Yang DiSaYAngi

Jumaat, 19 Februari 2016

kaedah steam dan tepukkan precussion untuk mirza firash

salam jumaat kengkawan...

mirza firash ni biasa la sejak duduk taska ni , kalo selesema batuk ni perkeraa biasa buat baby yg duduk taska...walaupun biasa, but still kena pantau kan...

last week terasa macam teruk ikit je bunyi nafas si mirza firash ni...buat la balik benda yang lama aku tinggalkan..last buat waktu izz dani aqlan kecik...benda ni mmg elok buat...terutama bagi anak2 yang masih kecik N tak reti buang kahak...

macam izz dani aqlan dulu..

http://syawalsimpsons.blogspot.my/2014/03/cara-keluarkan-kahak-bayi-rawatan-stim.html

kali ni turn mirza firash pulok...
strilizer dorang ni dah rosak..guna la rice cooker sama air N sesudu kecik habattus sauda je..lepas tu ko tunggu la mendidih sampai kuaq wapnya, tutup N tala la muka anak kat wap tu sambil buat teknik tepukkan precussion belakang dia sampai kuaq kahak dia kat hidung dia....

haaa...ni la hasilnya....

tapi izz dani aqlan aritu lagi banyak..hahahahhah...

alhamdulillah nampak hasilnya....lepas tu nampak la kurang sikit nafas dia berbunyi....petang N esoknya buat jugak...alhamdulillah nampak hasil...dah hilang batuknya..lepas tu aku urut badan dia guna minyak bawang putih yg aku buat...

alhamdulillah teknik ni masih aku buat hingga kini....

4 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

thanks fot sharing experience

eima berkata...

bagus teknik .. aku ni tak pernah lagi buat ... sbb fahim je yg ade msalah berhingus dan berkahak alisha plak jenis kuat antibodi dia .. mana ada selsema mek tu ... payah nak kena ....

kalau ada baby nanti boleh try

Norhayati Mohd Isa berkata...

Bagus perkongsian suraya ni..
Nanti akak suruh anak akak buat..
Cucu saudara akak tu tengah batuk dan selsema..
Kesian tengok dia..

LYAfrina berkata...

mmg bgus cara tradisional..