Yang DiSaYAngi

Jumaat, 12 Jun 2015

33 Minggu = 7 minggu dari sekarang


alhamdulillah dah 33 minggu++ dah...tinggal 7 minggu lagi untuk aku lahirkan anak kesayangan cumil ibu ni....anugerah yang di amanahkan kepada aku untuk aku jaga sebaiknya...inshallah...
alhamdulillah mmg baby dalam keadaan gini...keadaan yang sebetoi-betoinya....

semangat dia lain macam dari abang2 dia tau....aktif la jugak....nampak gaya kuat merajuk pon gitoo jugak...hahahhaha...sebab apa aku kata gitoo????

egat tak kes aku kata baby pregrekan tak kuat..semua tu berlaku waktu en asbeen balik kampong amik syawal....kata en asbeen...

"dia merajuk kot...sebab saya tak da kot..selaloo saya dengar dia dok buat apa kan....mana la tau.."

ye...ye la en asbeen kan..hahhahah...
sekarang ni pon dah mengandung anak ke-3, terasa la jugak kan....laluan tu dah ada..tunggu pintu di buka..bak kata en asbeen..."nape tak ketuk pintu tu minta di buka...?????"

ehhheekkk abang...sesuke dia je..ahahhahha....mmg terasa semuanya mengambang...punggung ni pon tak boleh duduk lama2 dah....kebas, sengal...mula la dia tarik kat urat belikat, tarik kat belakang...sakit la belakang ni...mood nak bawak kete pon dah mula melayang bila gini kan....nasib la umah sekangkang kera ngan opis...5min je....kalo rumah kat presint 9...mmmm..masak la aku...tu la kan org dok kata dolu..bila dah sarat, mood nak bawak kete tu dah hilang..malas je...aku ni gagah lagi...sebab dekat sangat dengan rumah..selagi tak susahkan en asbeen, inshallah....sebab kat rumah pon en asbeen banyak settlekan keje....aku ni takat lipat kain, ok la kan..sesambil layan running man kan..tak la terasa sangat....

sekarang ni..lama sikit duduk atas bowl toilet tu...duduk je pon...bangun je kebas..mmm...ngilu je bawah perut ni...mmg terasa semuanya mengembang...mmg sesungguhnya, terasa akan laluan tu..kire lorong2 yang benar...hahahhaahha....baby pon sekarang makin suke mengeras...dia mengeras je, mula tangkap belakang aku...aku ni sekarang pon duduk buat keje kat opis pon, tak boleh duduk lama2...dah sakit2 terasa...kebas punggung tak yah kata la...

org kata aku jalan laju...padahal pelan je aku jalan...tu pon org kata laju..mmm...entah..

Seminggu syawal di kampung

seminggu cuti persekolahan yang lepas...mmg dah deal lama dah syawal duduk dengan nenek tokwan kat johor...kononnya si ibu ni poyo nak stay kan syawal kat umah nenek tokwan dia ni sampai abis cuti sekolah ni kan...tp tu la rindu membuak-buak sangat la kat syawal ni....rindu yang amat sangat la....ok ke dia kat sana..macam2 aku gikir...ye la dia sorang..bertemankan nenek dan tokwan dia...tak da sepupu sepapat lain yang sebaya dia...mmg bertiga...kesian pulok dengan dia...mengenangkan jugak, adik dia, izz dani aqlan...dah mati kutu kat rumah ni, tgk abang dia tak da..nak membelasah tak da org..kesian pulok kan....

nasib jugak la..tak lama aku dapat tau mak aku balik putrajaya seminggu sebelom abis cuti sekolah....so aku pon decide minta en asbeen amikkan syawal..tapi kena tanya mak pak en asbeen dolu..yela takut dorang nak syawal stay lama lagi dengan dorang...tp nasib la aku dapat MIL yang memahami..siap kata kat en asbeen...

"ala akob..mak ok je....mai la amik...mak tahu....ibu dia rindu sangat tu...takpe.."

adoi..mak, kamoo mmg best la..sayang mak ketat2..memahami sangat tau...

selama syawal duduk dengan nenek tokwan dia..mmg sangkaan aku meleset la sungguh..hahahha...di manja, di tatang bagai minyak yang penuh...alahai anak...

FIL aku siap wassap aku gamba syawal G potong rambut dengan dia kat kedai..tak nangis tu, yang aku suke...

gamba sipi je abah..tak pe la..yang penting, abah ingat kat menantu hantu poyo abah ni kan...

selang 2 hari tu dapat lagi wassap dari FIL lagi/....

haaa ko...siap anta gamba syawal bergamba dengan baju baru....sayang la kan, seronok syawal dapat baju baru dari nenek tokwan..bukan sepasang..sampai 3 pasang..siap seluar bagai..alahai abah mak...susah2 je tau.....

sampai en asbeen kat kampong hari sabtu lepas...seronok dia dengan nenek...siap ajak nenek bergamba dengan dia..

buat peace..mata ke lain..

esoknya nak balik putrajaya...en asbeen wassap..syawal bersama baju baru hadiah dari nenek tokwan....siap tokwan yang pakai dan siapkan dia...


nampak semanagt muka tu kan...nampak domok tang PP tu...tang lain sama je...hahhahahha....

sampai putrajaya, di tanya mana nenek tokwan...syawal...kamoo buat ibu jeles ok...hahhahah..nenek rindu nak dengar syawal menyanyi sorang2 bila dia main atau sebagainya...siap la call cucu dia kan...dapat lepaskan rindu dengar suara jadi la..ni antara cucu yang susah jugak nak jumpe kan...sebab jauh...akak en asbeen pon jauh jugak..kat labuan sana....ada yang dekat dengan dorang...kat johor tu..adik dan abang en asbeen...tu rajin la dia jumpe kan...

FIL siap cakap kat aku...

"kalo duduk sini...tetiap minggu boleh balik sini kan..."

alahai abah....touching soya tau

Hadaih Anniversary soya akob

Salam jumaat kengkawan....

semalam aku ada up pasai anniversary aku kan.....alhamdulillah tunggu en asbeen call pagi ahad tu, tak call jugok...last2 call cakap...dia OTW balik putrajaya ngan syawal...dah siap naik bas...letak fon..pastu call balik...

"sayang, lupa la nak cakap..happy anniversary..ahhahahhahah"

untung la lupa kejap..hahhahah...en asbeen N syawal sampai je kat ERL sentral putrajaya jam 1pm...aku ngan izz G amik dorang...terus en asbeen tanya.."masak apa...????"

sudah...mak yong yang nak beranak ni, nak bergerak pon tak larat, nak masak, duduk berdua je ngan izz, mmg tak da la masak sangat la...makan je apa yang ada kan....tapi sebab en asbeen tanya...aku katala...

"saya tak masak lagi..jap G saya masak...awak sampai umah, tidoq dolu la dengan anak2..."

sampai rumah je...terus buat susu untuk anak2, masuk bilik, en asbeen N syawal tukaq baju, terus doa tidoq plzz....N ZzzzZZZzZzZzz,.....senang la mak yong poyo ni nak settlekan semua kerjaan....terus aku masak....

dapat la...

tara...nasi ayam by soya..khas untuk en asbeen..ni je yang mampu untuk hadiah anniversary kamoo en asbeen..mmmmmm...jadi la kan....anak beranak tu bangun, terus basuh muka, N makan..selera dorang sampai layan running man kat TV2....aku tanya en asbeen...."mana hadiah saya bang..saya dah bagi hadiah ni..hadiah nasi ayam????????"


dia kata...."ni la hadiah untuk awak....tu syawal..saya dah bawak balik dari kampong....hahahhahah"

lahai...nasib la lakik aku...mmm..boleh la alasan tu....janji ado....

yang pasti, walaupun tak sehebat en asbeen masak...yang penting licin semua lauk air tangan aku...dah lega, senang aku nak basuh pinggan....

Khamis, 11 Jun 2015

Happy anniversary sayang




akibat dari masih lagi menggunakan HP pinjaman by en asbeen....so tetibe sabtu lepas, bangun drai tidoq tgk ada bunyi alarm...bunyinya lahai...sweet sangat tau....bukan bunyi alarm biasa minta bangun tidoq tu...hahhahahha...sekali tgk ada reminder..hahahhahahha...


sweet sangat tau kamoo en asbeen...takut diri tu lupa la tu...tu yg dia set reminder tu..kalo binik dia, dah egat sokmo dah....

tetibe dapat call dari en asbeen yang ada kat kampung, nak bawak balik syawal...

"hello, assalamualaikum sayang..dah bangun ke..?????"

mukadimah nak sweet tau...hahahhah..bila di tanya "nape..."
di jawabnya...

"happy anniversary ke-6 sayang..."

sekali korang tau aku jawab apa...

"apa bendanya hari ni anniversary cik abg uiiittt....esok la sayang..bukan arini....tarikh arini baru sebok nak siap2..mak abah pon baru sampai putrajaya..ahahhahha,.....adoiii lahai laki aku ni....takpe....simpan wish tu...esok call balik erk..wish balik tau..hahhahahhha"

sekali dia bantai gelak beso...

"oooo..yeke...bukan arini erk...esok ye...oooo...ok la....esok saya call balik la...bye..."



terus letak...adoiiii....binik sengal..lakik pon sengal jugak..untungla soya ajaq lakik sengal selengge macam dia jugok....hahahhahah...apa pon TQ sayang wish...at least dia ada inisiatif nak egat kan....


takpe, balik je kampung ahadnya, soya bagi hadiah tau..apa hadiahnya..nanti soya bagitau next entry ok....

Untukmu En asbeen




khas untukmu en asbeen..kikikikiki...sweet je kan..bila pregnant ni...diri di hargaikan...

Rabu, 10 Jun 2015

Syawal Yafiq dan nenek tokwan

lama tak cerita pasai perihal syawal...

abg syawal yang makin la membesar bagaikan johan...anak yang dulunya selaloo susahkan hati si ibu dengan keadaannya dulu...tp alhamdulillah...setiap perkembangan dia...dia la kebanggaan ibu dan abah dia....

mulut tu, ada je butir nak keluar...walaupun kadang2 ayat tu tak betoi..tapi paham la maksudnya kan....macam popcorn dah...ada je butir kata keluar kan....

sampai la maktok dia kata...

"ko ni dulu, takmmo cakap..sekarang dah cakap takmo berenti.."


hahahhahah...tu penangan maktok bagi dia G umah kawan maktok...sebok buat macam rumah sendiri...siap boleh kata kat kawan maktok...

"mmmmm..kenapa tak bukak TV..nak tgk TV.."

hahahhaha...gasak la kamoo wahai maktok..hahhahah...

budak yg pantang sekali nampak pisang kuning ni...1st ramadhan dah keluar cerita ni....abah deme dok kata nak ajak tgk wayang weekendnya...time gaji nanti...syiok sikit kan....ye la en asbeen...nasib la alamanda sekangkang kera je ngan rumah kan...tak yah PK parking bagai...jalan kaki je...

sekali adik dia...izz dani aqlan terjebak...

seminggu yg lepas syawal duduk dengan nenek tokwan johor dia...maktok die sebok dok jalan makan kenduri kat utara tu...banyak sangat undangan tau....

seminggu duduk dengan nenek tokwan...amboiii...kemahen tau....

pagi naik motor dengan tokwan beli ayam ikan, beli paper..jam 11am naik motor buang sampah, tgk org training motor cross, petang naik motor jalan2, beli eskrem, beli biskut...malam jalan2 naikmotor G masjid, solat dengan tokwan...untung la ...semua tokwan nenek....nenek makan bersuapkan syawal..hari2..nasi dengan ayam goreng...nasi dengan ikan goreng...hahahhaha...makan je tahu kan kamoo duduk dengan nenek tokwan....G gunting rambut pon dengan tokwan...cukup seronok la dia..padahal duduk bertiga je pon dengan nenek tokwan...si ibu ni cukup risau la dengan dia, sowang2 je kat sana...mesti rindu ibu abah, izz...mmmm..hampeh..tarak pon...suke lagi ada la..

balik sini tgk..banyak la nenek tokwan banjer baju, 2,3pasang, selipar, tali pinggang..segalanya..adoi..nenek tokwan sayangkan dengan cucu kan...

nampak la tembam sikit..tang PP je la...yg lain, kurus murus jugok tgk..hahahha..tp nampak muka happy tu...

balik sini...tak dengar kata, kena bising dengan ibu abah..mmmm..pelok tubuh dia, paling tempat lain....merajuk konon...sekali keluar ayat ni...

"nak telefon nenek tokwan....huh..."

adoiii...guna ayat nenek tokwan nampak...mmmm....demand erk kamoo syawal....pandai guna nama nenek tokwan kan...

muka budak...sikit2...nenek tokwan..sikit2 nenek tokwan..jelly lak ibu kamoo ni..hahahhahah....inshallah cuti sekolah lagi, kiter balik rumah nenek tokwan yee

raya ni, kiter raya sana...

Izz dani aqlan dan exam

Salam rabu kengkawan...

makin menghitung hari gitoo tau....

arini nak bercerita perihal izz dani aqlan yang makin la banyak peel, banyak akalnya..cakap tak jugak..hahahhahha...apokan dayo, ibu ok je wahai anak....org sekeliling je yg susah hati tgk kamoo tak cakap2 lagi..nak buat guano kan...bukan rezeki awak lagi...allah  SWT masih nak kamoo jadi baby ibu lagi kan...tak pe...ibu ok je...

izz dani aqlan...secergas, seaktif dan sebijaksana dengan namanya...sangat la ligat la otak dia bekerja bila buat sesuatu benda...ni hamba ALLAH ni, jenis yang suke sangat nak explore semua benda yang ada depan mata...tak kire tempat dan waktu, semua dia main nak sebat je kan...

cikgu2 kat taska pon kata...izz sama macam dorang jaga syawal seawal 3 tahun dolu...sangat sama la perangai tu...tapi nampak bezanya...syawal dolu agak pasif..dan izz dani aqlan seorang yg aktif...tapi takmo bermain dengan org lain..nak main sorang2 je..kengkawan nak main degan dia pon dia tak nak, seronok lagi main sendiri...tp sesejak ni, nampak dah sikit perkembangan dia...nampak dia dah mula nak bergaul dengan kawan2 die...so far ok la kata cikgu2 dia...walaupun izz dani aqlan buakan yang boleh bercakap, berbanding dengan kawan2 dia kat taska...tapi kata cikgu sekurang-kurangnya dia paham la apa yang cikgu minta, suruh N cakap kat dia..tu yg baguih la pada izz dani aqlan...dia paham apa yang cikgu2 dia katakan....

baru2 ni taska dia ada buat exam mid year....so far aku tak mengharapkan apa2 dari izz dani aqlan...yang aku tahu dia anak yang akan membanggakan aku suatu hari nanti..inshallah...tu je la harapan aku..

bila tgk result dia dengan budak2 lain....aku ok je..tipu tak sedey..ada...tapi aku kena la terima kenyataan ...izz dani aqlan gitoo..budak lagi pon....main je dalam otak dia sekarang....


haaa...ni la result dia....ok la tak mengharapkan apa2...janji dia ok kat situ dah memadai...

Selasa, 9 Jun 2015

Cerita semalam



Salam selasa kengkawan....

baru sempat la nak update..nak BW korang...BZ sesungguhnya..sebelom serah tugas aku ni ke org lain kan...al maklum la dah lama amik tugas ni..kiter kasi kat org lain pulok...aku buat keje lain pulok....

semalam aku ada up pasai aku G hospital  semalam kan...

alhamdulillah aku sampai je masih awal...aku org yg ketiga register kat LB putrajaya tu....lepas tu aku cerita la masalah aku semua dari A-Z yang aku alami...lepas tu macam biasa la kena buat prosuder dari awal sampai abis...macam biasa....check BP, check berat badan....lepas tu buat CTG...


haaa ko.....tgk....berat aku 59.6KG baru 33minggu 3 hari....aku dolu berat ni waktu aku dah mmg tinggal 2, 3 hari nak beranak dah....ni awal lagi, berat aku dah macam ni..hahhaha...semangat aku sekarang ni kan...tak tau la time beranak nanti, berapa berat aku kan....

lepas tu nurse suruh baring N mula la proses CTG..nak tgk graf jantung BB....

biasa la tak da kontraksi...boleh la baring dengan tenang...siap boleh mengeroh ko..hahahah...nurse datang pantau graf jantung BB pon tak sedar...hahahha...nampak sangat penat tu...sekali tersedar ada ibu yang nak bersalin...siap dah mengaduh2 bagai...dah nak meneran gayanya...rupanya dah 7CM....adoiii...ngilu pulok bila kenangkan....ters tak jadi sambung tidoq balik....

so tak lama lepas tu nurse stopkan CTG N minta ke bilik scan, untuk secan keadaan BB..alhamdulillah kedudukan BB dalam keadaan yg sepatutnya, mmg dah berada di lorong yang betoi...tahniah anak ibu...gud job...tunggu masa, kamoo nak kuar, keluar la yee....lepas tu scan biasa la...tgk keadaan tulang belakang BB, paha BB, kepala BB, tali pusat BB darah tali pusat..semua la...semua ok....everything is fine...tak pe la doc kata juz check...ok la..at least doc kata ada inisiatif N aku alert dengan pergerakan BB...air ketuban pon ok..normal 9.5...tak kurang, tak banyak..juz nice...cuma doc bagi appoitment next week dengan klinik O & G, kat hospital putrajaya, untuk pantau air ketuban...tu je la..



yang berbukit-bukit tu graf darah tali pusat...so far semua ok la...alhamdulillah...




ni semua aku punya cerita semalam...tak lama la aku masuk jam 8.00am...aku abis jam 9.30am...1 setengah jam la en asbeen tunggu..ok la...aku cakap ngan en asbeen...

"lama tak tunggu..tak pe ke..????"

en asbeen kata...
"ok la...dari tunggu lama, tp dapat full check semua...puas hati..bazir pon tang masa je la...kalo G klinik swasta, dapat check up scan je...bazir tang duit kan...ok la..saya ok je..."

alhamdulillah....semua ok...terus doc bagi MC 1 hari...1 hari sudah, doc suruh rehat kat rumah...sampai opis, aku amik barang N kete, terus balik rumah....flat...tidoq tak hengat donia aku..sedar2 en asbeen kejut aku bangun...rupanya dah jam 1pm..hahhahahha...adoi...gasak la en asbeen, nak makan apa...tapi nasib la en asbeen kata, takpe, dia masak nasi, beli lauk kat bawah...TQ abg kecik....sambung balik tidoq...syawal seronok la dengan maktok dia kan...doc bagi MC 1 hari suruh rehat...sungguh2 aku rehat..hahahhaha...lena ko tidoq, tak hengat..jam 3pm baru bangun, solat bagai...alhamdulillah....

mmg dah hujung2 ni aku mmg amalkan baca al quran sekarang, setiap kali solat....kalo kat rumah, mmg aku buat...dapat 1 ke 2 helai pon jadi la...tp kat opis ni tak la buat....aritu aku membaca kat dalam surau pon sowang2, sekali aku dengar ada org bukak pintu surau...lepas tu tutup balik...cuak kot, tetibe ada dengar sore org baca al quran..mmmm...tak pe la....


moga allah permudahkan urusan aku..amiiinnnn

Isnin, 8 Jun 2015

Nak G hospital..Bye



Salam isnin kengkawan...pagi ni tak dapt nak BW korang...aku dapat buat entry je...mmg awai pagi aku sampai opis..sementara tunggu en asbeen amik aku kat opis ni,...aku up satu entry dolu kan....

pagi ni aku nak ke hospital...moga keputusan aku tu betoi...dan yang penting idok la ada yang sebok2 nak marah2 aku G hospital kan....mana la tau nurse ke kan...doktor tu selaloo jarang nak bising2 ni...selaloonya nurse je..kekwat lebey...tp tak pe...

ALASAN????????????

atas sebab aku rasa macam pergerakan BB tak kuat buat aku...mmg ada gerak..tipu la tak gerak, tapi tak kuat...susah jugak hati aku....atau aku terlalu fokus pada izz dani aqlan sepanjang abah di balik kampong weekend aritu, sebab amik abg syawal dia...mmg aku banyak tumpu pada dia je...mungkin jugak aku tak sedar akan pergerakan BB kan..entah...tp aku tetap nak ke hospital....nak check sendiri..yela...nurse klinik jugak kata, kalo BB kurang gerak atau gerak berlebihan, terus G hospital terus...so pagi ni mmg aku nak G la...moga keputusan aku ni,...berita baik..amiinnn...moga2, doa2 la kengkawan.....bukan takmo G semalam, semalam, mmg aku berdua dengan izz, tak da sape nak jaga dia...

BB gerak...tapi kurang rasa pergerakan yang kuat...macam menendang, mengeliat yang kuat, sampai aku sendiri tersentak atau terdiam kan....

nape tak G klinik biasa je scan???????

boleh je G...tapi semua benda ni, kena fikir balik...aku ni tak malu nak kata aku ni bukan jenis berduit sangat....so tak mo la susahkan en asbeen aku...aku pon tahu, apa yang dia tanggung walaupun dia tak cakap...baik la G hospital sendiri kan...inshallah moga semua ok....moga perasaan dan instinct aku ni salah....selama ni BB gerak ok, kuat dan sihat serta berkedudukan yang baik je dalam perut cumil ibu dia...

arini masuk 33minggu...dah 8 bulan 1 minggu...macam2 boleh jadi kan..

aku tak tau kenapa....kali ni punya pregnant, aku selaloo rasa susah hati, sentiasa berjaga2 dengan kandungan kali ni...zaman syawal dan izz, aku wat lex wat peace je..tak kisah mana...kali ni, agak risau kalo BB tak gerak, aku tak rasa...atau aku tak sedar...kadang kalo aktif, terlalu banyak pergerakan dari ibu tu sendiri,....mmg kadang rasa tak sedar kan bila BB tu bergerak....

ye la dah nak masuk 3...otak lebey pada fokus pada anak2 yang ada sekarang..keadaan dorang, kerenah dorang, layanan aku pada dorang, makan minum pakai dorang...mungkin jugak tak berkesempatan nak hi..hi...hi...ngan BB kan...tp bila aku dah rilex, banyak rehat..mmg aku dengan BB...so far alhamdulillah BB mmg bagi respon...


en asbeen mmg suke dengar jantung BB tau...semalam petang dia dengar...tp mungkin bising kat sekeliling dia..anak2 dok sebok main...(tu ayat nak sedapkan hati sendiri)...so dia kata, ada dengar bunyi jantung, tp tak dengar sangat macam biasa....tak tau la...tp mmg itu la BB..kalo setiap kali abah dia berinteraksi dengan dia...dia mmg akan bergerak..sampai aku kata...BB suke dengan abah dia...

ok la tak mo celoteh panjang....nak gerak dah..bye...