Yang DiSaYAngi

Khamis, 18 Jun 2015

Blog yang akan di kunjung sepanjang Ramadhan



haa ko...gaya macam gerai yang akan di kunjung sepanjang ramadhan je....

say NO PARAM ok...

alhamdulillah dah 3 tahun mmg tak ke PARAM langsung...kalo ada pon, bukan aku yg beli....sama ada mak aku terlebey rajin, nak membeli sikit....ataupon kalo balik johor...MIL atau FIL yang belikan...

so ramadhan kali ni mmg aku dah siap2 sub keje memasak pada en asbeen...sebab dah makin sarat ni, agak susah aku nak gerak laju kan...tp kalo datang mood rajin aku, mmg semua benda aku nak buat kan....

so tahun sebelum-sebelum ni pon mmg blog2 ni akan aku bertandang setiap kali menjelang ramadhan ni...

ni antara blog yang aku selaloo terjah tgk resepi dorang...simple but nice..less is more kata org kan...senang....aku ni bukan handal mana masak....asal boleh je....janji nampak rupa...dah siap..

 BLOG INA@INTANBERLIAN

blog ni banyak main campak2 je....aku pon campak jugok la...jgn aku tercampak sudah..hahahhaha.....mmg senang giler resepi yg ina bagi tau...kalo tak da idea nak masak, mmg aku terjah blog ina ni...

selain tu..blog ...
BLOG KAK ITA MASAM MANIS ni....
ni pon sedap N best tau...aku suke bertandang kat blog kak ita ni..macam2 ada...


dan satu lagi...ni aku gelarkan MAGIC PAN QUEEN ...hahahha....

tada..... BLOG KAK AMY@MAMATISYA

mmg kak amy suke sungguh guna pemanggang ajaib dia tau..nasib la mak aku punya ada kat umah...dapat la guna kan....mmg resepi mudah...letak je dalam pan tu...dah G lipat kain..hahahhahah....


arini patut en asbeen kata nak masak lala masak lemak...tapi aku rasa macam aku nak makan rendang ayam je,....tgk la...jom la call en asbeen, diskusi sikit nak berbuka apa...

ok daaa....

Syawal dan IZZ

Lama tak bawak dorang ni jenjalan...jalan2 mana pon, G kenduri opismate je....ibu dorang ni dah sarat...nak bangun pon payah...mmg tak berjalan sangat la...mmg prgenant kali ni aku agak kurang berjalan sikit...tp sekali berjalan, mmg en asbeen la jadi mangsa sessi mengurut kan...

saje la nak amik gamba dorang berdua ni...cukup susah la nak amik gamba berdua ni dengan tenang kan....

ni je la yang elok pon...yang lain..mmmm...hampeh...nampak dah sama beso kan...

macam ada di sebalik cerita je...ni semua en asbeen snap...nak jaga dorang..aku dah settle bagi dorang makan...giliran aku makan, en asbeen la yang jaga...tadi dia dah makan dengan tenangnya..hahhahah...

haa..ni aku suke..



lastly...datang kat aku..malas nak layan abah dia...

nampak tak semua muka banyak sangat akal dia..geram la sesangat tgk

Nutella & go!!!





rezeki ada org ingat akan mak yong soya poyo ni...tak penah rasa N beli...1st time makan....selaloo tgk mek bun ngan falsya je makan..terliuq jugak..aritu mak aku balik langkawi, tak teringat pulok nak pesan..kang pesan tak tau pulok..mokcik tu tak ghupe cekelat daim je..hahahhahaha...

TQ la sahabat egat akan mak yong di sini...tak minta pon, saja datang lawat dia kat work station dia..tau2 dapat ni...alhamdulillah....rezeki kan dapat ni...TQ kakak

Selasa, 16 Jun 2015

penangan minions

cerita minggu syawal masih di minggu cuti sekolah...dia mmg duduk dengan maktok dia je..ke mana saja dengan maktok pegi...di ikut la kat belakang tu....nasib la behave...tapi dapat la dengan sepupu dia, adam, mmg pening otak maktok dia....mmg singa betina la keluar tu..hahahhah....nasib la maktok..cucu kamoo pon aktif macam kamoo jugak..lantak ke deme jugak...

nak di jadikan cerita mmg banyak keluar iklan minions ni, sebab tak lama lagi, khamis ni nak keluar citer minions baru kat wayang kan...syawal sebok la ajak..tak boleh la sayang G time ni...bulan pose kan, tunggu minggu depan, dah lega sikit, kiter G ye...alamanda je pon, jalan kaki dah sampai..ok...nasib la jenis tak tantrum sangat...ok kan je...

so tak mo menghampakan dia...tengah syiok2 tgk IG...sekali terscroll IG nana...ibu kakak mia ngan darwish tu....tgk dia up IGvideo pasai minions, dorang G mid valley tak salah...aku tunjuk la kat syawal...sebok la dok kata...

"ibu..minions...minions....nak tgk..nak tgk..."

tgk la...ralit la dia tgk, ulang2....sedar2..


udah mengeroh rupanya...hahhahhahahah.....
sesungguhnya la dia tgk minions tu kan...

nampak tak...pelan2 aku amik, pon tak sedaq...tgk, baju pon pakai baju minions...alahai sayu je tgk dia...

malam tu saja jalan alamanda, nak beli barang, nampak kat MPH minions...sebok la nak minta amik gamba

tgk budak dah makin beso ni.....nanti kiter g tgk yee syawal...


Isnin, 15 Jun 2015

on going..on going




alhamdulillah banyak on going ni...

banyak2 lagi ye bagi nuffnang....

resepi pantang....




sebelom ni aku ada save dalam PC aku, pasai resepi untuk pantang ni...baru teringat tadi....aku snap kasi kat en asbeen....khas untuk dia...siapkan untuk aku..hahahhah...

aku takmo la susahkan mak aku sangat..dia BZ dengan nak buat kuih org tempat...dah start masuk kelas balik bulan 6 ni sampai blan 8 kot...ganggu pulok...


so kasi kat en asbeen...so boleh la dia buat...tapi dia bukan jenis yg pandai baca resepi...haahhahah...lantakkan ke deme...benda senang je en asbeen...campak sajoo..hahahhaha...kamoo kan hebat masak dari soya..mesti boleh la...caiyok2 ok...

Tenang bila bersamaNYA






tenang, setenangnya bila dapat mendekatkan diri dengan ALLAH SWT dan baca al quran....mmg di kala sarat ni, aku banyak menghabiskan masa kepada dua kitab ni...lagi2 time weekday...bila dah balik penat, terus mandi, kemas2 sikit...solat asar pon dah lewat jugak....lepas solat asar, terus lajak terus ke maghrib N isyak....sementara tunggu maghrib tu mmg aku akan baca al quran...selaloonya surah yang aku baca, al mulk, al hujurat, maryam...surah taubat ada jugak...tp panjang beno..kikikikiki..tp baca la jugak....N surah ar rahman...mmg aku suke baca surah2 ni....lagi2 3 yang aku sebut mula2 tu...lepas tu...dah selesai solat maghrib, baca lagi untuk sementara tunggu isya....lepas tu baru la selesai..mmg itu yg aku buat..tp kalo weekend aku sebok dengan keje umah...aku sempat maghrib N isya je la..yg lain, lebey pada baca doa pelihara anak sepanjang dalam kandungan je la lepas solat N doa harian aku tu...

alhamdulillah mmg rasa tenang setenang-tenangnya....mmg en asbeen takkan ganggu aku bila aku berteleku depan tikar sejadah setiap hari..mmg lepas je en asbeen solat, dia akan bawak anak2 keluar, main kat ruang tamu, biarkan aku sorang2 kat dalam bilik...

inshallah nanti bulan pose pon, sebelom en asbeen G solat terawih mmg aku akan buat gini..nanti bila en asbeen G solat terawih, idok la aku terkejar2 kan..nak hadap anak2 lagi kan....aku senang, en asbeen pon senang....



p/s : rasanya bulan pose ni nampak macam en asbeen je lebey masuk dapur ni..kikikikiki...TQ abg kecik...

Red Pearl in making By Syawal Yafiq


Salam isnin kengkawan...
lemau sikit pagi2 ni..pagi2 je dah mengadapkan diri kat hospital putrajaya pepagi ni sebab kes aku G full check up kat hospital putrajaya last week...pasai baby tak bergerak dengan kuat...juz doc nak pantau darah tali pusat dan bacaan air ketuban.......tu nanti la aku citer....

so weekend ni apa je kerjaan N XTVT korang...aku tak kemana....sabtu duduk rumah...ahad pon duduk rumah...tak kemana...kalo ada ke mana pon, G kenduri opismate aku je....pastu balik tidoq....

rabu lepas , mmg aku ngan en asbeen ada ke kedai bakery, beli barang buat tiramisu, sebab ada org order..alang2 dah sampai situ, beli la sekali barang2 nak buat biskut raya...

yang best...aku cakap ngan en asbeen...nak try buat red pearl tahun ni, tahun lepas buat tak menjadi, leper je..tak naik cantik....tahun ni, aku nak try balik, sebab ada satu kesilapan yang aku buat tahun lepas, alhamdulillah tahun ni aku tak buat...N result dia..nanti aku bagitau...

so petang tu lepas semua dah selesai makan, minum petang semua, semua pakat bertandang kat dapur....termasuk la en asbeen pon...dia baru balik beli barang basah buat top up untuk ramadhan ni....siapkan awai...senang...so sementara en asbeen guna sinki, N berdiri, settlekan semua siang2 N basuh barang basah.....aku ngan syawal serta si abg ngah yg sebok tu, memasing dok duduk kat lantai, kiter mulakan proses...

si syawal tu sebok asik dok tanya bila nak buat..bila nak buat...jom la kiter buat yee....

red pearl in making by syawal yafiq....banyak yang syawal yafiq buat...macam gentel, bubuh bahan dalam bekas, buh ceri di tengah tu....masuk kuih n kuarkan kuih je aku yg buat...yg kacau kaup balik pon en asbeen...tak pi kalo tak terdaya syawal buat....aku buat la...
maaf la kalo dapuq berkongsi dengan maktok..banyak lagi barang maktok dari barang kami..maktok sebok dengan order2 dia..mmg tak sempat la nak berkemas...asal boleh je la...



nampak syawal guna...aku menolong jugak...mana tak cantik, aku cantik2 kan...

suke awak kan syawal...

haa...si kecik yang sebok la minta cornflakes lebey..abis minta..abis minta...abis nanti, nak buat macam mana...

syawal yafiq in chef...izz dani aqlan assistant.. N soya is mando..hahahahha...

hasil air tangan syawal yafiq N soya....
legend wooo guna tudung periuk...ahahhahah...senang ko...sebab dari dolu lagi, mak aku kalo buat biskut raya ni mmg guna tudung periuk..sampai la sekarang...so mmg turun temurun dengan aku jugak..hakak2 aku pon sama....senang nak guna ni...nak guna loyang, malas la pulok.....senang gini..mudah nak amik....

hasilnya....

taaadddddaaaaa....

yee..syawal ....biskut kiter menjadi tahun ni...yang best, N alhamdulillah ranggup di luar dan dalam.....tak mo la ranggup di luar..kenyal di dalam kan...kalo boleh nak ranggup di luar N di dalam...alhamdulillah menjadi....bila tunjuk kat syawal....seronok dia..siap high 5 tau...siap cakap...
"ibu....ni biskut syawal buat..."

yee awak buat sayang..seronok kan...dua kali adunan la buat...seronok sungguh si syawal buat ni....
adik dia tukang sepah...aku up kat IG n FB...ramai la kata, awai sangat aku buat...yee mmg awai..malas sgt la aku nk hadap time bulan2 pose tu...waktu mmg dah sarat sungguh dah...ni pon aku gagah jugak, sebab dah beli barang, sayang pulok tak buat...nasib la duduk je...duduk pon lelama, kebas punggung jugok tu...sakit jugok pinggang aku tu....senang buat awai..tak yah fikir dah....

kalo aku rajin nanti aku buat la lagi time bulan pose....bulan pose kali ni, azam rasa nak lebey mendekatkan diri pada ALLAH SWT ...dan rehat...terawih mmg payah la nak G dengan bebudak ni, mengharapkan en asbeen je la yang pegi...wakil aku....

syawal mula2 aku suruh dia rasa, takut2 dia..dah rasa..asik ulang2...pastu buat alasan...
"ibu..nak lagi...pakcik kata, pakcik nak..."

pandai la kamoo anak..pakcik kamoo nak...pastu kamoo amik ser lagi kan untuk kamoo kan...ok enough...ye syawal....ibu kamoo dah siap masuk balang...dpaat la 2 balang setengah....lepas tu siap salotep kat penutup tu..macam org menjual..lepas tu siap...menyorokkan...kat mana soya sorok...soya je tau..tunggu la bulan syawal nanti baru syawal yafiq dapat makan...kikikikiki....

semua resepi ni aku amik dari blog kak ita..masam manis...memang aku suke terjah blog dia N blog Ina Intanberlian kalo bab2 masak ni....




hakak aku kat penang tu mmg suke buat kuih raya sendiri..dari beli..mmg banyak dia buat..sekali dia buat...sampai 10 jenis ko..mmg meriah kalo datang raya umah dia...aku la tukang abiskan..hahahhah...so yang ni kuih dia tak penah buat lagi....aku siap screenshot untuk hakak aku kat penang tu, kasi dia...dia semangat nak buat jugok tu...lagi la semangat, anak dara 3 org tu mesti tolong dia...tolong buat ada..tolong kacau pon ada./...tolong menyebok pon ada...tolong rembat satu2 pon ada..hahahhhahahh

seronok main masak2 ngan anak2 ni...semua la sebok becok dok kata...
"ibu...syawal nak buat..nak buat..nak buat..."

yang si kecik pon sama jugak kan....tu menyebok je lebey tu....