Yang DiSaYAngi

Selasa, 5 April 2016

Vaksin Pneumococoal dan harganya


di sebabkan EIMA ada bertanyakan tentang harga untuk vaksin ni..meh sini aku up cerita tentang vaksin ni...

ada 3,4 hospital jugak aku search dan tgk harga....hospital yang berdekatan dengan putrajaya ni la....since gov hospital tak provide vaksin ni.....mmg kena G hospital swasta la...satu dos dah mahal...mmg gov hospital tak provide la...banyak lagi peruntukan untuk KKM salurkan ke tempat lain dan yang penting kan....inisiatif masing2 kan untuk anak2 dan diri lebih baik...swasta N gomen sama je kan...

ada je vaksin tu di bekalkan di klinik2 swasta...tp en asbeen dah siap2 bgtau dolu..dia tak mo aku carik, kat klinik2 swasta..kalo boleh dia nak hospital...paling kurang, ada explaination yang jelas dan terang dan service yang baguih..itu kata en asbeen la..aku pon ikut je la...di anatar hospital yang aku cari...antaranya..

HOSPITAL ISLAM AZ  ZAHRA, BANGI
RM250++ sedos

HOSPITAL PAKAR AN NUR, BANGI
RM260++ sedos

KPMC, KAJANG
RM230 sedos

KPJ KAJANG
RM240 sedos..

ni antaranya...last2 sekali aku pilih KPMC, Kajang...alasan aku pilih KPMC, anatar yang murah...lagipon aku suke cakap dengan receptionist melalui on call...dia layan aku best..baik je...tak lokek dengan jawapan...aku ni kan banyak yang bertanya....receptionist tu pon siap sugest kan aku untuk walk in dan berjumpe sendiri dengan pakar paeds kat situ...doktor afifah ismail...dia antara paeds yang mmg org suke jumpe...since boss aku kat opis ni pon penah bawak anak dia jumpe dengan doc afifah tu...dia kata service doc afifah ni baguih....apa yang dia bagitau pon jelas dan nyata...buat kita pon paham dengan segala apa yang dia explain tu...dia layan mirza pon baguih...

jam 7:15am aku dah keluar rumah...semata nak jumpe dengan doc afifah ni...kalo nak walk in jumpe dengan doc afifah ni...boleh la walk in hari sabtu pada jam 9am - 12pm...tp peringatan kat sini..kalo nak jumpe dia, awal2 korang kena kuar awal dari rumah...doc afifah ni mmg ramai sgt datang jumpe dia...aku ni nasib baik...sampai KPMC seawal jam 8am..lepas tu amik nombor N aku org pertama..alhamdulillah...lepas pada tu berduyun2 org datang nak jumpe dia...

lepas tu tak lama nama mirza di panggil di kaunter 2..kaunter timbang....alhamdulillah berat mirza firash dah bertanya 900g dalam masa 2minggu..alhamdulillah..amaun 900g tu selaloonya untuk anak2 aku  amik masa sebulan untuk naik banyak tu atau kurang lagi amaun dia..mmg terperanjat abis aku bila mirza semangat gitoooo..alhamdulillah...

lepas tu nombor di panggil...aku jumpe dengan doc afifah..dia check mirza N dia kata...
"ok mama...en mirza boleh cucuk hari ni..dia pon sangat sihat hari ni...so far check vaksin bulanan yang di ambil...ada satu vaksin ni septutnya umo 8 bulan kena amik..nape dia tak amik lagi waktu tu...tapi takpe..kalo tak amik, kiter boleh cucuk vaksin pnuemococoal pada mirza ni...sebab kita tak nak vaksin bulanan tu clash dengan vaksin yg di amik ni yee....percent untuk demam kalo amik vaksin ni 2%...tapi sepatutnya tak demam la...untuk umur baby macam ni...kalo start amik 2 bulan ke atas kena 4dos..satu dos, satu bulan..sehingga la dia genap setahun...tapi mirza ni dah 9 bulan...so kita akan bai dia 3 dos sahaj sehingga dia mencecah umo setahun ye mama....kalo umo setahun dan keatas...tgk la..ada yang perlu di beri dua dos...kalo lagi besar kanak2 tu..kita akan bagi sedos..tgk pada keadaan la macam mana tahap kesiahatan dia..."

so bila dengar penjelasan tu...aku N en asbeen terus decide la amik vaksin tu....alhamdulillah selesai...

buat pembayaran..semua sekali..RM295
mahai pulok kan...kikiki..yela harga di atas tu hanya harga dos untuk vaksin tu je...

RM230 - vaksin pnuemococoal sedos
RM50 - Consolotion doc afifah
RM5 - admin(pendaftaran)
RM10 - service dan peralatan hospital

so jumlahnya RM295....


so bulan depan 2/5/2016 kena datang balik....lepas tu umo dia setahun....


alhamdulillah mirza firash serasi bila amik vaksin tu...tak da sebarang komplikasi dia kena sepanjang lepas cucuk tu...


4 ulasan:

MRS. K ^ibuhadifhessa^ berkata...

kite yang tak berapa reti ni mmg amik vaksin la.. cane yg anti-vaksin tu yer. mmg kena ada ilmu.

Norhayati Mohd Isa berkata...

Alhamdulillah..
Semoga Mirza terus diberikan kesihatan yg baik..

Betul tu Suraya..
Banyak bayaran caj lainnya..
Tapi kalau pergi caj vaksin pun dah mahal..
tambah caj sampingan tu pun makin mahal lah ye..

Chekgu Azrine berkata...

alhamdulillah....syukur sangat mirza serasi...
memang mahal..tambahan lag dengan dr pakar paed kan..
consultation dia je dah berapa..huhu

Mimi Azirah berkata...

Xpela mahal sekalipun demi anak kan su...alhamdulillah mirza makin sihat..