Yang DiSaYAngi

Isnin, 6 Jun 2016

Salam Ramadhan 1437H - mood tidoq setengah jam je


salam ramadhan kengkawan..

pagi ni agak ting tong otak ni..bawak kete, anta mirza ke umah mak pon, rasa mcm melayang je...nasib la tak da apa2..
ni semua kes dek kerna en asbeen asthma attack berulang kembali...setelah sekian lama kan tak kena...tetibe 2 hari weekend ni kena serang pulok...bila aku cakap..masuk bilik, malas dengar binik membebel la tu...tp bila malam je, mula whizzing nafas dia bila dia tidoq..batuk dia pon dalam je bunyinya..since aku mmg ada pengalaman, org di sesekeliling ada asthma ni..so tau la bunyi batuk biasa dan bunyi batuk asthma ni....

en asbeen ni jarang kena...mmg jarang sgt2 la...last kena teruk waktu umur dia 13 tahun...kalo kena time beso2  ni pon, sesekali je...tak lama gini...ini sampai dua hari...ayat yg selaloo keluar dari mulut aku..
"sempit ke rasa nak bernafas tu?????"

itu je ayat aku...last2 aku tak boleh blah tgk en asbeen gitoo..aku paksa dia pakai inhaler sabutamol mirza firash tu..terpaksa la...dua kali puff..dia kata better sikit...tp still rasa lemah sikit...

malam td, elok jam 11pm nak tido...tak boleh tido, en asbeen berdehit teruk jugak..binik mana la boleh tido lena di kala lakik sendiri sakit di sisi kan...bising jugak la aku kat dia..tp ayatnya...tak da pape..tak da pape...last2 aku kuarkan ayat ni...

"sy tak kire, esok awak sihat ke atau tak..kena pegi klinik jugak...check up segala macamnya...tanya abis2 dengan doktor....kalo awak tak kesian diri awak, saya tak kisah...tp egat kami2 ni..kesiankan anak binik awak ni, kalo apa2 jd kat awak.....kalo awak rasa tak mo G..tak pe la...bukak posa sorang2 tak payah wy masak utk awak...rasa takmo dengar sore sy cakap ngan awak, buat la..."

senyap dia aku berjela2 bising kat dia gitooo...terus la dia kata

"ye la syg..sy G...awak tak payah la risau..."

ada dia kata tak payah risau...balas blk la aku..
"sapa tak sayang lakik uuiittt...saya syg la sy bebel berbuih2...sy bising..sy marah, sy risau...suke la kan buat org risau..mesti dlm hati berbunga je ada org care kat awak kan...jgn gitoo bang...awak kalo jadi gini, sape nak jaga family kita ni..egat la anak2 masih kecik, sgt2 la perlukan kita...mmg kita kena kuat..jaga kesihatan..sakit sikit, terus carik ubat, bukan buat tak tau gini je...tolong la paham..."

dia la dia...bergenang jugak la dia aku cakap gitoo...terus dia kata..
"ye syg, sy G klinik esok...esok awak make sure sy G je...awak jgn risau, sy G esok..sy janji...kalo sy tak G, tak pe...awak marah la sy banyak2.."


mmmm...makanya tak tidoq la aku semalam....menjaga en asbeen..urut2 badan dia...dada dia..selimutkan dia...asal dia batuk, urut dada dia..sampai muntah jugak la dia...dah tak boleh tidoq..bukak la TV layan korea kat chanel 393....abis la 2 episod marathon aku tgk..tau2 sambil jaga en asbeen dah 3.30am...setengah jam je tidoq...jam 4am, bangun siapkan sahur, kejut en asbeen sahur...tau2 jam 5.15am...mandi, siap2..tau2 dah 5.45am..solat subuh...siap2 barang, kasi mirza firash puff ventolin fluticasone 1 puff....6.15am kuaq umah, gegas G anta mirza firash ke umah mak...

mmm...tak pe la cabaran di hari pertama puasa ni....

ok la nak G call en asbeen..nak check keadaan dia..petang ni wajib G klinik....dia selama sakit, dari dolu, mana ada ubat...geram je ngan abg tecik sorang tu....

2 ulasan:

Mummydearie berkata...

Salam singgah!

Manalah tak ting tong dibuatnya kalau tak cukup tidur. Tapi, nak tidur macamana kalau orang tersayang tak sihat. Kasihan pulak. Risau pun dah tentulah.

Kadang sakit sikit-sikit ni buat tak kisah, nanti merebak. Itu yang payah. Kalau tak sayang diri sendiri pun takpa, janji ingatlah pada orang-orang tersayang di sekeliling. Kesian depa semua!

dalila berkata...

aku tiru dialog ko la nnt..hehe..
salam ramadhan beb..aku bace tajuk entry td ingtkan mood tdo setengah jam tu tdo time lunch..haha..thn lps aku berantu btl..lunch je msk surau mentido..thn ni je xde..rehat setgh jam je kan..