Yang DiSaYAngi

Jumaat, 15 Mei 2015

Hidup Jadi Lebih Bermakna dengan Panadol superhero parents


ya betoi...hidup jadi lebih bermakna dengan panadol...

panadol superhero parents....

aku suke iklan dia..konon iklan gaya macam serius je..sekali tgk iklan panadol la...

dolu zaman bercinta...en asbeen mmg suke amik panadol actifast ni kalo tak sihat, pening kepala bagai...konon la zaman bercinta...semua benda nak simpan di jadikan kenangan..hahahhah...


percaya atau tak....sampai sekarang aku masih simpan lagi bekas paket panadol yang en asbeen bagi kat aku bila aku tak sihat waktu zaman bercinta dolu...jangan tak tahu, aku mmg suke simpan benda2 gitoo buat kenangan...bior org sekeliling kata 
"benda tu pon nak simpan..."

benda gitoo la bila terjumpe balik, rasa sayu hati, time tu baru terfikir...cepat masa berlalu...terus time tu, macam2 kenangan timbul kat kepala ni...kan....

sebenarnya nak bagitau...

soya dapat 3 BE....yee...TQ nuffnang...

kamoo bagi sikit ke banyak...itu adalah rezeki soya kan...alhamdulillah....

Alhamdulillah Rezeki di Pagi Jumaat





alhamdulillah rezeki di pagi jumaat...untuk pemenang baru bagi GIVEAWAY MEGA BY intanberlian....alhamdulillah...luck tangan cumil aqilah cabut nama aunty soya tau...TQ aqilah....




TQ INA....

Dia istimewa




ini adalah syawal yafiq...

yee syawal yafiq yang boleh di kategorikan sebagai org yang buat ibu dan abah dia bangga tanpa dia sendiri sedar...sebab apa aku kata gitooo????????

boleh buat aku terfikir nak up cerita syawal pagi ni sebab malam tadi aku ada berborak ngan en asbeen pasai syawal dan izz dani aqlan ni....terfikir akan future anak2 ni kan....aku ngan en asbeen setuju yang kami ni dah cukup berusaha untuk menjadikan syawal yafiq yang terbaik di mata kami..tak yah nak lebey2 di mata org....cukup di mata kami...

siapa yang dah lama ikut siapa syawal yafiq...boleh tahu, siapa dia kan....mmg bagi kami yang baru bergelar ibu dan bapa pada waktu tu, mencabar dari segi fizikal dan mental dalam membesarkan syawal yafiq.org selaloo kata, jangan buat perbandingan di antara anak2 ni...mmg betoi...tp nampak pro n contra ada pada diri syawal yafiq dan izz dani aqlan...

syawal yafiq umo 2 tahun lebey dah start boleh panggil en asbeen, abah....umo 3 tahun lebey baru boleh panggil ibu...itu pon bukan ibu...di panggil IBI...hahahhahaha...tapi aku tetap mencuba mengubah dia..alhamdulillah umo syawal yafiq menjangkau 4 tahun, syawal yafiq dah mula boleh panggil ibu....alhamdulillah....tapi kami as a parents tetap berusaha memberi yang terbaik untuk anak2...sebab kami tahu syawal yafiq bukan macam kanak2 lain...dah advance laju ke depan, dah pandai cakap....mulut macam bertih jagung....cot cet je..syawal waktu tu, belom lagi..mmmm....tapi kami tetap berusaha..personaliti dia lain dari kanak2 yang lain...dah pandai demand....pandai segalanya..pandai tendang bola...syawal yafiq tiada semua tu....otak dia masih mengingatkan diri dia masih lagi2 kanak2 seperti adik dia...mungkin...itu aku dan en asbeen tak tau...

tapi kat sini aku nak kata,...

ALHAMDULILLAH BERKAT USAHA AKU DAN EN ASBEEN SELAMA NI, KAMI NAMPAK SIAPA SYAWAL YAFIQ,,,TURUT MENGAKUI MAKTOK DIA SENDIRI PON KATA, NAMPAK PERUBAHAN YANG BANYAK PADA SYAWAL...SAMA LA MAK LANG NIGINA DIA...SYAWAL YAFIQ BUKAN SYAWAL YAFIQ YANG DULU...SYAWAL YAFIQ SEKARANG DAH NAMPAK SELF CONFIDENT SENDIRI..DAH BERIBU WORD YANG KELUAR DARI MULUT DIA...ITU YANG PENTING...DAH BOLEH BUAT AYAT...DAH PANDAI TEGUR ORG...SERIUS DOKTOR SENDIRI PON BANGGA DENGAN PENCAPAIAN DIA...

AKU SELALOO TERAPKAN SEMANGAT DALAM DIRI AKU DAN EN ASBEEN...BILA AKU KATA...

"ABANG....SAYA RASA BERSYUKUR KITER DI KURNIAKAN ANAK MACAM SYAWAL YAFIQ...SEBAB KALO TGK KANAK2 LAIN...YANG DAH PANDAI SEGALANYA, DAH PANDAI CAKAP DULU DARI SYAWAL SEMUA...TAHU LA KALO BUDAK NI KALO BERCAKAP...SUKE BERULANG2...SAMPAI KITER AS A PARENTS...JADI ANNOYING PULOK BILA DENGAN BENDA YANG SAMA ULANG...LAST2 KENA MARAH...TAPI ALHAMDULILLAH KITER MEMPUNYAI SATU KESABARAN YANG TINGGI BILA SYAWAL BUAT GITOOO...SAYA TAK PENAH NAMPAK LA AWAK ATAU SAYA MARAH SYAWAL BILA SYAWAL BERTANYA ULANG2...KENAPA...KENAPA....KENAPA...DAN KENAPA...WALAUPUN SALAH SORANG DARI KITER PENAT NAK BAGI JAWAPAN, SEKURANG-KURANGNYA SAYA NAMPAK...KITER CARIK JUGAK INISIATIF TAK MARAH, ATAU JERIT PADA DIA....ALHAMDULILLAH NAMPAK LA SAYA ATAU AWAK MENGHARGAI SETIAP BAIT BUTIR YANG KELUAR DARI MULUT SYAWAL...SEBAB KITER TAHU, DARI APA YANG DIA BUAT...ITU ADALAH USAHA PENAT LELAH KITER SELAMA NI KAN ABANG...."

alhamdulillah, en asbeen bersetuju dengan kata2 aku....alhamdulillah mmg aku menghargai apa yang ada dalam diri syawal sekarang....

izz dani aqlan buat tak hebat...itu budak, sangat2 la panjang akal bagai...dia sangat fokus dalam sesuatu benda..tp persamaan dia dengan syawal...izz dani aqlan masih belom boleh bercakap...itu tak menjadikan kami sebagai ibu bapa, satu beban buat kami...untuk syawal kami boleh buat, nape untuk izz tak boleh kan...alhamdulillah....satu hai nanti kami akan usahakan seperti kami usahakan untuk syawal....

p/s : dia adalah anak yang terbaik di mata kami...

Khamis, 14 Mei 2015

Medela Swing Breastpump Letgo


Tak salah aku isnin aritu kot...en asbeen ada bagitau yang dia nak belikan BP baru untuk aku..wahhh sape tak suke kan....walaupun ada je BP medela swing yang dah banyak berjasa dengan aku dan izz kan....tapi dah en asbeen kata nak bagi kan...laju la aku...tp syaratnya kena jual dulu medela swing ni....jual baru dapat baru...kalo tak jual...tak dapat la..hahahhahahha.....jahat tau...ye la soya ikut kan...


aku up la status malam tu...

alhamdulillah ada yg nak membeli...tp hati ni kuat kata macam tak jadi..last2 sungguh...malam tadi dia wassup, bagitau tak jadi beli, sebab lakik dia dah surperisekan dia beli yg baru/.....ooooo...so sweet....bestnya...en asbeen...binik kamoo nak gitoo, boleh..hahahhahaha...

so aku open la malam tadi kan....tak da respon lagi..inshallah, kalo ada aku bagi layanan yang paling da best sekali tau....

so ni la medela swing yang soya nak letgo tu....

aku beli pada bulan 2 tahun 2013 dengan harga RM799....last guna pada bulan 7 tahun 2014...motor suction still elok..sebab aku dah try guna sekejap baru2 ni..juz tgk2 motor dia...

sparepart dia semua original....siap ada double tubing lagi bagi sape yg beli kan...simgle tubing ada...double tubing pon ada....

inshallah soya akan bagi sekali ngan beg dia..ala2 macam handbeg tu....dan 4 botol susu brand medela ni....lepas guna, mmg simpan terus dalam kotak dia...penggunaan bateri pon sekali je pakai...selebihnya menggunakan penggunaan elekterik...mmg sayang nak jual...tp dah en asbeen kata gitooo...alhamdulillah....


so berapa harga soya nak jual...soya nak jual dengan harga RM400.00

so....kalo ada sesape nak...

sila call/wassup soya@suraya di nombor ini.. 019-6110448...


Darah...oh darah

dapat gamba ni kat FB semalam...

baru tahu apa yang perlu di makan atau tak...untuk buat darah kiter lebey elok kan...

ni darah soya...

darah AB


ni darah en asbeen.... darah A....haaaa...nampak daging merah...dia mmg cukup suke la makan daging...hahahha...gelak beso dia semalam bila aku tunjuk kat dia...


darah O...tak sempat amik...rasanya sama macam darah AB kot....

Selasa, 12 Mei 2015

Cantik tak mok cik..hahahhahha




korang rasa nak lempang tak mok yong ni..jahhahahhahah...muka tak da keje malam tadi...balik rumah, mak aku ada buat kari ikan...en asbeen tanya nak makan apa..aku cakap tak yah masak...mak ada buat kari ikan...makan sampai abis..hahahhah...tapi idok la aku makan nasi....nurse bising aku makan nasi...sebab ada gula dalam urine aku...deme boleh detect....so mmg kena kawal la sikit....pagi N lunch pon aku dah bedal nasi....malam makan roti cicah kari je....perggghhh malatop....

geram la aku ngan mak aku kalo dia buat kari ikan...adoi, sedap wooo...mmg daebak abis....aku belajaq buat macam mak aku pon tak jadi jugak macam dia...geram pon ada..dia bantai gelak kat aku....

di sebabkan malam semalam mmg free....settle makan, kain baju semua dah lipat..en asbeen pon dah settle sidai kain....melingkor la aku dalam bilik...nampak si syawal main2...aku punya spare beauty air kangen....korang penah dengar air kangen....aku pon tak berapa nak tahu sgt...tp aku tahu, air tu mmg air yg elok...P.H yang baik jugok....sekali si syawal G spare kat muka aku..elok sgt la syawal...ibu kamoo hangat ni..hahahhahahha....

 ni la abeauty spare tu....

tapi setahu aku yg ni tak leh minum,...tapi segar la pakai kan...

yang boleh minum ,,,yang ni,,,
yang ni...ala2 macam air zam2 rasa dia..mmg lain dari air biasa...tp air zam2 lagi mujarab lagi kan..air zam2 lagi hebat kan....



ni la penerangan dia..


ni antara yang ada la...aku pon baru nak tahu benda2 ni..kat opis ni ramai dah org menjual....


bijak sana si kecik tu di pakai topi manceng abah dia...sekali dia kata...

"ibu...ibu macam tokwan....ni topi tokwan..."


yela tokwan je la dia ingat sekarang ni....tokwan tokwan...egat je tokwan pakai topi macam ni kan kalo G kebun....

jom ibu nak G manceng..hahahhahahhaha....



p/s : org kata time pregnant la nak nampak aku berisi....muka aku nampak berisi ke...aku rasa sama je...mungkin sebab aku tgk muka aku hari2 kot,...hahhahahahh

Isnin, 11 Mei 2015

Bakal Banyak Anak...Perasaan???????????





bila tgk gamba ni, gaya macam tak percaya bakal anak 3 dah...nampak rupa mak banyak anak tak????? hahhahahha.....semua sebok la nak berkepit sana sini tau..ngan abah deme, deme takut...bila time mandi je ngan abah kan....

inshallah bulan 7 bakal la aku bergelar ibu beranak 3...hahahhahahahhaha......kalo org tgk, idok la banyak mana pon...tu pon nak kecoh...iye...itu betoi...tak ku sangkalkan pon....cumanya tanggungjawab tu lebey la....asik nak dengan ibu je....ibu ni banyak kerjaan yang dia nak buat kan....tapi alhamdulillah dapat suami yang sangat2 ringan tulang, seringan diri dia jugak...hahahhahah...minta je buat apa, semua dia tolong..paling laju, tolong masak N sidai kain...itu sangat2 membantu ok...dah cukup memadai dah tu....


inshallah rutin pon akan jadi lain jugak bila dah kuar BB bump cumil soya ni...

moga di permudahkanlah segala urusan..ammmiinnnn

6BE sedang menari





alhamdulillah rezeki yang di beri.... 6BE tengah syiok menari kat blog aku...

alhamdulillah....nak jugok nuffnang ni bagi kat aku kan...TQ nuffnang...sayang kamoo....

Ada je akalnya



lawak di pagi hari ni....

naik buntang bijik mata aku tgk PC pepagi ni....










ada je idea deme2 ni...ni semua aku jumpe dalam FB..hahahahhah...adoii...bikin soya gelak la

beli dan tak beli


Sofar dah 28 minggu ni....tak lama je lagi dah nak masuk 30 minggu kan..kejap sungguh la masa berlalu.....

alhamdulillah banyak benda dah settle..tinggal ada sesetengah je belom ada...N yang best aku pon tak tau mana aku letak..hahahhah...

yang belum beli...

* pampers NB Baby
*barang berpantang...(aku juz beli, param, pati ikan haruan, pilis, daun2 buat mandi bagai...tanggas semua, serai wangi, akar kayu, bedak sejuk..semua la...

yang best benda yang aku tak tau mana aku letak

* BARUT

hahahhahahah...serius aku kata aku tak egat mana aku letak barut tu..banyak jugak barutnya..adoi...rugi la kalo hilang bagai kan....kata en asbeen mungkin aku bagi pinjam, tapi seingat aku, tak da..aku juz bagi kawan aku pinjam napkin je...lain tak da....tak tau la..mana pegi..adoiii....kalo nak beli, rugi sungguh ni rasa...mmmmm...nak tak nak kena carik jugak ni....

ada satu lagi yang aku rasa inshallah aku nak beli...tp kalo ada duit lebey aku beli..tp duit lebey kalo buat benda yg lebey penting, pon tak pe jugak...


ni haaa...aku nak mencarik babywearing untuk baby aku ni...bukan nak pakai sekarang pon...tunggu la dia dah beso sikit...saja spare dolu...bukan tak boleh pakai yg izz punya...tp izz punya, izz still pakai...walaupun dia dah 3 tahun, kami mak pak ni, rela la babywearing dia, dari dia hilang tak tau mana hala...

payah la si kecik tu kan....kalo jalan, tak reti jalan elok2....dah la takmo pegang tangan mak pak dia...pastu asik la nak berlarik...tak ke bahaya namanya...dah la kecik budak tu....masalah kalo tak jumpe dia....si syawal tak pe...dia dah beso..dah paham, dia pon senang, jalan mesti nak pegang tangan....

at least kalo kuar jalan...aku boleh handle baby ngan syawal...atau en asbeen handle izz dan syawal...salah sowang la..tak la terpinga2 kan bila jalan nanti.....


carik yg murah2 yg org nak letgo kan....tapi still boleh guna...tak da masalah pon buat aku....


tapi tu la...setiap kali aku tgk ada yg jual murah, mesti aku akan PM..ada yg berbalas..ada yg diam seribu bahasa...tak tau...



ni cumil kan....kalo ada respon ok la kan...moga2 ada la rezeki aku...aku mmg tak mo mahal2...janji ok...itu dah memadai dah buat aku....


kot2 korang nak jual murah2 kat aku ke...murah tu....bawah RM150 la....ok la nagitau ye...kot nak hadiah pon, lagi sujud syukur aku..hahahhahahhah....tak la memain je.....

Wassup Berubah Wajah


salam isnin kengkawan...

korang ada dapat macam aku tak...


wassup aku berubah wajah...mmmmmm....

aku tanya ngan geng gosip aku, deme tak da pulok...aku je..pelik pulok aku...



haaa...korang tgk...

korang ada gini tak....