Yang DiSaYAngi

Isnin, 4 April 2016

mirza firash dan pneumococoal vaccine

salam isnin kengkawan....tenggelam timbui la soya ni kan dalam blog..maaf la kengkawan...dengan BZ keje..menanggung keje org la...dengan nak pantau anak sebaiknya la...al maklum la mirza baru  lepas discharge...banyak benda nak fikir...

jom...masih cerita perihal mirza firash, yang baru nak sihat ni...alhamdulillah hampir 10 hari berkampung di hospital,....selepas dua minggu berkampung tu...kena follow up check up semula untuk tgk progress mirza firash setakat ni di hospital khamis lepas....

alhamdulillah banyak perkembangan positif...
mirza firash aktif, ok, berat naik cantik sangat, dia sihat, lungs baik, walaupun ada sikit jeinfection dia...tapi bukan infection sebelom ni...juz yg biasa...but still kena pantau...

so far itu yg doc bagitau...tapi still keep in medicine....ventolin, fluxticasone N moltilukest...semuanya masih diteruskan...alhamdulillah, mmg catat dalam asthma dairy mirza firash....

but still doc tekankan mirza firash buat masa ni tak boleh dalam crowd yg ramai, no kenduri kendara, no waterfall, swimming bagai, no outdoor XTVT, no nursery...

mmg yg pantau dia, kena la one to one dengan dia...alhamdulillah dia punyai maktok yg betoi2 nak jaga dia..TQ maktok..jasa maktok, ibu soya hargai...sayang maktok....mak tahu akan kesusahan anak dia...TQ mak...

ni la mirza firash minggu lepas...
peramah sungguh la dia...

awak sakit, hikmah di sebalik kejadian...alhamdulillah, makin senang jaga dia berbanding sebelom dia sakit...sungguh..mak kata, dia senang sungguh jaga, tido, bangun, susu, makan, main, susu, tido, makan, tido, mandi..balik rumah...nangis pon jarang sgt....

kuat makan sekarang dok dengan maktok ni...

saya la mirza firash yang nampak hasilnya...

seperti yang dijanjikan di antara soya N en asbeen..

since dari mirza firash di masukkan ke ICU pada jam 1:00am (10.03.2016-khamis) aritu...jam 3:00am, ari yg sama otw balik tu aku dengan en asbeen dah decide, walau macam mana pon, kami nak amik vaksin pneumococoal untuk mirza...biaq la, duit tak da..kita kumpul...sampai ada..alhamdulillah terima kasih pada yg memberi..sepanjang mirza firash tak sihat ni...ada je tangan yg memberi...soya N en asbeen redho menerimanya...
tangan yang memberi, lebih baik dari tangan yang menerima...alhamdulillah..jasa baik anda, hanya allah swt yang dapat membalas...

hasil dari duit tu la aku N en asbeen gunakan untuk amik vaksin untuk mirza...

jom jalan G cucuk...
sebelom pegi tu, mmg aku dah banyak review mana2 tempat yang boleh aku take a vaccine untuk mirza firash di sekitar2 putrajaya, kajang bangi ni....

alhamdulillah tergerak jua hati ni nak pegi KPMC Kajang ni...
dapat berpeluang jugak la jumpe dengan doc afifah pakar paeds kat KPMC ni...alhamdulillah, doc afifah sangat la humble..penerangan yg dia bagi, mmg tepat, padat, terang n ringkas...senang nak paham...satu persatu dia terangkan...dari yg tak tahu, semuanya aku tahu,,,agaknya aku pon dah boleh jadi doc kat situ..hahhahaha...propa sangat tau...

doc afifah ni pon sangat la pandai handle anak2 ni..senang je dia handle mirza firash...mirza firash pon ramah je dengan doc afifah ni...behave je dia...sungguh..suke tgk dia dengan doc afifah...paling aku suke bila doc afifah kata...

"ok mama...kita boleh cucuk en mirza firash ni arini yee...sebab tgk pada keadaan dia, dah check keadaan dia har ni...en mirza sangat la sihat hari ni...alhamdulillah..."

seronoknya tak terkata bila doc afifah kata mirza sangat la sihat hari tu....

kebarangkalian untuk demam percent nya sangat la rendah 2% je.....
masa untuk cocok....cocok kat montot cumil dia....

nangis tu 5saat je..lepas tu senyum balik...allahuakbar...murahnya senyuman awak ni dik....



muka org baru lepas kena cucuk....senyum je..mana la tak jatuh sayang dengan dia ni....dia kalo tak
senyum tu maknanya dia  tengah buat hajat, nak tido atau dia nangis...kikkikiki..lain2 semua dia ok....

ada hikmahkan di sebalik kejadian bila awak tak sihat dulukan sayang....kini makin mudah dan senang dalam menjaga awak...terima kasih sayang kerna memudahkan urusan ibu dalam menjaga awak dan abang2 awak...



4 ulasan:

MRS. K ^ibuhadifhessa^ berkata...

takmo sakit2 lagi yer firash....

Iela Fazielah berkata...

comel dia...... senyuman dia mmg sgt cantik...buat hati meruntun sayang....moga cepat sembuh dari segala sakit...

eima berkata...

share sikit kos vaksin tu sue ...aku dok bertangguh utk fahim ...sampai skrg ni dah besar pun tak amik2 .... huhuhu
yang aku taus ekali cucuk rm250 keatas ... utk besar mirza ni ade 3 dose

Chekgu Azrine berkata...

alhamdulillah...
semoga terus sihat ye kesayangan