Yang DiSaYAngi

Selasa, 1 September 2015

Jom Berpantang



salam selasa kengkawan...alhamdulillah 58 tahun kiter telah bebas dari penjajah..alhamdulillah...moga negara kiter aman dan sejahtera..ammiinnnnn...

ni banyak entry yg thorowback je tau..al maklum la....baru lepas bersalin...so masa lebih dengan bb la..dari blog kan...

selama berpantang 44 hari....alhamdulillah....mmg 100% en asbeen jaga...mana mak?????? ada je...tapi takmo la susahkan mak....sebab dia pon dah sediakala sebokkan...mana dengan kuih muih yg org order lagi....mana lagi dengan terawih dia..yela aku pon bersalin waktu pertengahan bulan pose..mmg terawaih la kan....itu pon bersyukur sangat mak dapat la jaga anak2 waktu aku ngan en asbeen BZ utk proses kelahiran ni kan....

so mmg dari segala macam...semua en asbeen buat..masak menu berpantang utk aku, mandikan mirza firash lagi...aku tabik spring la kat en asbeen, sebab dia sangat2 la berani tau dalam menjaga anak...yela mirza firash kuaq kecik...2.32KG..dia la org pertama yg mandikan mirza...anak2 aku yg lain, mak aku yg mandikan dulu....kali ni en asbeen...cayala en asbeen....mana nak uruskan daftar nama anak, urusan cuti bersalin aku kat opis, nak hantar dan amik anak2...uruskan cuti tanpa rekod dia...binik dia bersalin...mmg cuti tanpa rekod yg dia dapat tu di gunakan sebaik yg mungkin....letih dia tak yah kata la...tu pon nasib baik, dia dapat rilex sikit kat kampong, sebab aku MIL yg jaga...1st time MIL jaga...terasa bagaikan puteri kata ko..hahahhahha....mmg jaga sungguh la...aku ni kire jaga diri je tau..makan semua dah terhidang, siap bawak ke ruang tamu berdulang bagai..siap air untuk aku...aku masuk mulut je....mmmm...tungku N air mandian pon MIL sediakan...alhamdulillah.....

so selama aku pantang 44 hari ni,,,aku tak da la amik mana2 set berpantang yg femes ames tu....sebab kalo beli sampai 2,3 ratus tapi tak guna mana, buat apa..membazir sajork....lagipon banyak yg aku tgk, byk set tu semua, utk luaran...klo ada dalaman punya dalam set tu pon 1 jenis saja...

so aku pon beli yg loose2 semua...
sebelom bersalin aritu sempat la singgah ke warta bangi, jumpe satu kiosk ni, bukan jual barang2 bersalin, tp banyak jual barang2 spa...

aku pon belek la apa yg ada...akhirnya rembat semua kat situ..hhahahhahaha...
tapi luaran je semua....dalaman, nanti aku carik...
ni la hasil rembatan aritu,...

ni balm serai wangi dan minyak urut

mmg wangi, rasa keep N calm je tau....mmg tenang je N yang pasti wangi....sedap je...berangin2 panas...

ni untuk lulur badan...di campur dengan minyak zaitun...lulur ni sedap je pakai..rasa badan segar N yg penting, rasa lembut je lepas lulur... dan yg terakhir...

sabun buku payung mahkota...

sabun ni berfungsi utk mereka yg datang period atau Nifas...elok pakai ni...
bagi mereka yg punyai masalah keputihan, mmg elok guna...sabun ni elok guna bila period atau nifas dah  nak abis....mmg elok..

selain itu ada jugak yg aku amalkan selama berpantang....
kalo untuk dalaman, aku start makan selepas mirza firash sihat dari jaundice....

jamu kencur...


jamu kencur ni mmg elok makan, semua ramuan dalam jamu kencur  ni ramuan utk perempuan selepas bersalin...kire yg berkhasiat la..

daun serapat, kunyit, manjakani, halia...apa lagi, tak egat...

selama aku makan jamu kencur ni, mmg segar badan, N selama pantang ni, aku tak penah tido siang..kalo dolu, waktu izz N syawal, asal anak2 tido, aku pon sekali ZZZzzZzzzz...kali ni tak, luka jahitan pon alhamdulillah, cepat baik...tak da buasir, cepat lawas...alhamdulillah...susu pon banyak...

yang penting, keputihan mmg zero....tak da langsung....badan rasa segar, bertenaga, aku tak sampai sebulan pantang, badan dah kuat...boleh la bantu2 en asbeen uruskan anak2....

selain jamu kencur ni aku makan ni jugak...



habbasyi oil....

HO ni makanan sunnah, habattus sauda...1001 khasiat dalam habattus sauda kan....

HO ni salah satu milk booster...

aku ni susah nak telan ubat...tapi ni alhamdulillah boleh la telan....

alhamdulillah urusan berpantang 44 hari di permudahkan....