Yang DiSaYAngi

Rabu, 13 Julai 2016

Tahun ni Tahun rajin buat kuih raya

asalnya tak terniat nak membuat kuih raya pon...tahun ni pon tak terasa nak membeli kuih raya bagai...tp dek pujukan kengkawan, termakna jua pujuk rayu, memborong jugak 2 balang kuih raya bangkit cheese...

seumur hidup aku beraya ni, mmg dari dolu aku tak penah sentuh kuih bangkit ni..tak tau nape aku tak makan, tapi tak penah rasa pon..hahhahaha......tp bila rasa kuih bangkit cheese ni, terus terasa, alamak sedap la pulok..nak membeli, duit lagi kuaq..hahahhhaha....last2 terasa la macam tak cukup, terus google resepi bangkit cheese ni, terus aku terasa nak buat....

makanya sabtu 2 minggu sebelom raya aku dah memborong barang kat kedai bakery kat sini..

ni la bahan2 untuk kuih yg dalam otak aku ni nak buat....
dalam otak tu fikir satu..tetibe datang pulok 2,3 jenis kuih pulok..hahahha....hadap la ko sowang2 soya membeli semua ni....nasib la en asbeen baik hati n sanggup jaga anak2 di rumah..lone ranger la aku sowang2 pusing satu putrajaya membeli semua bahan ni..hahahahah....

alhamdulillah semua bahan yg aku beli ni abis dalam lingkungan rm60-70 je...dengan harga tu banyak jenis kuih aku dapat...kalo dengan harga tu aku membeli, alamatnya rugi jugak tu, dapat la dalam 3 bekas kot....



so ni la kuih yg pertama...
kuih bangkit cheese...

tak sangka menjadi ja....suke.....



esoknya aku try buat femes amous...mmg rasa nak melompta bintang kat dapur kecik aku haa..sebab menjadi jugak air tangan aku..idok la keraih mana tgn aku ni..haahhahah...

malam selasa..time keje tu aku try tart nenas...pon rasa nak nangis N nak wassap kat mak je, yg aku jadi buat tart nenas...hahahhaha.....

tapi idok boleh lawan tart nenas mak aku ni

ni la tart nens mak aku...dia punya gebu, cair di mulut, mmg kalo aku makan, tak pandang org belakang dah...hahahahha...sedapnya lahai...mak dah agak dah aku akan jadi org pertama rembat kuih raya mak ni..hahahhaha...dia pon tau anak dia ni hantu tart nenas dia...tetiap tahun kalo dia buat tart nenas ni sebelom raya mesti aku rembat dolu...hangin je dia kalo dia buat, asik makin surut je dalam bekas..dia sorok pon anak2 dia jumpe jugak..gasak la mak...ahahhahahhahah....

ada satu lagi kuih...aku buat red pearl....alhamdulillah tahun lepas dah menjadi buat, tahun ni kena buat lagi....alhamdulillah aku ni idok la keras tangan nak buat kuih kek bagai ni....kire turun sikit la kat aku gaya membuat kuih ni mcm mak..hahahhahah....akak aku kat penang tu pon rajin buat kuih jugak time raya..sekali dia buat, gilo banyak...berbelas2 jenis kuih..hahahhahah...

akak aku ni nigina tu je, kuih tunjuk laju..hahhahah....jadi la dik......



alhamdulillah setiap satu jenis tu dapat la dalam 2,3 balang, boleh la bawak balik setiap satu jenis kuih tu untuk satu balang untuk mak mertua...mak mertua pon rezeki dia tahun ni, semua menantu2 dia semua sponsor kuih raya kat dia....menantu putrajaya, menantu johor semua pakat bagi kuih setiap satu jenis buat..menantu JB sana, sponsor kerepek...mmg mak mertua tak buat la kuih tahun ni...alhamdulillah rezeki mak n family kan....seronok bila dia dok cakap kat org2 yg dia tak buat kuih, semua anak menantu bagi..yahoo..luv u la mak..... 

1 ulasan:

LYAfrina berkata...

lya semua tunjuk2.. x byk pom tnjuk..dlm 2-3 jns.. byk bli cam kerepek n dpt kuih raya dr company