Yang DiSaYAngi

Rabu, 6 April 2016

Menu sempena ulser



menu seminggu sempena ulser penuh di bibir...

nasib la en asbeen, syawal N izz suke dengan sup ayam, sup daging bagai ni....

ulser cepat la sihat....susah la soya nak bercakap...pelat di buatnya....

Selasa, 5 April 2016

Vaksin Pneumococoal dan harganya


di sebabkan EIMA ada bertanyakan tentang harga untuk vaksin ni..meh sini aku up cerita tentang vaksin ni...

ada 3,4 hospital jugak aku search dan tgk harga....hospital yang berdekatan dengan putrajaya ni la....since gov hospital tak provide vaksin ni.....mmg kena G hospital swasta la...satu dos dah mahal...mmg gov hospital tak provide la...banyak lagi peruntukan untuk KKM salurkan ke tempat lain dan yang penting kan....inisiatif masing2 kan untuk anak2 dan diri lebih baik...swasta N gomen sama je kan...

ada je vaksin tu di bekalkan di klinik2 swasta...tp en asbeen dah siap2 bgtau dolu..dia tak mo aku carik, kat klinik2 swasta..kalo boleh dia nak hospital...paling kurang, ada explaination yang jelas dan terang dan service yang baguih..itu kata en asbeen la..aku pon ikut je la...di anatar hospital yang aku cari...antaranya..

HOSPITAL ISLAM AZ  ZAHRA, BANGI
RM250++ sedos

HOSPITAL PAKAR AN NUR, BANGI
RM260++ sedos

KPMC, KAJANG
RM230 sedos

KPJ KAJANG
RM240 sedos..

ni antaranya...last2 sekali aku pilih KPMC, Kajang...alasan aku pilih KPMC, anatar yang murah...lagipon aku suke cakap dengan receptionist melalui on call...dia layan aku best..baik je...tak lokek dengan jawapan...aku ni kan banyak yang bertanya....receptionist tu pon siap sugest kan aku untuk walk in dan berjumpe sendiri dengan pakar paeds kat situ...doktor afifah ismail...dia antara paeds yang mmg org suke jumpe...since boss aku kat opis ni pon penah bawak anak dia jumpe dengan doc afifah tu...dia kata service doc afifah ni baguih....apa yang dia bagitau pon jelas dan nyata...buat kita pon paham dengan segala apa yang dia explain tu...dia layan mirza pon baguih...

jam 7:15am aku dah keluar rumah...semata nak jumpe dengan doc afifah ni...kalo nak walk in jumpe dengan doc afifah ni...boleh la walk in hari sabtu pada jam 9am - 12pm...tp peringatan kat sini..kalo nak jumpe dia, awal2 korang kena kuar awal dari rumah...doc afifah ni mmg ramai sgt datang jumpe dia...aku ni nasib baik...sampai KPMC seawal jam 8am..lepas tu amik nombor N aku org pertama..alhamdulillah...lepas pada tu berduyun2 org datang nak jumpe dia...

lepas tu tak lama nama mirza di panggil di kaunter 2..kaunter timbang....alhamdulillah berat mirza firash dah bertanya 900g dalam masa 2minggu..alhamdulillah..amaun 900g tu selaloonya untuk anak2 aku  amik masa sebulan untuk naik banyak tu atau kurang lagi amaun dia..mmg terperanjat abis aku bila mirza semangat gitoooo..alhamdulillah...

lepas tu nombor di panggil...aku jumpe dengan doc afifah..dia check mirza N dia kata...
"ok mama...en mirza boleh cucuk hari ni..dia pon sangat sihat hari ni...so far check vaksin bulanan yang di ambil...ada satu vaksin ni septutnya umo 8 bulan kena amik..nape dia tak amik lagi waktu tu...tapi takpe..kalo tak amik, kiter boleh cucuk vaksin pnuemococoal pada mirza ni...sebab kita tak nak vaksin bulanan tu clash dengan vaksin yg di amik ni yee....percent untuk demam kalo amik vaksin ni 2%...tapi sepatutnya tak demam la...untuk umur baby macam ni...kalo start amik 2 bulan ke atas kena 4dos..satu dos, satu bulan..sehingga la dia genap setahun...tapi mirza ni dah 9 bulan...so kita akan bai dia 3 dos sahaj sehingga dia mencecah umo setahun ye mama....kalo umo setahun dan keatas...tgk la..ada yang perlu di beri dua dos...kalo lagi besar kanak2 tu..kita akan bagi sedos..tgk pada keadaan la macam mana tahap kesiahatan dia..."

so bila dengar penjelasan tu...aku N en asbeen terus decide la amik vaksin tu....alhamdulillah selesai...

buat pembayaran..semua sekali..RM295
mahai pulok kan...kikiki..yela harga di atas tu hanya harga dos untuk vaksin tu je...

RM230 - vaksin pnuemococoal sedos
RM50 - Consolotion doc afifah
RM5 - admin(pendaftaran)
RM10 - service dan peralatan hospital

so jumlahnya RM295....


so bulan depan 2/5/2016 kena datang balik....lepas tu umo dia setahun....


alhamdulillah mirza firash serasi bila amik vaksin tu...tak da sebarang komplikasi dia kena sepanjang lepas cucuk tu...


Isnin, 4 April 2016

mirza firash dan pneumococoal vaccine

salam isnin kengkawan....tenggelam timbui la soya ni kan dalam blog..maaf la kengkawan...dengan BZ keje..menanggung keje org la...dengan nak pantau anak sebaiknya la...al maklum la mirza baru  lepas discharge...banyak benda nak fikir...

jom...masih cerita perihal mirza firash, yang baru nak sihat ni...alhamdulillah hampir 10 hari berkampung di hospital,....selepas dua minggu berkampung tu...kena follow up check up semula untuk tgk progress mirza firash setakat ni di hospital khamis lepas....

alhamdulillah banyak perkembangan positif...
mirza firash aktif, ok, berat naik cantik sangat, dia sihat, lungs baik, walaupun ada sikit jeinfection dia...tapi bukan infection sebelom ni...juz yg biasa...but still kena pantau...

so far itu yg doc bagitau...tapi still keep in medicine....ventolin, fluxticasone N moltilukest...semuanya masih diteruskan...alhamdulillah, mmg catat dalam asthma dairy mirza firash....

but still doc tekankan mirza firash buat masa ni tak boleh dalam crowd yg ramai, no kenduri kendara, no waterfall, swimming bagai, no outdoor XTVT, no nursery...

mmg yg pantau dia, kena la one to one dengan dia...alhamdulillah dia punyai maktok yg betoi2 nak jaga dia..TQ maktok..jasa maktok, ibu soya hargai...sayang maktok....mak tahu akan kesusahan anak dia...TQ mak...

ni la mirza firash minggu lepas...
peramah sungguh la dia...

awak sakit, hikmah di sebalik kejadian...alhamdulillah, makin senang jaga dia berbanding sebelom dia sakit...sungguh..mak kata, dia senang sungguh jaga, tido, bangun, susu, makan, main, susu, tido, makan, tido, mandi..balik rumah...nangis pon jarang sgt....

kuat makan sekarang dok dengan maktok ni...

saya la mirza firash yang nampak hasilnya...

seperti yang dijanjikan di antara soya N en asbeen..

since dari mirza firash di masukkan ke ICU pada jam 1:00am (10.03.2016-khamis) aritu...jam 3:00am, ari yg sama otw balik tu aku dengan en asbeen dah decide, walau macam mana pon, kami nak amik vaksin pneumococoal untuk mirza...biaq la, duit tak da..kita kumpul...sampai ada..alhamdulillah terima kasih pada yg memberi..sepanjang mirza firash tak sihat ni...ada je tangan yg memberi...soya N en asbeen redho menerimanya...
tangan yang memberi, lebih baik dari tangan yang menerima...alhamdulillah..jasa baik anda, hanya allah swt yang dapat membalas...

hasil dari duit tu la aku N en asbeen gunakan untuk amik vaksin untuk mirza...

jom jalan G cucuk...
sebelom pegi tu, mmg aku dah banyak review mana2 tempat yang boleh aku take a vaccine untuk mirza firash di sekitar2 putrajaya, kajang bangi ni....

alhamdulillah tergerak jua hati ni nak pegi KPMC Kajang ni...
dapat berpeluang jugak la jumpe dengan doc afifah pakar paeds kat KPMC ni...alhamdulillah, doc afifah sangat la humble..penerangan yg dia bagi, mmg tepat, padat, terang n ringkas...senang nak paham...satu persatu dia terangkan...dari yg tak tahu, semuanya aku tahu,,,agaknya aku pon dah boleh jadi doc kat situ..hahhahaha...propa sangat tau...

doc afifah ni pon sangat la pandai handle anak2 ni..senang je dia handle mirza firash...mirza firash pon ramah je dengan doc afifah ni...behave je dia...sungguh..suke tgk dia dengan doc afifah...paling aku suke bila doc afifah kata...

"ok mama...kita boleh cucuk en mirza firash ni arini yee...sebab tgk pada keadaan dia, dah check keadaan dia har ni...en mirza sangat la sihat hari ni...alhamdulillah..."

seronoknya tak terkata bila doc afifah kata mirza sangat la sihat hari tu....

kebarangkalian untuk demam percent nya sangat la rendah 2% je.....
masa untuk cocok....cocok kat montot cumil dia....

nangis tu 5saat je..lepas tu senyum balik...allahuakbar...murahnya senyuman awak ni dik....



muka org baru lepas kena cucuk....senyum je..mana la tak jatuh sayang dengan dia ni....dia kalo tak
senyum tu maknanya dia  tengah buat hajat, nak tido atau dia nangis...kikkikiki..lain2 semua dia ok....

ada hikmahkan di sebalik kejadian bila awak tak sihat dulukan sayang....kini makin mudah dan senang dalam menjaga awak...terima kasih sayang kerna memudahkan urusan ibu dalam menjaga awak dan abang2 awak...