Yang DiSaYAngi

Rabu, 29 April 2015

Izz Dani Aqlan Demam Campak


semalam izz mula tak sihat...
nampak tanda2 dia....
tanda2 apa...

tanda dia nak CAMPAK...adoihai...campak menyerang kembali....

waktu aku pregnantkan izz...campak menyerang syawal dan abah dia...
sekarang ni dok pregnantkan adik dorang ni...campak menyerang kembali..kali ni pada izz pulok....adohai...dugaan mengandung ni....

yela riso la kalo apa2 berlaku kan...apa pon kena jaga kan...waktu pregnant ni..mmg sepenuhnya en asbeen yg jaga izz kat umah..kena pulok mak aku tak da...sebok menguruskan program untuk sukarelwan pasca banjir UMNO dia....so terpaksa la en asbeen yg cuti...sebab cuti dia sangat banyak lagi....aku pon time ni tak boleh cuti jugak...sebabnya sebelom ni dah banyak hari aku cuti jaga izz tak sihat aritu..bulan 1 dan 2...kali ni mmg turn en asbeen pulok la...lagipon, cuti aku pon mula susut...dah belas2...en asbeen...puluh2 lagi cuti dia....dan satu lagi alasan...aku tanggung keje...so mmg tak boleh cuti la....

mmg 100% en asbeen jaga...dari segi penjagaan, mandi, bagi ubat...sapu ubat....pakaikan baju..segalanya....tidoqkan dia pon en asbeen...sebab aku tak mo tanggung risiko la..selagi boleh elak kan...

semalam...

muka budak sakit...serupa tak sakit...aktifnya tetap ada...

setelah di gondolkan oleh abah dia..hahahhahhah....
dengan tak berbaju...asik nak belasah abang dia je....kejar abang dia...mmg keje dia la..melompat pon ye gak..klo korang tgk, mmg tak rupa org sakit la...alhamdulillah di kurniakan izz dani aqlan yg kuat..sekuat namanya...dan aktif...alhamdulillah jugak dia tak demam....temp dia pon tak tinggi...dedor je...menggaru pon tak nampak ketara sangat...main je banyak...sebok nak pakai baju...tp abah tak bagi...biorkan berlenggeng gini...yang penting dia aktif, ada selera makan...minum susu elok..itu dah cukup memadai dah buat aku dan en asbeen,...tak la susah hati en asbeen nak jaga izz sangat....


pagi tadi en asbeen nak ke klinik lagi..alang2 hantar syawal ke tadika...tengahari ni aku amik dia terus bawak G opis...sampai esok la gini...sebab aku tak mo la syawal ada kat umah...biar dia ngan aku...syawal senang handle kat opis ni...dah time tidoq, aku bg tidoq...tidoq la dia....lagipon aku tak mo dia dekat sangat ngan izz...aku mmg saja biarkan en asbeen tumpu pada izz sepenuhnya ....

nasib la jugak la jumaat ni cuti...weekend lagi..isnin tu cuti ganti...moga smeuanya surut sebelom selasa la....inshallah..tp masih ada sikit2....aku minta mak aku jaga kejap la kalo dia ada la....sebab elok lepas pasca banjir ni...dia sebok nak balik langkawi, cousin aku tunang pulok..balik sini tak tau bila...moga balik awai la...kesian jugak kat en asbeen nak cuti lama kan...sebab aku mmg tak boleh cuti sampai tengah bulan 5 ni kot..inshallah...


doa ibu pada izz dani aqlan...moga izz kuat hadapi sakit ni....sakit ni penghapus dosa tau....inshallah izz sihat..amiinnn...doa ibu sentiasa untuk izz,,,

Tahniah buat Geng Gosip untuk APC KPM 2014

Salam rabu kengkawan...

sekalung tahniah buat geng gosip untuk hari ini atas kejayaan korang menunjukkan prestasi kerja dalam perkhidmatan awam...tahniah..alhamdulillah..kamoo..kamoo/...kamooo di hargai...at least ada org pandang kamoo dari segi kerja kamoo..bukan kipas megipas...aircond sana sini kan....congrats...

aku nak join ngan dorang as a urusetia...sebab bahagian aku yg manage APC ni...tapi tak tau nape, nama kena cantas dolu..hahhahah...duduk je la kat opis kan...tghari tu kami lunch ngan org yg di rai sesama...

ni pon gamba thru wassup dari deme...

sayang la mung kak ida....baju cantik G duduk pulok..hahhahahha...jadi perhatian ko aritu kan...sampai ke opis...sampai ada yg jelly je usha dering kat ko kan...tu la cer pakai cecantik hari2 gini...kompom org asik pandang mung...yg usha dering pon naik berbulu je tgk ko atasi dia..hahhahahha....

tahniah gak kat jemah...alhamdulillah berkat kesabaran...ko kuar je dari unit ni...2 tahun lepas tu ko dapat dah APC...nampak...bukan tak boleh pon ko buat keje...boleh je....org je selaloo nampak macam ko tak boleh buat keje..asik nak carik salah mung je....kasi rembat org tu lain kali..tahniah kat bos baru ko, sebab nampak kreadibiliti ko sebagai seorang penjawat awam....

ni pon satu hamba allah jugak..baju cantik..gambo nak duduk...apa korang egat korang ayu sangat kaa....hahahhah...sangat la korang kan....

tahniah jugak kat nick....my geng koir yg best....dia dari bahagian lain..tp sebab geng koir..kenai la jugak kan..tahniah nick atas kejayaan mung...yg best..baju mung mmg win....susuk penuh kat teoi bahu kan..hahahhaha.....

eleh..si macha tu sebok je nak bergamba ngan penerima tau..hahhahhaha....banyak jasa wooo macha ni..jaga logistik...





ni semua ajk ni...sama la ngan kak fiza ni....

haaa....yg tudung pink depan sekali, paling best...dia bos paling humble...mmg best la dapat geng ngan dia....dia layan kiter sama macam lain..tiada jurang..tu yg best..kiter jadi hormat pada dia lebey..bukan takut pada dia....suke ngan puan dini...

Selasa, 28 April 2015

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015





Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry
 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI (",)

moga ada lah rezeki kan...amiiinnnnn

Isnin, 27 April 2015

Masih Belum Bercakap

Sejak dari zaman mengandungkan syawal hingga la no.3 ni insallah.....aku mmg suke beli pa N ma ni...walaupun tak pregnant sekalipon, aku tetap beli..sebab banyak info dalam tu..walaupun dalam tu kebanyakkannya banyak info yang aku tahu untuk aku dan keluarga serta anak2...tp aku tetap nak membeli....aku suke membaca pa N ma..lepas baca simpan kat rak yg mmg khas untuk magazine pa N ma ni..lepas tu muka puas hati, sebab banyak terkumpul kat situ..ahahhahahahha....




cerita kali ni...

MASIH BELUM BERCAKAP...

mmg kalo tajuk ni, aku mmg menitik berat...sebab benda tu mmg pernah dan sedang berlaku pada anak2 aku...tp alhamdulillah aku tak menganggap perkara ni satu bebanan buat aku...ya....mmg dulu aku anggap benda ni satu bebanan buat aku...aku suke compare kan syawal dengan anak2 org lain...org lain bercerita anak dorang itu ini..sedangkan aku hanya diamkan diri kat tepi dorang dengan perasaan yg sungguh down ketika itu..balik mesti akan cembeng sebelah en asbeen bagitau itu ini...sampai ada sekali tu en asbeen marah la sebab aku terlalu bandingkan anak dorang dengan syawal...serius bila bend ani berlaku...mmg sangat2 down....en asbeen pon turut down, tgk aku down gitooo....

tapi bila aku bertekad untuk teruskan terpi untuk syawal...makin lama...makin perasaan tu terhakis dalam diri aku....makin aku kuat untuk hadapinya...bila org rajin pertikaikan, nape aku perlu selalu pergi check up terapi untuk syawal...jawapan aku hanya satu...

"korang takda anak seistimewa syawal, korang tak tau...untuk anak, aku sanggup, janji dia dan aku dapat buat yg terbaik untuk diri kami....."

diam dorang...sebab anak dorang pandai demand...anak dorang pandai cakap itu ini...anak dorang pandai cakap...anak dorang pandai itu ini...semua la....syawal got nothing waktu tu...alhamdulillah berkat kesabaran dan kesungguhan tanpa fikirkan penat lelah bawak syawal ulang alik harung hospital yang sentiasa penuh dengan umat manusia...terpaksa keluar waktu pejabat demi syawal..
alhamdulillah hasilnya aku dapat seperti yang aku inginkan...walaupun sikit...walaupun pada kanak2 lain dorang daha hadapi situasi itu....syawal baru melaluinya..tak payah nak demand sangat soya...janji syawal melaluinya dengan keupayaannya sendiri...itu dah amat membanggakan...bak kata org...

BETTER LATE THAN NEVER...RIGHT....!!!!!!!!!

perkara ini mmg aku titik beratkan pada anak2...tp kalo dah takdir anak2 aku lambat cakap...lambat segalanya...siapa aku untuk menolak takdir yang telah tertulis untuk aku dan en asbeen..kang ada kena panah petir..kkikikikkiik.....

walaupun org suruh buat itu ini untuk bagi anak2 aku setanding dengan anak2 dorang....kalo tak jalan jugak, perlu ke aku menolak takdir yang telah di tentukan oleh ALLAH SWT untuk kami sekeluarga....

alhamdulillah syawal dah mula sedikit demi sedikit dia lepas frasa susahnya...sekarang masa untuk dia move on ke hadapan....izz dani aqlan pon berkemungkinan akan mengikut jejak langkah syawal...tapi alhamdulillah aku dan en asbeen dapat atasi emosi kami dengan lebih baik lagi dari sebelom ni.....bak kata aku pada en asbeen...

"abg...saya rasa..kiter settlekan syawal dulu..kiter bagi masa pada izz...setahun dua ni...kalo masih tiada perubahan...kiter akan buat macam kiter buat pada syawal sekarang...kiter praktikkan apa yg kiter buat pada syawal....ok tak bang...lagipon egat nak settlekan saya dulu, nak bersalin, check up mengandung ni bagai...lepas pada tu la.."

jawapan en asbeen hanya sedikit...

"boleh....kiter ajar macam kiter ajar syawal..tapi masih takda perubahan, kiter buat macam syawal buat..."

senang...cerita izz dani aqlan, nanti aku ceritakan, banyak cerita dia aku nak ceritakan....

yang aku tahu....siapa anak2 aku..dan aku tahu di mana kelebihan dan kekurangan mereka di mata aku..yg aku tahu, aku bangga mempunyai anak seperti mereka....


Syawal Yafiq in Progress

Salam Isnin kengkawan...

cerita syawal minggu lepas...nak up...aku jugok tak terlarat...tp BW larat..hahahhahahha....
nak mengarangkan, bukan mudah....

cerita syawal macam biasa...appoitment N again...N again..N again...ibu, abah N syawal tak penah jemu demi inginkan syawal maju ke hadapan...
alhamdulillah hidup bersama syawal 5 tahun ni..mmg nampak perubahan yg ketara dari syawal yang dulu...syawal sekarang is going be better...serius cakap...aku sebagai ibu, rasa nak ucap tahniah sambil tepuk bahu sendiri N kata...
"gud job soya...u did it..."

kan...bukan mudah...en asbeen bila tenung si syawal ni lama2....lepas tu mesti akan keluar ayat ni...

"seronok tgk syawal sekarang....dah besar..dulu dia lahir dulu, kecik je....penuh dua tangan saya ni laungkan azan kat dia.sayu hati..(ops...teringat akan en asbeen mengalirkan airmata pertama kali tgk syawal di pangkuan N azankan di telinga dia...mmmmm...touching...senyum sendiri sat) ....dulu asik sakit je tetiap bulan..kopak duit tetiap bulan asik ke klinik swasta je bawak dia..ubat klinik kesihatan tak jalan, nak ubat klinik swasta jugok..nasib la....lepas tu masalah percakapan...sekarang nampak syawal tak macam syawal yang dulu kan...nampak makin la matang dalam setiap butir bicara dia..."

mmmmmm...mmg itu yg selaloo en asbeen akan ungkap, sampai aku pon naik hafal dah..ahahhahahah....sama jugak ngan aku...selaloo bertanya pada en asbeen...adakah aku ni layak menjadi seorang ibu...adakah aku kuat menjadi seorang ibu dan mendidik anak2, menjadi apa yg terbaik di  mata kiter...jawapan en abeen hanya senyum N kata...sambil usap kepala aku...
"sayang...bukan tanggungjawab awak sorang...ni tanggungjawab kiter sama2..awak kurang saya lebihkan...saya kurang awak lebihkan..janji kiter sentiasa sama untuk didik anak2 ni....jgn risau saya ada..."

touching tak..muka diam poyo en asbeen tu...tp kadang bikin hati ni terbuai je....touching sat...

hahahah...tak yah bermadah...
khamis lepas macam biasa, check up syawal untuk OCCT Therapy lagi...still therpy for individual class...inshallah 3 bulan akan datang kot, syawal akan ada thery class by grouping..kalo tak aritu ada dah bulan 3...tp mengenang doc yang akan train syawal N da geng waktu tu, berkursus...so kena la postpone..nak postpone pon tak tau bila..sebab amik masa nak kumpul bebudak ni kan...tgk pada kesesuaian waktu mak pak nak bawak anak2 kan...tp so far aku untuk syawal, semua ok...inshallah....

nampak macam bermain kan...tu la org kata...belajar sambil bermain...bermain kan dah sinonim dengan anak2 ni....tapi itu la cara kiter nak develope dorang jadi yg terbaik di mata kiter kan as a parents ni....

ni bukan mudah2 gitu je syawal kena masukkan bolt N nat kat dalam mangkuk yg berwarna tu...syawal kena ikut flow..ada jalannya...dari mana ke mana...lepas tu jumpa apa...






haa....baru sampai ke detinasi....bagi motor skill dia berjalan....so far mmg nampak syawal seronok dengan keadaan tu....aku mmg rakam, saja untuk panduan aku akan datang...alhamdulillah aku ngan en asbeen mempunyai satu hati yg bukan setakat tinggalkan anak kat dalam tu...tp kami sama2 berada dalam dunia dia dengan doktor tu..sekurang-kurangnya kami tahu apa yang syawal sedang hadapi.....mmg kalo tgk kami kat luar bilik tu, udah macam pencuri....asik la terhendap2...hahahha...macam stalker je tau.....


selfie by lakik binik sat...senyum pon kena ajar ke en asbeen....
menunggu dengan penuh setia kat luar bilik terapi tu tau....

tak lama lepas tu dah tak da dah permainan tu...ni lebey eye to eye pulok....

haa...ni proses nak develop tangan dia...nak buat syawal paham yang tangan dan jari jemari dia perlu bekerja mengikut keadaan...ada keadaan yg sangat light...so tak payah la tangan dan jari jenari serta otak syawal terlalu hard untuk situasi itu...ada jugak situasi yg sangat hard, perlu syawal mengawal otak dan tangan dia bekerja dalam situasi hard...haaaaa....gitoo la maksud doktor....

nampak hanya setakat tanah liat...
jom kiter kerjakan plastersine ni ye syawal...bak kata doc tu...doc tu perasan je aku ngan en asbeen dok stalk dari luar tu....

sessi tarik menarik...jom guna daya tahan kamu syawal...



haa....nampak kat situ....dari sebulat-bulatnya tanah liat tu...sampai panjang la syawal buat...ada sebab doc tu buat gitoo...

alhamdulillah doc kata respon syawal terhadap semua benda semua positif...komunikasi antara syawal N doc pon berjalan lancar dan syawal sekarang nampak fokus dengan setiap task yg dia perlu buat....cuma dari segi kerja tangan tu syawal kena keja keras lebey untuk dia dapatkan seperti apa yg dia mahu....nampak syawalagak terkial-kial bila guna gunting tu, lagipon aku pon jarang dedahkan dia dengan gunting tu...sekarang je sebok dok pegang gunting...tak pe pelan..itu yg penting untuk syawal..janji syawal ok sekarang....

mmg syawal pon ada masalah penulisan di sekolah..sebab cikgu dia ada kata syawal kalo bab2 hafazan, banyak surah dah jauh dah syawal boleh hafal...alhamdulillah nampak terang hati jugak la....jauh jugak tinggalkan kawan2 dia, kata cikgu dia...sama jugak bila baca iqra...banyak huruf hijayyah pon banyak syawal dah tahu, tanya apa pon, self confident tu ada dalam diri dah sekarang ni....alhamdulillah...tapi satu je...

bila settle je semua tu...tiba je waktu untuk menulis, tak kire la tulis ABC, 123, aliff ba ta...dan sebagainya...mesti macam ada something kat buku tu yg buat syawal mengantok, penat, letih...bila cikgu tanya je dia akan kata..."penat la cikgu.."
eh...eh...jawab pulok..hahahhahahha...yg lain semua cikgu puas hati dengan dia...cuma penulisan je,....so bila dapat pulok therapy class minggu lepas pon bertemakan cara kerja tangan dan jari jemari berfungsi...kat situ aku pon ada bagitau apa yang cikgu ada bagitau pada aku...so jawapan doc lebey kurang gini la..pahaman aku...

"sebab tu syawal mudah letih, penat, malas, sebab dia masih tak paham nak sesuaikan keadaan dengan perkara yg dia buat..maksudnya...bila saya minta dia buat bulat2....kanak2 akan buat sepenuh hati untuk jadikan sesuatu bulat...tp kalo kiter org dewasa, dah pandai kawal otak, untuk jadikan dia dalam situasi yg kight, senang...so hanya menggunakan jari jemari je untuk dapat bulat yg cantik....tak perlukan gunakan banyak tenaga....tp bila kiter nak leperkan bulatan tu..mesti kiter akan gunakan sepenuh tenaga untuk leper kan bulatan tu...sama la macam syawal...syawal masih belom pandai mengawal otak dia untuk jari2 tangan dia bekerja dalam sesuatu situasi..padahal situasi tu situasi yg lisght, senang, mudah , tak perlukan banyak tenaga...tp syawal gunakan sepenuhnya tenaga untuk siapkan sesuatu tugas dalam situasi itu....tu yg kadang buat dia jadi penat...itu saja,,"

haaa...tu la yg doc kata...tp so far, boleh di baiki....

sebab tu aku rajin buat latih tubi dari segi penulisan dengan syawal...mmg nampak la sikit progress dia sama macam cikgu ajar...tp still minta dia buat....aku umpan dia...
"syawal kalo syawal nak eskrem, syawal kena siapkan 2muka surat, lepas tu baru boleh makan eskrem..."

dia buat la bila dengar eskrem....tp bila dia malas, penat...nampak la dia nak nangis..aku mula kata...
"kata nak makan eskrem...nak eskrem, kena siapkan..kalo tak siap, macam nak makan eskrem..."

dah mula cembeng....hahahhahah...terus dia kata....
"ibu...syawal nak solat...."

haaaa....dia tau abah dia dalam bilik nak solat...aku terus bawak dia G kat abah dia...

"abah,,,,ni syawal nak solat nan awak....stress menulis kot..hahahhah"

lepas solat baru ok...alhamdulillah...

akan datang inshallah bulan 6 kot...speech therapy untuk syawal pulok....kalo berkaitan dengan speech..hahahahhaha...itu kanak2 haa....bikin hati ibu ngan abah ni asik nak cium dia laju2 je tau....dah banyka word yg keluar dari mulut dia...otak dia pon pandai mengawals etiap percapakan dia...pandai mengawal situasi dari percakapan dia...
macam2...

situasi 1 :

syawal sebok la dok meniru aksi wartawan yg temuramah tok dalang (upin ipin) pasai hantu durian runtuh tu....dia konon2 jadi wartawan la tu...konon2 aku ni tok dalang...tp dia ubah panggil aku ibu....dia siap guna stand HP yg lekat kat cermin kete abah dia, buat mic..hahahhahha

syawal : mmmmm....ibu....kenapa hantu tu di namakan hantu durian runtuh???????
ibu : mmmmmm...(mana ingat tok dalang jawab apa...) sebab hantu tu suke makan durian buang bijik sepah2....
syawal : Ooooooo...macam tu..makna durian bijik sepah2...ok terima kasih ibu.....

dia buat lagi kat abah dia...sampai la aku penat nak layan, aku cakap la elok2 ngan dia...
"syawal...cuba syawal tanya izz dani aqlan kenapa....mesti dia jawab..."...jawapan dia .."ok"

so sampai la situasi kat adik dia....adik dia buat derk je....sampai belasah dia...hahahhahahha.....last2 dia pandang aku, ...."mmmmmmm....ibu...izz dani aqlan tak jawab..."

bantai gelak besar aku ngan syawal ni...abah dia pon gelak..last2 dengar sore adik dia pon gelak jugak dengan gelagat dia..hahahhaha..macam2....

macam2 la word yg dah keluar dari mulut dia...so far dia tahu nama dia, umo dia, nama ibu, nama abah, nama adik dia...nama sekolah...jawapan dia..."sekolah dengan kawan2..."

hahahhahahha....macam2...tunggu la speech therapy akan datang macam mana...

moga semuanya berjalan lancar dengan syawal...