Yang DiSaYAngi

Jumaat, 19 Februari 2016

kaedah steam dan tepukkan precussion untuk mirza firash

salam jumaat kengkawan...

mirza firash ni biasa la sejak duduk taska ni , kalo selesema batuk ni perkeraa biasa buat baby yg duduk taska...walaupun biasa, but still kena pantau kan...

last week terasa macam teruk ikit je bunyi nafas si mirza firash ni...buat la balik benda yang lama aku tinggalkan..last buat waktu izz dani aqlan kecik...benda ni mmg elok buat...terutama bagi anak2 yang masih kecik N tak reti buang kahak...

macam izz dani aqlan dulu..

http://syawalsimpsons.blogspot.my/2014/03/cara-keluarkan-kahak-bayi-rawatan-stim.html

kali ni turn mirza firash pulok...
strilizer dorang ni dah rosak..guna la rice cooker sama air N sesudu kecik habattus sauda je..lepas tu ko tunggu la mendidih sampai kuaq wapnya, tutup N tala la muka anak kat wap tu sambil buat teknik tepukkan precussion belakang dia sampai kuaq kahak dia kat hidung dia....

haaa...ni la hasilnya....

tapi izz dani aqlan aritu lagi banyak..hahahahhah...

alhamdulillah nampak hasilnya....lepas tu nampak la kurang sikit nafas dia berbunyi....petang N esoknya buat jugak...alhamdulillah nampak hasil...dah hilang batuknya..lepas tu aku urut badan dia guna minyak bawang putih yg aku buat...

alhamdulillah teknik ni masih aku buat hingga kini....

Rabu, 17 Februari 2016

Lenovo A6000 with Digi Smartplan 50 (berbaloi)


aritu aku ada bagitau yg sebelom ni HP sony Xperia Z aku dah janam2 kan akibat kesalahan org lain kan...mmmm...repair pon sama..tak pela...HP tu pon dah lama...hampir 3 tahun dengan aku...banyak berkhidmat HP tu dengan aku...kalo aku rindu, aku bukak la kotak HP tu, tgk HP tu..kalo tak, aku bukak blog ni..aku ada abadikan kenangan 1st time guna HP sony xperia Z ni....

lepas tu aku pakai HP lenovo a899 en asbeen punya...lama jugak pakai...walaupun tak berapa selesa dengan HP tu kan...suke sangat kuaq iklan dari internet.., hangin je aku..tak kire la sama ada guna wifi atau mobile data kan....satu hari tu HP tu kena virus, mmg teruk giler arrr..abis semua auto donlod...pastu tah hape2 lagi la...virus malware bagai...belom terkubur lagi HP tu...ada lagi...tunggu la satu masa nnt nak clean virus tu, bawak G kedai nnt..semua tu guna duit kan....

nak di jadikan cerita aku ni, terus terang kata, mmg tak boleh hidup tanpa HP...serius...korang nak kata aku hape..lantak korang la..betoi aku tak boleh hidup tanpa HP...tp idok la 24/7 aku HP tu melekat je kat tangan..tu mmg minta lempang....aku ni dah settle kerjaan aku, tak kire la di opis atau di rumah..selesai semua...selesai tugas dengan anak2../...nak berbaring...nak rehat...HP ni baru la di tangan...hahahahha....idok la HP tu kena gam di tangan...tu mmg minta makan penampa dengan lakik aku...

setelah tekad...akhirnya aku amik HP ni..

LENOVO A6000

saja la aku amik warna kuning...tak penah lagi pakai warna kuning..selaloo hitam putih...so kali ni kiter buat kelainan sikit...tp 1st time HP ni di rumah N syawal nampak...dia kata apa tau...

"ibu...awak ambil handphone abah....bagilah pada abah..itu handphone abah..."

ahhahah/.....dia confius la tu..HP ibu dengan abah...sebab abah dia pon pakai HP kuning itam gini..tapi brand samsung galaxy beam...HP yg aku bagi kat dia lenovo tu dia tak suke pakai..dia pakai la HP lama dia balik...tu yg aku pakai sebelom ada HP ni...

aku amik HP ni guna pakej..
pakej dengan digi..aku ni pengguna setia digi...dari zaman sebelom ada HP sony xperia lagi...sony xperia Z tu pon aku beli dengan digi sekali amik pakej dengan digi...

tapi kali ni aku still lagi beli HP lenovo A6000 ni dengan pakej smartplan digi 50....harga HP termasuk pakej RM259...campur dengan GST dan akaun baru bagi pemegang akaun digi yang baru RM350...tapi since aku mmg ada toyolkuning kat belakang aku..mmg dah lama dengan...tang..tang..tang...tara..hahhahh...digi tu...aku juz bayar RM270 sahaja include GST....alhamdulillah...\\so far pakai HP ni mmg puas hati la..kena la dengan aku yg kuat selfie...suke amik gamba...mmg kena dengan aku la...
ni front camera....so far ok je selfie..tak pecah, tak blur N sharp jugak....

ni rear camera...lagi cantik la dari front camera....puas hati la....aku boleh la guna macam HP aku sebenarnya..hahahhah.....

alhamdulillah, so far still sayang sgt dengan HP sony xperia Z tu...tp apakan daya riwayatnya sampai situ je...terima saja la...

lenovo A6000 ni inshallah akan bertahan lama seperti atau lebey dari sony xperia Z tu..inshallah




Taken By syawal



lama tak bergamba berdua macam ni....kire minta tolong org amikkan....selaloonya mmg selfie je berdua...binik kamoo lengan panjang...senang nak di jadikan monopod kan..hahahhaha....

ni 1st pic taken by syawal yafiq...dah boleh harap dah abg syawal ni kalo nak minta tolong amik gamba....senang dah sekarang...dia capture pon ok...tak gegar N still masuk frame...gud job syawal..lepas ni, kamoo jadi assistant ibu ye sayang....

al maklum la...ibu kamoo ni kuat bergamba....

Isnin, 15 Februari 2016

valvet matte by maybelline

jumaat rehat yang panjang...makan tak seberapa...jalan je lebey..

sekali geng gosip yang tak cukup korum ni ajak la masuk watson...mmm...mmg kami geng gosip suke buat hal kalo masuk sini...hahahhahah...

memula tak berniat nak membeli pon...
tapi lip gloss  valvet matte by maybelline tu menggoda pulok...sebelom ni dah penah try..mmg best pakai..ringan je...tak comot....N long lasting....


egat nak amik la yg warna pastel2 gitoo..tapi bila try rasa tak kena pulok..rasa kusam je muka tu..hahahhah...entah la....tp bila pakai yg kaler yg gini2 ni rasa elegent lak muka..hahahah perasan itu percuma ok...

try dolu sebelom beli...tgk akak sayang soya tu...dia mmg suke pakai kaler2 yg pastel gini....takut katanya beli pakai yg terang gini....soya ok je....

teringin jugak nak pakai yg pastel gini..tp rasa tak siap je muka tu...


akhirnya terjebak jua membeli...yeeaayyyy...kopak la duit mak nak uiitt....
hahahhah...nasib la mampu milik...RM22 je...after less...


gamba arini....pastel colour N lipstik valvet matte...blend tak....kikikiki...
perasan je kawan korang ni kan....bila pakai gini soya rasa confident sikit..nampak la muka tu siap, nampak la muka tu kemas je....biaq P la dorang nak kata..nampak Bibir aku dolu dari aku..ada aku kisah..bibir aku kot..hahhahahahha....




jalan2 G playground je pon

salam isnin kengkawan....alhamdulillah kejap je masa berlalu...dah setengah bulan berlalu dalam bulan februari ni...tak lama je lagi...bulan 6 ni dah mula puasa ramadhan..
baru ganti pose 2 hari...ada lagi 10 hari ni...mmg kena kejaq bulan ni ke bulan 3 jugak ni....

semalam tak kemana..mmg kami my little family ni bukan jenis jalan weekend ni...bila perlu atau ada hal je jalan..lebih banyak memerap kat dalam rumah je pon...tapi mengenang anak2 ni mula nak membesar...berjalan jugak...G playground bawah rumah ni je...dekat dengan sekolah syawal...situ je..tak yah G jauh2...


budak yg memahami sangat keadaan ibu dan abah dia tau....TQ sayang....


budak yg sungguh2 banyak akal ni..sekarang ni tugas aku N en asbeen banyakkan dia bergayut dan melompat...tu je kami buat setiap kali G playground...dia pon seronok walaupun kami mak pak ni penat..hahahhah....

budak yg on going free diapers ni...

banyakkan akal dia...

ni abg hati tisu..kena marah sikit..menjejeh air mata...alahai cenggeng sungguh...

cukup suke tgk syawal senyum...sweet sangat...

dek kerna izz yg malas nak bergamba..nampak muka kena paksa dia..mmmm...semua muka tak ready tau//



percubaan pertama take a picture by syawal yafiq...

lama dah tak da yg amik gamba ibu abah ni...selaloo selfie je...ok sekarang dah ada assistant..ok dah..TQ syawal...

jalan2 gini pon berpeloh..balik je memasing mandi...mirza tido...izz n syawal mula lapaq...