 25minggu arini....

mean's sudah 6 bulan...selamat datang kandungan usia 6 bulan...kikikikiki....
menikmati kehidupan 9 bulan sebagai seorang ibu mengandung...seronok walaupun penat dan sakit badan ni menimpa diri...banyak baju suar dah tak muat...mmg kena bantai gelak guling2 ngan en asbeen...gelak je tau...nak belikan entah bila..hahhahah...boleh dia gelakkan aku...mmmm...G alamanda slamber je jalan kaki pakai track suit....alahai....nasib la en asbeen jenis tak mengesah kan..mmg semua suar pregnant tak muat ni..mmmmm....nak membeli yg malas ni...pakai nanti kejap2 je..bukan selaloo kan...

syawal seronok sekarang dapat rasa pergerakan baby...asik la dok kata...

"ibu...baby gerak...."

baby akan gerak kaw2 bila syawal minta nyanyi lagu AYAM...
ala lagu gini...

"ibu ayam di kejap musang...cip...cip....cip...
anak ayam carik ibunya...cip...cip...."


haaa...gitoo la....baby suka kot gamaknya...sebab dia walaupun tak nampak, tp instinct kot, boleh rasa bila abang dia nyanyi mesti siap ada gaya sekali....

si izz tu pantang, nampak ibu rilex sat....di terkam, di selak baju ibu dia....buat bunyi bubble kat perut dia...bila kata..."awak ni..nanti baby dengar tau..." lagi dia buat....mmg hobi dia sekarang....


menu semalam....

ayam goreng best by ina intanberlian...mmg daebak....buat banyak2, ingatkan nak buat untuk makan malam, last2 abis kat izz ngan syawal makan semua...sulam pulok ngan sup sayur sawi ngan sambal tumbuk...kaler tak cantik. sebab cili merah beso tarak...pakai je la apa yg boleh kan...

en asbeen dok komen, pedas....tp licin ga mangkuk tu di lenjannya...sampai berpeloh la makan..lama tak nampak dia makan sampai berpeloh gitooo....

en asbeen ni satu je..tak penah kisah, apa yg binik dia nak masak, walaupun simple...dia ok..janji makan....tp rasa, mmg aku akan bagi dia rasa...sedap or tak....