Yang DiSaYAngi

Khamis, 21 Januari 2016

Syawal di Pra sekolah..


salam khamis kengkawan....
arini baru dapat update cerita...BZ dengan anak2 masuk sekolah...syawal dah selamat masuk pra sekolah tahun ni...tahun ni jugak la mirza firash dah start duduk taska...dengan kerenah si izz sekali...nasib la mirza dapat satu taska dengan abg izz dia, senang la nak handle...yang tak senang tu, nak handle kerenah buat lembik, malas jalan si izz tu, geram je...beso kecik je aku nengok dia haa...mmmmm....

BZ jugak minggu ni, berulang alik dari opis ke tempat training koir....minggu ni mmg struggle giler...macam biasa setiap tahun, inshallah awal tahun, aku akan perform untuk perutusan tahun baru KPM..perform ko...retis sgt kawan korang ni..nampak tak poyo dia kat situ...kikikiki....

syawal dah start pra sekolah isnin aritu..alhamdulillah....ada cerita waktu dia orientasi...dia seperti biasa tantrum...tak suke enviroment baru....itu sudah sebati dengan syawal....tp tetap teruskan jua...walaupun terasa hati ni tgk syawal tantrum gitoo...segan malu pon ada...ye la seketoi die je buat hal kat situ..mau taknya...di jeritnya nama aku ngan en asbeen...siap kata..\

"ibu..abah jgn tinggal saya..."

tu la kejadian waktu orientasi...tapi lepas tu, hari pertama masuk sekolah...alhamdulillah nampak ok..
nampak sweet kan...siap ada reben bak kata ibu dia....tp kata syawal...
"ibu ni bukan reben...ini bow tie.."

hahahhah...ye ibu silap....ari2 aku n en asbeen berzikir kat dia sekolah2...sekolah2....tak tahu nak kata dia excited atau tidak...sebab dia tak seperti budak lain....excited nak G sekolah...ari2  kena cerita dengan dia pasai sekolah dia...


nampak la bulan pertama G sekolah ni, dia nampak senang nak di uruskan..pegi dan balik pon en asbeen kata senang nak handle....

maktok dia pon kata, syawal macam seronok pegi sekolah dia kali ni...nampak perkembangan yang baik dalam diri dia...
pagi2 mesti masuk perhimpunan dolu....

ni semua hari pertama...aku tak boleh expect yang syawal boleh berdikari buat semua benda tu tanpa ibu dan abahnya....terus terang aku kata...aku tak nak la dia jadi macam aku dan en asbeen dolu..apa yang terjadi..biar kami je yg tahu kan...tapi aku stay kat situ, tak bermakna aku manjakan syawal..no..no..no....aku coti sehari je pon...esoknya aku keje dah....juz nak pantau keadaan dia, apa yang dia buat sepanjang bersekolah..lepas tu dia dah boleh buat semua sendiri...aku perlu tahu, sebab bila aku  tanya pada syawal...syawal susah nak bercerita..syawal tak seperti anak2 lain, kalo di tanya, laju je bercerita dari A-Z...not syawal....

tapi satu persatu banyak yang perubahan pada dia....setiap hari sekarang kalo di tanya apa yang dia buat kat sekolah..dia akan kata..
"saya belajar melukis, lepas tu saya belajar membaca...saya makan 2 kali ibu...saya makan biskut dengan air milo...kawan baik saya namanya syahmi...lepas tu saya balik, saya belajar beratur...cikgu saya baik..namanya cikgu hamni"

itu yg dia selaloo cakap...seronok bila tgk keadaan dia makin seronok pegi sekolah....bila ajak buat latih tubi pon dia suke...

ni keadaan dia waktu makan pagi....


ni la kelas dia....

nampak dia paling depan...bebudak belakang bising belakang dia...di suruh senyap..hahahha..sweet je....

ni la rutin syawal..alhamdulillah nampak dia seronok dengan keadaan ni..nampak dia makin membesar...nampak dia makin boleh sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling....

ayat dia sekarang...

"ibu./..nama saya syawal yafiq bin mohd yaakob...saya umo 5 tahun..eh salah 6 tahun...saya sekolah di pra sekolah excellent(nama kelas dia)"

.ikikiki...


Rabu, 20 Januari 2016

syawal dah solat la ibu

cerita dua hari semalam...isnin aritu....soya coti..mirza firash tak sihat kan....kena pantau la...nak hantar taska, kompom taska tak mo terima kan...

syawal seperti biasa balik sekolah tengahari tu, mandi, makan...tgk TV...lepas tu soya mula la nak solat zohor...sekali dia masuk bilik, nampak ibu dia nak solat...saja la aku ajak dia kan...

"syawal....meh la sini...syawal nak solat dengan ibu...??????"

boleh dia jawab..
"mmmm....takpe..takpe..tak  payah..saya nak tgk upin ipin..."

dah tu larik kuaq..hahahhaah..
sekali aku panggil dia...aku duduk depan dia...
"syawal...lain kali jgn cakap macam tu ok...tak baik...nanti allah marah...allah tak suke hamba dia tak solat..tak baik...takpe...nanti bila syawal dah ready kita solat sama2 ye...tapi egat...syawal umur 7 tahun, syawal dah kena solat...kalo syawal tak solat, syawal kena rotan...syawal nak kena rotan????(cepat2 dia geleng)...haa..kalo tak nak, syawal kena solat tau...solat ni wajib untuk kita semua...lagipon kita boleh bersenam..syawal suke kan..(di angguknya)...ok takpe..G la tgk upin ipin...ibu solat dulu ok...."

jawapan dia..
"ooooo..ok baiklah ibu."

terus tgk TV kat luaq...

aku dah nak hampir selesai solat zohor...dah rakaat keempat...tetibe tak khusyuk aku..dia larik masuk bilik...dia jerit2 tepi aku..
"ibu..saya nak solat..saya nak solat..boleh la....ibu..ibu..saya nak solat.."

usai solat je...aku doa..lepas tu aku tanya dia....

"betoi syawal nak solat...???"
jawapan dia..
"ye..ye..ye...saya nak solat boleh...??"

aku cakap kat dia...G la amik wudhuk dulu....aku tanya tahu ke amik wudhuk...dia kata..dia tahu....aku tgk dari jauh dia amik...touching je rasa hati...mmg betoi semua cara dia amik...alhamdulillah....tu berkat aku selaloo egatkan en asbeen bawak syawal G solat jumaat setiap kali jumaat...dah selesai tu, aku suruh dia tukaq suaq..pakai suaq panjang..eh...eh..dia tanya kenapa kena tukaq..aku jawab la..

"iye la syawal...kena tukar..sebab kita nak menghadap allah..kita kena kemas, kena tutup aurat...inshallah allah terima solat kita...ok...dah G pakai songkok..."

angguk saja la dia...

aku ajar dia satu persatu..yg mana aku tau dia boleh baca, aku suruh dia baca...al fatihah, surah 3 kul...sampai la selesai...alhamdulillah..tgl dia pon ok..tak nampak muka terpaksa...dah tu dia kata apa..

"ibu...saya dah siap,,..(siap lipat suaq dia n ketak songkok atas sejadah..)...ibu amik la gambaq..."

erk//.......alamak...tahu je kamoo kan syawal...

ni la hasilnya....kikikiki....

alhamdulillah..semalam aku cuti lagi pon, dia join sekali solat ngan aku...aku cerita dengan en asbeen, en asbeen kata baguih la...tapi aku cakap dengan en asbeen...better en asbeen ajar dari aku ajar..sebabnya..lakik sama lakik...auratnya sama...lagipon, dia akan tgk semua pergerakan aku atau en asbeen...yela aku aurat terbatas buat dia..dia tak nampak..kurang2 en asbeen tak...dia kata ok...tapi aku ok je nak ajar kan...perlahan2...inshallah semua ok..

aku ni perkembangan anak tu sikit je pada pandangan mata org..tp pada pandangan mata aku, itu satu perkembangan yg sangat2 memberangsangkan aku...





Virus Fever


2 minggu lepas, adalah minggu yang BZ buat aku, sebab BZ dengan koir....BZ dengan anak...mirza pulok baru masuk taska..selama ni maktok jaga je...so nampak lain la...nak serasikan diri dolu kan...kehulur kehilir nak Breastfeedkan mirza...mmg memenatkan la...

kena pulok mirza firash pulok minggu lepas, start demam...pertama kali dia demam teruk...selama ni light2 je..sekali kena, mak aiii teruknya...sedey, sayu hati tgk dia...

nampak merahkan bibir dia....ni hari khamis lepas, kompom virus fever..mmmm...

hari sabtu dah kebah demamnya..tetibe petang sabtu tu, nak mandikan dia..sekali nampak ni...

apa benda pulok la ni kan....dia tak bising, merengek ke hape kan...

naik kat badan depan belakang je..muka tak naik lagi...

esoknya, ahad pagi dah merah2 muka dia macam kena tumbuk je...kikikikiki....merah2 je muka dia...G klinik sekali lagi, amik darah, alhamdulillah ok...mmg kompom yg kuaq tu virus...sebab terlalu panas kan....sedey je tgk dia...makan minum semua ok...susut abis badan dia...takpe la nak, janji kamu sihat, ibu dah senang hati....


alhamdulillah cuti dua hari, dah ok dah..arini G taska...nampak better dah...

syawal dah bacalah anakku...


salam rabu kengkawan...lama rasa tak jengah korang kan..al maklum la soya coti 2 hari ni...
mirza tak sihat...

alhamdulillah syawal dah hampir 3 minggu jugak dia mula sekolah...nampak sekarang dia ,macam seronok je sekolah....ingat dolu, waktu mula2 hantar borang pra sekolah...mengamok 1 sekolah dengaq...malu cek tau..hahahhah...

alhamdulillah nampak dia going be better tau...

sekarang kat rumah pon,, lepas balik sekolah je, makan, mandi, sementara dia duduk dengan maktok, dia tidoq la....kalo malam, mmg hari2 aku akan ajak dia buat latihan guna buku ni..

buku ni buku bonus yg ada kat dalam setiap buku yg beli kat sekolah...buku ni boleh bawak balik ke rumah, boleh buat latih tubi kat rumah..alhamdulillah 2 hari ni nampak syawal dah abiskan satu buku nipis ni....setiap kali abis buat je buku ni, mesti di susuli dengan jadual membaca...
aku ajar syawal guna buku ni..
dolu ina@intan berlian ada cerita kan hal buku ni..
bacalah anakku...

buku ni pon aku dapat dari akak aku, nigina tu...dia dah tak guna kot agaknya....so dia bagi la...so far aku tgk, macam berguna...siap aku call ina, tanyakan hal buku ni...

alhamdulillah syawal pon dah lancar buku tiga....ada 5 buku lagi...tak pe syawal be late than be never kan sayang....

pada aku syawal dah capai buku tiga ni pon, nampak perkembangan yg sangat la besar....


alhamdulillah mengajar syawal guna buku2 ni, dia sangat2 la dapat tangkap apa yg di maksudkan...dia pon boleh baca dah sikit2...kalo dia tak tau, dia akan eja sendiri...

mmg syawal sekarang sebelom dia tidoq, aku akan ajar dia dolu...nampak la dia tunjuk minat bila nak buat semua kerja2 dia ni....tak da la nampak dia terpaksa kan..alhamdulillah...

sampai maktok dia pon kata...
syawal nampak seronok je sekarang sekolah...tak macam sekolah sebelom ni...alhamdulillah nampak perubahan besar buat syawal...

nanti en asbeen nak amik dia tengahari ni, aku dah minta en asbeen tanya ngan cikgu, syawal ada tidoq tak dalam kelas...sebab tadika sebelom ni, syawal rajin jugak tidoq dalam kelas...nampak macam dia penat, padahal tidoq awal....waktu tu, dah tau, puncanya dah segi handwriting dia....sekarang nampak handwriting dia makin smooth dah sekarang...nampak dia dah tak susah nak menulis..alhamdulillah..kalo tu perubahan yg baik, alhamdulillah, bersyukur sangat...

kalo syawal kat sekolah dah tak tidoq....alhamdulillah seronok snagat dengar...kurang2, nampak dia makin fokus kan....