Yang DiSaYAngi

Jumaat, 26 Jun 2015

Dah Ada Nama Baby Ke??????


Ramai dok la bertanya pada aku, dah tau ke jantina..dah scan ke????

itu je...jawapan aku...tak....malas nak berpanjang lebar....org tgk pompuan...sebab perut macam lebor je kan...en asbeen pon kata sama...tapi aku takm mengharap..kang kuar baby boy, sedey jugak, walaupun redho...so tak payah sebok sangat nak mengharap...redho dari sekarang..alhamdulillah mmg aku bersedia dengan apa saja yang allah swt nak berikan...dah tak mengsah jantina sangat...

tapi ramai jugak yang bertanya nama..dah ada nama ke..

so far buat masa sekarang, mmg dah ada nama untuk kedua-dua jantina...kiter tgk mana yang kuar...kalo kuar baby boy jadi la IF....kalo kuar baby gurl..jadila IY ....hahahahhaha....kikikiki...apa tu...

nama2 tu mmg dah lama mencari N aku simpan dalam simpanan aku...ni hasil dari gabungan idea aku sikit....idea en asbeen sikit....sama2..kata anak pon sama2..hahahha...waktu syawal mmg 100% serahkan pada aku...kalo pada izz dani aqlan...mmg 100% serah pada en asbeen...kali ni.. 50% aku...50% en asbeen...haaa..nampak fair N square kan...sama2 dapat, sama2 merasa..


nanti la...tak lama lagi....ada masa tak sampai 5minggu kot...tinggal dalam 4 minggu lagi...

moga semua doa2 aku, allah swt permudahkan...amiinn....

Khamis, 25 Jun 2015

menu 7 ramadhan (menu repeat by en asbeen)



Salam 8 ramadhan....

tak da apa yang istimewa...cuma hari2 la sang isteri yang poyo ni request menu berbuka kat en asbeen..macam kat kedai dah...kikikikikiki....

menu untuk 7ramadhan...menu repeat..tak salah 3,4ramadhan tah...tak egat...tapi repeat jugok..sebab sang isteri yg poyo sarat mengandung ni teringin nak makan pulok...pulok doh...hahahahha...


sambal daging..ala2 rendang gitoo...air tangan sang suami...en asbeen..resepi by blog ina intanberlian...

punya la aku bagitau buat rencahnya...gini...gni..begini..mmmm....nak jugak manja2 kan...senang je kot..last2 aku suruh dia kupas bawang bagai ngan serai..aku cuci cili kering je...dah tu...masuk la dalam blender N blend....dah tu boleh kabo....

"oooo...macamtu..senang je...saya boleh buat..."

eh..eh...eh....dari tadi la binik kamoo dok explain..sengaja kan..

ni je menu kami berbuka untuk hari ke-7..alhamdulillah...kenyang...abis semua licin..tapi en asbeen, simpan sikit sambal daging tu, dia tau aku mesti mencarik sahur nanti...mmg ye pon, kena pulok makan ngan nasi impit pagi tadi sahur..abis nasi impit, aku ulang ngan nasi..hahahhahah...

TQ en asbeen...penat yee masak...mentang2 harini gaji, siap tanya nak berbuka kat luar ke kat rumah...hahahhahahha....inshallah...tgk keadaan ye...takut soya penat, cadang nak berbuka kat rumah...tp kesian pulok kat en asbeen..macam nak berbuka kat luar..konon nak gantung kuali tu..tgk la keadaan macam mana ye sayang..nanti i roger u ok...

Rabu, 24 Jun 2015

Presint 1 tak da Aircond




cerita hari ni....
semua bangunan pentadbiran persekutuan kat putrajaya.....di presint 1, tarak ada aircond...termasuk la opis aku..terlibat sekali..kat presint 1 kan..konon nak G alamanda, sejukkan diri kat sana..,mmmm...alamanda pon sama je...punca dari sistem paip aircond bocor semalam, lepas pihak TNB buat korek lubang..ada la keje dorang kan..terkena kat sistem perpaipan aircond kat situ..mmm....redhokan je la...kami2 yang mak pak org ni tak mengesah....yg kesian kat bebudak, kanak2, baby kat taska tu..mmmm...taska izz masih under control lagi...tapi taska lain kat area parcel aku ni, dah call mak pak, minta amik, anak2 dah menangis...kesian dorang kepanasan kan...

nampak tak ada 8 komen...semuanya tak memberangsangkan...semata-mata aircond..mmg la...tapi fikir balik la,...kami2 yang keje ni, duduk ke dekat dengan tingkap..bilik2 bos je la pon ada...ada ke pintu....di kelilinggi dinding je....opismate aku ni ramai dah mula muka semacam, tak boleh nafas dah gaya tu....batuk2 je..mmmm..aku yg mak yong ni lagi la...

sesuke je la komen gitoo kan..cer la mai duduk kat sini..hangat tak hangatnya..tak yah fikir kami2 yang dewasa ni..fikirkan anak2 kat taska tu...tu yg penting...seluruh parcel..parcel A, B, C, D, dan E...semua tak da air cond....karpet kat opis ni pon jadi lembap...opismate ni semua pakat pening, sesak nafas..tak da ruang nak bernafas kan...tak da pintu, tingkap bagaikan...


moga cepat la selesai hal ni...

MGGT (Air Gula)



ni bukan la air gula yang org buat untuk menjual kat param tu..hahahhahah.....

ni air gula yang ibu2 mengandung wajib minum kan...umur 25tahun ke atas adalah wajib untuk minum...mmmm...aku egatkan aku dah terlepas untuk minum...hahahah...aku pon buat2 la lupa..sekali nurse check dalam buku pink, tak do la pulok..adoii..hahahah..
nak tak nak kena la minum jugakkan, kena la korbankan satu hari puasa aku..mmm...tak pe la...berdebor tak yah kata la...macam2 org kata itu ini pasai air gula ni..mmmm...aku tak penah minum kot...tak penah ada pengalaman langsung tau...langsung dari anak sulung lagi...sampai la aku cakap kat en asbeen...

"abg...rasa macam takut je nak tempuh hari jumaat ni, sebab nak kena minum air gula...hahahhah..."

senyum je la en asbeen tu pon....

bila sampai klinik pagi tu..tunggu nama di panggil, macam biasa, kasi cock seround dolu..lepas tu nurse bagi minum....rupa dah macam air grape...aku siap bau2 lagi....telan air liuq...risau takut je ngan air gula ni...bila dah start telan...one shoot je kot...hahahha....nurse pandang aku balik..dia pon shock kejap..hahhahah...

"aik..dah abis..lajunya minum..betoi ke minum...????????"

aku cakap la...
"betoi la...takkan saya buang..celah mana nak buang kat dalam makmal ni..hahahhah..."

teranjat je nurse..
"saya jarang la sangat nampak ada org boleh minum sampai gitoo...kikikikikiki..laju minum...selaloo, lambat dorang nak abis...."

senyum je la aku mampu....so far pendapat aku..idok la manis sesangat macam lori gula tumpahkan...entah...aku tak tau nape...tapi aku set dalam mind kot...semua ok...entah..pada ok je...

2 jam berlegar kat klinik dengan kes sayu aku tu...lepas tu amik darah sekali lagi, terus balik..result katanya, kalo tak ok, dia akan call...dia ok, tunggu appoitment akan datang je la...

alhamdulillah ok la kot...sebab pihak klinik diam je kan....

menu Iftar sepanjang ramadhan By en asbeen

salam rabu kengkawan..

haaa...tajuk tak menahan tau....ramadhan by en asbeen....en asbeen ko chef ke...hahahhahahha....

tak da la menu sangat...ni pon semua dia buat sendiri..since aku tak berapa nak sihat N sarat sangat ni..nak bangun dari duduk pon kena minta bantuan en asbeen...ni nak ulang alik..mmg flat abis gitooo...

1st ramadhan aritu....before kena minum air gula N kes sayu tu...aku mmg ligat la kat opis N rumah...tak abis keje kat opis...aku ligat lagi bersilat kat rumah...dapat la beberapa menu..by soya..tu la last aku masak...sampai ke hari ni..hahahha...

menu rendang ayam by ina intanberlian...

ada lebih dia punya rencah tu...aku simpan la dapat peti ais...
makan ngan telur dadar N sayur sawi masak air..tu sajo....




korang tgk...bukan mahen dorang makan kan....alhamdulillah kenyang..lepas tu flat abis..

lepas kejadian tu...aku dah tak masak...sahur N berbuka mmg en asbeen je yg uruskan semua...kerjaan aku...1 je...lipat kain..lepas tu falt..mmmmm....

menu 2 ramadhan
(tak da gamba pon..)
lala masak cili padi, sayur bendi goreng N ayam goreng...

menu 3 ramadhan
(pon tarak ada gamba)
soto ayam +air roselle...

menu 4 ramadhan
lontong + air tamar coco

menu 5 ramadhan
sambal daging...(en asbeen guna rencah yg aku simpan dalam peti ais tu, dia buat sama macam ina intanberlian buat...tp patern kering sikit...rajin terlebey..taruk daun limau purut N daun kunyit...adoii..menangis aku...sedap,,...sanggup simpan sikit nak makan sahur nanti..hahahha..aku je belasah banyak dari en asbeen...)+sayur sawi masak air +telor dadar+murtabak

menu 6 ramadhan
asam pedas ikan cencaru+bubur lambuk(org bagi)+murtabak(pon org bagi)+telor dadar n ayam goreng +air roselle...

semua en asbeen masak...menu 1 ramadhan je aku..
arini aku tak tau dia nak masak apa...tp gaya macam nak masak tomyam je...tak tau..aku makan je...since aku pon dah tak masak kan...


TQ en asbeen,....kamoo mmg abg kecik yg daebak sangat tau

Selasa, 23 Jun 2015

Jadikan Hari ini Lebih Baik Dari Semalam


Salam semua...

hari ni going be better dari semalam N last week kot..inshallah..moga soya berada di bawah lindungan allah swt..ammmiinnn.....

dah boleh sesuaikan diri dengan keadaan sekarang..redha itu pentingkan...inshallah di permudahkan semuanya....

hari ni lepas solat subuh pon, dah niat dalam hati...
"jadikan harini lebih baik dari semalam...hari ni kiter chill ok..."

alhamdulillah...di permudahkan urusan...hati tak runsingkan...

kes aku citer semalam pon, alhamdulillah tanda tu pon makin surut..makin berkurangan....

arini mmg banyak keje...kasi up la sikit...
baju dah sama dengan semua kerjaan atas meja aku..hahahha..


TQ jugak pada en asbeen, sebab buat muka soya jadi poyo gini balik...kikikikiki...

ok nak buat keje balik..jap G soya terjah yee

Isnin, 22 Jun 2015

Dugaan di kala 34 minggu



Salam isnin kengkawan....arini dah 5 ramadhan kiter menjalani ibadah berpuasa di bulan ramadhan ni...mesti seronok kan...aku ni seronok la jugak...tapi tak tertanggung hati yang gelisah ni bila kenangkan satu perkara ni berlaku di kala umat islam mengerjakan ibadah puasa di bulan ramadhan ni...

nikmat la boleh di katakan..takmo meggangap semua tu sebagai rungutan buat aku kan...

pregnant kali ni mmg mencabar dari segi emosi aku la...dari segi fizikal masih boleh di bendung lagi kan..sebelom ni aku ada cerita pasai aku ada G hospital sebab pergerakan Baby tak kuat...so far alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar..mungkin emosi aku je yg terganggu akan keadaan tu kan....

tapi kali ni lain pulok..mmg terganggu sungguh..hati kata takmo fikir..nak fikirkan yang positif je..tp aku sebagai manusia dan hamba allah SWT tetap akan terfikirkan benda yang negatif ni kan...

cerita di pagi jumaat...penghulu segala hari...pagi tu aku ada appoitment MGGT (minum air gula) kat klinik...tu nanti la aku cerita perasaan aku 1st time minum air gula tu...pagi tu jam 5.30am, macam biasa aku akan mandi macam biasa...bila nak mandi tu buang la air kecik...sekali aku tgk ada darah...ALLAH...!!!!! itu yg aku egat di kala tu..mmmm...aku mandi macam biasa...aku keluar bilik air akubagitau en asbeen...en asbeen pon diamkan je la..nak kata apa...blur kot..mamai pon ye jugak..baru bangun kan..lepas sahur, membongkang balik..sabo je la...

solat, bersiap semuanya macam biasa...walaupun hati ni mula gundah gulana...darah tu sikit sangat2....tapi sebelom aku keluar G klinik tu, aku masuk toilet balik..biasa la dah hujung2 ni asik nak terkucil je la...sekali bila aku tgk ada lendir keputihan bercampur dengan darah, merah N coklat..adoiii...sudah...TANDAKAH?????????aku cakap dengan en asbeen...en asbeen kata, lepas MGGT, G hospital la..tak pon tanya dengan pihak doc kat klinik sana...aku pon ok....sebab aku G sorang..en asbeen uruskan anak2...

bila pagi tu aku sampai sana,....aku dalam gelisah tu rilex tak berapa nak rilex sangat la...lepas tu aku G toilet lagi...sekali aku tgk, tak da apa2...tapi aku cuci la bersih2 kat semua rongga...rupanya lendir tu tersekat kat dalam...adoiii, ada lagi..susah hati ni tak payah la kata....aku G la minum air gula...lepas aku ceritakan satu persatu pada staf nurse(sister) kat situ, yg amik darah aku..dia pon kata, suruh aku G kat bahagian ibu dan anak...lepas G sana, refer dengan doc...doc pon buat la eksperimen sikit....wahh..uji kaji gitoo kan...bila doc check..1 cm....mmmmmm...1cm tu standard untuk org yang tak bersalin lagi....tapi dia nampak tanda tu dah "show"...maksudnya nampak tanda tu..tp dalam masa yang sama aku mmg ada alami keputihan yg agak teruk sikit sampai gatal2 la..tp 2,3hari sebelom G klinik tu, kegatalan tu dah tak da....keputihan tu ada jugak la...ada la berlaku dalam 2,3minggu yang lepas kan....tapi doc kata mungkin jugak...dia ada tanya aku ada lakukan XTVT lasak tak...

aku cakap tak....tapi mmg 1st ramadhan tu aku mmg agak sibuk dengan kerja aku kat opis...baru tukaq tugas keje, pastu mmg BZ tahap gaban sampai la aku balik rumah..tak berenti aku buat keje...balik rumah sibuk nak siapkan juadah berbuka kan....lepas berbuka, solat, baru dapat rehat bebetoi..mmg ada terasa sakit belakang N perut mengeras je...

so doc kata tu salah satu keputihan tu melampau2 keluar tu...sebab aku dalam keadaan stress, tapi dalam masa yang sama, mmg nampak tanda tu macam dah show, tapi aku tak da kontraksi...siap panggil nurse buat contraction time untuk aku..mmg takda la kontraksi tu...alhamdulillah..aku belom bersedia nak melahirkan di kala ini..sebab aku takmo susahkan org di sekeliling aku, walaupun aku tahu itu adalah tugas dorang2 kan...tapi entah la biar la kalo susah pon aku sorang sahaja...aku takmo susahkan semua...en asbeen, mak aku, doc, nurse kalo andai kata aku bersalin pra matang kan..sebab masih lagi dalam episod pra matang tu...minggu ke 34 kan...kalo boleh tu nak la bersalin bila dah betoi2 matang kan...bila pra matang ni, kompom la duduk kat NICU, kena ulang alik ke hospital bagi susu bagai...kalo nak jaga waktu ni, BB kecik, takut aku susah nak handle..bak kata doc kan....mmg semua tu kena amik kire..mmg la mak aku kata, ala boleh je, ulang alik je la, apa susah...aku ni selagi rasa tak perlu susahkan org, aku akan buat semua sendiri...tak mo la kan...



selama weekend ni mmg rehat je aku...mmg BB langsung tak bagi aku buat keje sikit pon, kalo buat keje je, mula dia mengeras..kalo tak buat keje, elok je dia..mmm..mmg sahur, berbuka semua tugas en asbeen...semuanya...dia tak kisah..aku la kisah...satu apa benda aku tak boleh buat...hati ni sedey je tgk en asbeen kena buat semua benda, nak layan anak lagi kan..aku ni anak pon kadang2 je..mmg banyak rehat, dalam masa sama otak ligat berfikir pasai ni...doc ada kata tak perlu ke hospital...sebab lendir keputihan tu masih ada lagi kat serviks aku tu....tapi doc kata kalo nak pegi tak da masalah..kena sentiasa pantau je la....

so far sehingga kini, masih ada..tapi makin lama, makin berkurangan...ada pon sikit sangat2...doc pon ada bagi ubat untuk masukkan kat serviks tu, untuk kurangkan efection tu....so far alhamdulillah setiap kali aku pakai ubat tu..mmg ubat tu cair dalam badan ikut suhu badan aku, lepas pada tu dia akan keluarkan semua lendir atau keputihan yang ada..mmg ada la...banyak la jugak..lepas tu tak da dah...dah 3 malam berturut aku pakai...arini pagi pon, dah keluar, mmg banyak...aku try la tgk esok macam mana ada lagi ke tak...sebab aku tak da langsung kontraksi....tu yg aku runsing tu..kalo aku G hospital...doc suruh balik pulok..tunggu kontraksi, walaupun ada tanda kan...sebab aku penah kena dolu, zaman bersalinkan syawal..tp mmg waktu tu dah cukup bulan...


doakan yang terbaik la untuk aku...aku harap sangat aku dapat bersalin seminggu atau dua minggu selepas raya ...untuk kesenangan semua pihak....inshallah,...aku tahu allah swt mendengar segala luahan aku, mendengar segala isi hati aku...aku tahu allah tahu apa yang aku rasa...