Yang DiSaYAngi

Jumaat, 15 Julai 2016

Kisah Iftar sebelom raya menjelma

minggu last2 puasa aritu...sebelom nak balik raya...nasib la aku ajak balik ahad lepas berbuka tu..kalo aku balik jumaat lepas keje, mau masak bontot aku hadap jammed tu...al maklum la aku n en asbeen kadang tak sabar jugak nak balik kampung..hahahha...nasib la gunakan inisiatif lain..

so sebelum balik rumah, kemas rumah, mop lantai, lap kipas semua...nak balik  sedap sikit hati ni tinggalkan umah dalma keadaan kemas kan....

menu sehari sebelom balik tu, bukak posa kat umah..ahad nak balik tu baru la bukak posa kat jalan...

sebelom kemas rumah, kasi budak2 ni makan dolu...aku buat dorang breakfast ni, aku pulok yg terliuq..hahahhaha...



menu iftar aritu....aku buat telur masak kura je...yg lain semua en asbeen buat..paling rasa menjilat jari tu, ikan goreng tepung..alamak......bikin sungguh dia punya sedap....

en asbeen nanti buat lagi ye....

Khamis, 14 Julai 2016

seronok anak2 balik johor

sepanjang raya tu..jalan2 situ je..paling jauh pon G umah abah aku kat segamat...
ni pon jalan2 pusing bandar kluang je..

terasa macam suke pulok tgk muka pepagi lepas mandi....suci murni mcm brand minyak suci murni tu...hahahhaha....padahal makeupless tu..hahahahh...
cuba korang tgk muka nak masuk tengahari...

muka minta tampa kan...hahahha...en asbeen redho je dapat binik gini....

tahniah izz dani aqlan awak dah boleh harap dah amik gamba ibu n abah ni....padahal waktu ni nenek sebok dok deal ngan org kedai jahit, nak tempah baju lagi...hahahah...kami kat sebelah sebok dok selfie....sengal anak menantu cucu cicit nenek ni ye....


malam tu lepak2 kat luar rumah...FIL cukup suke lepak kat luar tu...budak2 sebok la nak main kat luar tu jugak....di bentang la tikar kat luar....seronok ha....dengan angin2 malam bagai....tetibe MIL kuaq bawak air milo ngan kuih..alahai mak....nyaman pulok rasanya lahai....

korang tgk bebudak ni....sweetnya...

dah malas nak layan abang2 dia...ke sana  ke sini haa dia jalan


seronok dorang kalo balik rumah nenek tokwan...bebas je dorang nak ke sana sini

3 syawal dan 4 syawal... #teamrayajohor

cerita raya  ketiga tak da apa sgt..juz g raya rumah kawan2 sekolah en asbeen...petang tu G bandar kluang, jalan2 N main bowling ngan ipar duai segala....

esoknya raya keempat tu...MIL ajak buat nasi arab...aku yg buat la nasi arab...MIL tambah buat botok botok..ada yg tau ke botok2 ni....botok2 ni setahu aku org jawa bugis n seangkatan dengannya punya makanan..tak tau la kalo aku silap...tapi setiap kali aku balik umah MIL mesti menu ni akan ada dalam list kat umah tu..bukan takat aku je...semua anak2 MIL ni mmg hantu botok2 ni...

tengahari tu tak di buat org..makan nasi arab sama botok2...

botok2 tu di bungkus dengan daun pisang..dalam bungkusan daun pisang tu ada ikan, segala rempah kari, N segala mak nenek daun2 ulam bagai, buh sekali dalam tu...pastu kukus...dah tu boleh makan..nala punya sedap weiiii...

petang tu G raya umah mak biras aku...sebab esoknya dah nak balik putrajaya dah..kena balik awai pagi, sebab takut nak tempuh jammed dengan nak layan kerenah anak ni, risau jugak la...

nak bagi duit raya, bagi je la soya, sebok nak bergambo...sebenarnya nak bagitau suke dengan sampul seqybeauty ni....simple but nice...cantik sgt....

sebab penggunakan, tu yg suke tu..hahahah....

bak kata en asbeen..
"syg..kat sampul ni dia kata..pakai seminit cantik selamanya....ye syg, awk mmg cantik selamanya utk sy syg...cia cia..cia...."


hahahah...tak sia sedas aku kasi penampa kat lengan dia...org lain dok sebok khusyuk sembang nak mambang, dengar kami bantai gelak, pandang dorang kat kami..hahahahha.....


Rabu, 13 Julai 2016

2 syawal 1437H - jalan raya ke umah abah

2 syawal...

aku dah buat plan nak G umah abah aku kat segamat...alang2 kat johor ni, ajak la en asbeen G jauh sikit...segamat...aku risau, en asbeen ni jenis yg mudah penat kalo jalan jauh ni..sebab tu aku kena kuatkan diri..lagi2 mata aku...untuk jadi mata kedua en asbeen...kadang tangan ni kena rajin jugak, mengurut kejap2, lengan dia ke...bahu dia ke...mulut ni rajin jugak bercakap ngan dia..sampai kering la air liuq aku ni....mulut jugak mesti akan alert dengan ayat ni..

"abang...kalo ngantok, berenti kat rnr ...jangan nak main jalan.."

mmg itu ayat yg akan kuar dari mulut aku...
so untuk tidak membuatkan mata ini mengantok..selfie barang sekeping dua..hahahahha.....
macam2 peel anak bila selfie...cukup suke kalo aku ajak selfie...yeeayyy...thats my boy....

punya la jammed...geram dari kluang jam 4pm..sampai segamat jam 7pm...mmmm..nasib adik beradik aku yg lain, still ada kat umah abah lagi...akmi ni adik beradik kalo dah jumpe, tak hengat sembang, boleh gamat serumah kami bergelak..tak kire la anak buah je....mak sedara ke, adik beradik, semua sama naik...hahahah...stok bahan membahan, tu la kami....



ni antara family aku yg ada...tak cukup lagi koroum ni ha...ada lagi, ni tak sampai separuh ni....nis emua adik beradik, ipar duai, anak sedara, cucu semua bagai la...anak sedara pon dah sebaya ngan aku pon ada..hahahhah



dalam frame ni juz aku N adik pompuan aku yg pakai shawl itam N adik laki aku yg pakai cap itam ke belekang tu je adik beradik aku, yg lain semua anak sedara aku....

haaa..kan aku kata, ni baru suku..tak sampai separuh..pon dah riuh dengan sore2 ni je..abah aku tumpang gelak je la anak2 semua biol....


seronok bila berkumpul ramai2 ni...inshallah awal bulan ogos nanti kami akan berkumpul lagi, anak sedara aku nak kawen...tema bollywood..yg penting tema tu.....my favourite theme tau....mmg dengar sore aku melalak je la ngan lagu hindustan...siap la..hahahhah...parok la mung soya,....


Tahun ni Tahun rajin buat kuih raya

asalnya tak terniat nak membuat kuih raya pon...tahun ni pon tak terasa nak membeli kuih raya bagai...tp dek pujukan kengkawan, termakna jua pujuk rayu, memborong jugak 2 balang kuih raya bangkit cheese...

seumur hidup aku beraya ni, mmg dari dolu aku tak penah sentuh kuih bangkit ni..tak tau nape aku tak makan, tapi tak penah rasa pon..hahhahaha......tp bila rasa kuih bangkit cheese ni, terus terasa, alamak sedap la pulok..nak membeli, duit lagi kuaq..hahahhhaha....last2 terasa la macam tak cukup, terus google resepi bangkit cheese ni, terus aku terasa nak buat....

makanya sabtu 2 minggu sebelom raya aku dah memborong barang kat kedai bakery kat sini..

ni la bahan2 untuk kuih yg dalam otak aku ni nak buat....
dalam otak tu fikir satu..tetibe datang pulok 2,3 jenis kuih pulok..hahahha....hadap la ko sowang2 soya membeli semua ni....nasib la en asbeen baik hati n sanggup jaga anak2 di rumah..lone ranger la aku sowang2 pusing satu putrajaya membeli semua bahan ni..hahahahah....

alhamdulillah semua bahan yg aku beli ni abis dalam lingkungan rm60-70 je...dengan harga tu banyak jenis kuih aku dapat...kalo dengan harga tu aku membeli, alamatnya rugi jugak tu, dapat la dalam 3 bekas kot....



so ni la kuih yg pertama...
kuih bangkit cheese...

tak sangka menjadi ja....suke.....



esoknya aku try buat femes amous...mmg rasa nak melompta bintang kat dapur kecik aku haa..sebab menjadi jugak air tangan aku..idok la keraih mana tgn aku ni..haahhahah...

malam selasa..time keje tu aku try tart nenas...pon rasa nak nangis N nak wassap kat mak je, yg aku jadi buat tart nenas...hahahhaha.....

tapi idok boleh lawan tart nenas mak aku ni

ni la tart nens mak aku...dia punya gebu, cair di mulut, mmg kalo aku makan, tak pandang org belakang dah...hahahahha...sedapnya lahai...mak dah agak dah aku akan jadi org pertama rembat kuih raya mak ni..hahahhaha...dia pon tau anak dia ni hantu tart nenas dia...tetiap tahun kalo dia buat tart nenas ni sebelom raya mesti aku rembat dolu...hangin je dia kalo dia buat, asik makin surut je dalam bekas..dia sorok pon anak2 dia jumpe jugak..gasak la mak...ahahhahahhahah....

ada satu lagi kuih...aku buat red pearl....alhamdulillah tahun lepas dah menjadi buat, tahun ni kena buat lagi....alhamdulillah aku ni idok la keras tangan nak buat kuih kek bagai ni....kire turun sikit la kat aku gaya membuat kuih ni mcm mak..hahahhahah....akak aku kat penang tu pon rajin buat kuih jugak time raya..sekali dia buat, gilo banyak...berbelas2 jenis kuih..hahahhahah...

akak aku ni nigina tu je, kuih tunjuk laju..hahhahah....jadi la dik......



alhamdulillah setiap satu jenis tu dapat la dalam 2,3 balang, boleh la bawak balik setiap satu jenis kuih tu untuk satu balang untuk mak mertua...mak mertua pon rezeki dia tahun ni, semua menantu2 dia semua sponsor kuih raya kat dia....menantu putrajaya, menantu johor semua pakat bagi kuih setiap satu jenis buat..menantu JB sana, sponsor kerepek...mmg mak mertua tak buat la kuih tahun ni...alhamdulillah rezeki mak n family kan....seronok bila dia dok cakap kat org2 yg dia tak buat kuih, semua anak menantu bagi..yahoo..luv u la mak..... 

mirza firash turn 1 - 6.7.2016 - 1 syawal

salam 8 syawal...

hari ni ada mood jugak nak up entry hari ni...

alhamdulillah 1 syawal 1437H hari tu, bersamaan hari raya pertama kita jatuh jugak pada tarikh istimewa buat mirza firash jugak...genap setahun mirza firash bersama ibu abah n abg2 dia..alhamdulillah...

gamaknya mcm paham la org nak sambut bufday ia tu kan, pepagi je dah wish kat dia siap nyanyi2 bagai....muka senyum je memanjang, seronok dia, nampak baik je...alhamdulillah di hari kelahiran dia, dengan kita sebok nak beraya kunjung mengunjung sedara mara bagai, sepanjang hari tu, alhamdulillah mirza firash nampak behave sgt, rasa nak tido, tido sendiri, rasa nak makna, makan je..nak main pon diam je sorang2 dia, kadang ngan abg2 n sepupu dia...kire senang kata dengan hangat lit lit bagai panaih merembang tu, mirza firash sgt la baik...masuk kete tido dlm car seat dia sampai sambung ke rumah, senang la...

malam tu celebrate bufday dia dengan tokwan nenek n sepupu2 dia...dia bukan berperasaan pon, budak lagi, tp dia suke kek...tahu je org tumpu pada dia, nyanyi kat dia, kemahen dia senyum...
nampak ibu je lebey tu..kena kawal ketat tu, yg kiri kanan tu nampak tak sabar je nak terkam kek tu...


tgk sape yg sebok dolu nak blow the candle...hahahahah.....

pon dia jugak yg BZ body nak cut a cake...sabo je la anak sorang ni...

dah rimas la tu abg dia kaco dia, nak di tendang pulok kek tu...

terima kasih mirza firash kamu sihat untuk ibu dan abah...terima kasih menjadi anak yg baik seperti makna nama kamu..terbayang kejap akan keadaan dia waktu dia mengharungi cabaran untuk sembuh di saat waktu2 kritikal dia..sungguh terkenang, bila tgk dia sihat macam ni, tak banyak ibu n abah minta..kamu baik n sihat saja, dah memadai buat ibu...

dah pandai sekarang ni bila minta dia cium, gitoo la gayanya..

tiada kata2 atau ungkapan lagi untuk di ungkap untuk kamu lagi mirza firash..hanya terima kasih dan terima kasih...

Selasa, 12 Julai 2016

1 syawal 1437H - selamat hari raya semua #teamrayajohor

salam 7 syawal buat semua...selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin, salah dan silap dari kami harap di maafi...

tahun ni masih lagi beraya di johor..apa hashtag sekarang yg in tu... #teamrayajohor ....haa gitooo...
inshallah next year akan beraya di sebelah utara pulok, kumpul reramai adik beradik kat umah mak...

seperti biasa tiap2 tahun sama je, ada sessi salam menyalam, maaf memaafi...

kasi can kat family adik beradik yg lain dolu salam menyalam....tapi my little family soya n akob buat hal kat tepi tingkap, mencari pencahayaan yg baik..ahahhahah...

selamat hari raya dari kami...

syawal, soya, akob, firash N aqlan

tema tahun ni peach...tahun depan punya tema, inshallah still nak colour2 pastel gini, nak soft2 colour je...banyak tahun dah colour stricking ni....


mak abah panggil kami bersalam, buat tak tau je, seronok selfie...tak lama nampak si izz G kat tokwan n nenek dia, salam....pastu larik kat kami, dia kata kat abah dia...
"abah...duit..." sambung selfie balik..hahahha...punya la kami ni giler selfie...lagi2 dapat ibu dorang gini kan...

jom salam2 nenek tokwan...


ini la mak abah mertua soya yg sgt la awesome....

ni pakwe soya...nak tgk en asbeen soya bila dah tua, gini la muka dia akan dtg...sama kan....luv u abah....sama tinggi je kami...sayang kat abah...TQ sayang soya mcm anak sendiri....
tak lama pose gini...cakap ngan abah nak pose lagi...redho je abah dapat menantu ting tong gini, kuat bergamba, pose pon pose minta tampa...


tadi dengan pakwe soya...
kali ni dengan pakwe chinta hati, susah mau kasi lepas ni...

pose yg biasa...sangat la biasa untuk kami..hahahhah...

kasi romantik2 sikit....sikit je...



datang dah perangai memasing...TQ en asbeen layankan kerenah anak2..padahal time ni memasing dah sebok nak gerak G umah tk yah en asbeen dah...anak2 siap2 masuk dalam kete, termasuk la si kecik, memandang sepi je dorang dr dalam tgk mak pak dok gediks kat luar kete sambil menyelfie..tak senonoh mak pak dorang ni..hahah...maap la anak2, redho la kamoo dapat ibu gini...

pose paling win, walaupun penyet muka en asbeen, di keerjakan aku..hahahhaha...
katanya konon nak try angkat soya, terangkat sikit je..hahahahha.....acah2 sweet minta tampa la tu..hahahh...cia ...cia...cia....tapi soya suke pose walaupun kalo org lain tgk, meluat ke hape, pedulik hape soya, time ni la nak manja2 lebey pon ngan en asbeen, time2 lain dah sebo ngan anak2 tak fikir dah hal sendiri....

mulut memasing dok kata...
"ok last frame bang...ok last frame syg..."

tak last2 jugak...je...hahahhahah...

si kecik yg paling seronok tgk mak pak dia menggediks kat luar...bila nak selfie ngan dia, punya la dia seronok, sampai terhantuk hidung kat cermin, sudahnya melalak..hahhaha...salah sendiri syg...

masuk kete je syawal kata...
"ibu...awak gamba dengan abah...??????...awak tak nak gamba dengan saya ke...????"

alahai touching anak bujang sorang ni tau...ye la jom, tp tu la setiap kali cuba bergamba dengan dia, ada je yg dengki dengan dia...


ni abg ngah ni, punya dengki, muka tak semenggah pulok tu...

nasib la banyak2 gamba, ni je hensem....

nampak kesian tak abg long syawal tu..hahahha..terpenyet mcm abah dia jugak..

tu la cerita 1 syawal kami...inshallah nanti soya cerita lagi ye, susah sungguh bila mood kelaut