Yang DiSaYAngi

Jumaat, 7 April 2017

TQ en asbeen...my Mr.ibu..



Salam Jumaat kengkawan...

ucapan di pagi hari buat en asbeen...TQ en asbeen..my mr ibu...sebab jaga binik awak yang sarat ni sama anak2...sungguh pregnant kali ni mmg boleh di katakan 99% semua kerjaan di rumah di serahkan bulat2 pada en asbeen...

kesian kat dia...sesejak mirza firash tak sihat...demam dah kebah, datang pulok batuk jahat kat dia ni, lagi la budak kecik tu payah nak tido malam...pagi ni tgk mata dia sembab je walaupun lena tido...sedey je rasa hati tgk bila dia sakit...batuk tu sungguh la jahat tau...dah la sejenis yg tak nak langsung dengan ibu dia..langsung...mmg anak abah abis ni...semua dengan abah dia je...nak suapkan makan pon ngan abah dia...bila ibu dia tanya nak susu ke...nangis2..takmo...tp bila abah dia tanya nak susu ke tak...laju je dia bangun ..."nak..nak..." sabo je la...sedey je tak mo ngan ibu dah..ibu ni konon nak ringankan beban si abah tu...udahnya abah je la yg kena buat semua...

mmg kesian abis rasa dekatta en asbeen kali ni...kejap2 naik atas katil, tgk binik dia yg tak selesa tido, kejap2 pening kepala, kejap2 krem kaki, kejap2 sakit belakang...tak lama lepas tu bunyi pulok budak kecik tu kat bawah mencarik abah dia..nak tido bawah ketiak abah dia..bila ibu tidokan tak nak, larik kat celah kangkang abah dia....macam la dia kuaq kat situ...awak kuaq kat ibu la sayang..kikikiki...tapi tu la mg kesian abis kat en asbeen..kejap2 bangun uruskan binik, kejap2 uruskan mirza tak sihat...nasib la syawal yafiq n izz dani aqlan, elok je tido kat bilik dorang sampai ke pagi..langsung tak kaco ibu abah dia..

langsung abah dia cuti arini jaga mirza, terus minta dia bawak mirza G klinik...elok la...maktok  mirza firash pon suruh G klinik...dia kata semlama dia jaga mirza firash pon kesiah dia tgk mirza firash, batuk teruk sgt, agaknya penat batuk, asik tido je semalam maktok dia jaga...nampak dia bernafas pon mcm penat je..entah la...terbayang akan peristiwa setahun yg lalu....

rasa serba salah dengan en asbeen... dah la kerja rumah semua dia buat..masak, kemas umah...basuh baju sidai baju...cuma lipat baju je kerjaan soya...mmg tak caya abis dia lipat baju..susun baju ok..hahahhahah....

terima kasih en asbeen awak menjaga kami dengan baik sekali...nnt extend ye tugas memasak sampai 2 tahun nnt ye en asbeen....breastfeeding ye....nasib dia angguk, ok je..tq en asbeen....nnt bersalin pon dia jugak yg jaga soya..makan soya dia buat...mandi anak, siapkan anak....sebab tu soya panggil dia mr ibu kami...tq my luvly en asbeen....

sayu rasa hati bila mengenang akan en asbeen ni...sayu rasa hati bila mengenang mirza firash tak sihat....nasib demam dah kebah..cepat sihat la sayang...ibu tak sanggup nak lalui peristiwa setahun yg lalu...



Selasa, 4 April 2017

cepat sihat wahai sayang




doa ibu hanya untuk kamu wahai anak...sentiasa di beri kesihatan yang baik....dalam dan luar...

mana ada mak pak tak susah hati bila tgk anak2 tak sihat kan..walaupun kadang2 dorang jugak la buat mak pak dorang turun naik darah dengan gelagat dorang...kadang2 dorang jugak la buat mak pak dorang bertukar pelbagai kaler..tak kire la kaler hijo ke, biru ke, merah ke....tp itulah asam garam realiti kehidupan bila bergelar seorang ibu dan bapa kan...

cepat sihat ye wahai anak...kuat la lawan demam awak tu seperti mana awak melawan sakit awak sebelom ni...susah hati bila mirza firash ni demam malam...siang, elok ha....nak call maktok dia selaloo kan...berdarah telinga dengar dia bebal...risokan anak kan...biorkan je la..selagi maktok ok..inshallah everything is gonna be ok...kan...alhadmulillah mak kata mirza ok..aktif, banyak cakap, banyak kenakan org, makan pon ok...cuma minum susu je dia muntah balik...yg semua ok....tapi bila malam je, masok tidoq, naik la pulok panaih dia...sedey bila terjaga, dok la kejut mak pak dia..abah..abah...abah....dengan sore sendu dia....boleh bayang tak..mana tak sayu tgk..nasib la en asbeen baik hati jaga mirza firash sepanjang malam dia tak sihat ni...tak bagi soya jaga, takut soya cepat penat...mmg sesejak prgenant  kali ni, mudah sungguh penat...kaki tu selaloo lenguh je..mana taknya berat badan kali ni melonjak lonjak naik, sampai kaki tak mampu nak tampung berat badan sekarang ni....tu yg en asbeen rela jaga anak dia yg mudah ni..

alhamdulillah mirza firash mmg seorang anak yg sgt la mudah...terima kasih sayang memudahkan ibu dan abah....

cepat sihat ye sayang...sentiasa senyum yee

Isnin, 3 April 2017

karnival buku anjuran MPH di PICC 28 mac 2017-02apr 2017

Lepas kami jalan2 settlekan urusan en asbeen di KL sentral....kami terus balik smeula ke putrajaya...tapi tak balik rumah terus..jalan2 G karnival buku anjuran MPH di PICC..mmg niat nak membeli buku untuk anak2...bior la kekurangan wangnya...tapi nniat nak membeli tu...kami ikutkan jua....

mmg murah2 la...kire not bad bagi buku yg kulit tebal tu..rege mmg mahal..tp dia less kaw2 tu...tu mmg berbaloi la...tapi kalo satu 1pcs tu agak ok la...kalo less pon 15%-10% ...gitoo la..

dah tamat la sudah karnival buku mph tu semalam..nasib la sempat pegi sabtu aritu



 jom kiter selfie seketoi dua wahai anak....

budak demam pagi ni..gamaknya sabtu tu terkena hujan kot...walaupun pakai carrier kan...dah tutup kepala...takpe la...cepat sihat ye sayang..takmo melarat teruk..lama sungguh dia tak demam ni..sesejak kuar dari ICU setahun yg lalu...kalo demam pon light2 je...semalam N arini je agak teruk sikit, tp still aktif N nak bersuara tu, alhamdulillah la...nasib la kamoo dapat ibu abah yg cepat bertindak....nampak pg ni hantar ke umah maktok dia, kurang sikit...tp tak tau la amik dia petang jap G kan...

ok berbalik cerita karnival buku tu...
seronok bukan main anak2...mencarik buku untuk mirza firash dulu...dah dapat....si syawal sebok bertanya...

"ibu...buku untuk saya tak da ke...saya nak jugak..."

alahai anak....ibu tak lupa nak belikan untuk awak pon..jgn risau...ada...
selesai membeli...si anak2 sebok mengajak nak bergamba...si ibu ni melayan je..kaki dah sakit2 dah ni..tak boleh jalan lama...


yang penting pose abahnya sama je...

ni la yang dapat grab untuk anak2....abaikan kaki syawal di situ....dapat buku cerita haiwan tu..asik membaca je syawal tu..alhamdulillah...dia suke buku tu....


buku kaler boboiboy galaxy tu ada sticker....bila mak pak seronok layan HBO berdua..anak2 dok dalam bilik bertiga, gelak2...menjerit2..sneyap lepas tu..apa benda la dorang buat...sekali tgk..abis sticker boboiboy tu di tampal kat lemari dia...mmmmm...lemari takpe...dinding jgn....

maka tamat la sudah jalan2 kami selama satu hari...balik tghari tu semua selamat tido...petang terus masak....makan....

Pertama Kali naik ERL

salam isnin kengkawan...

cerita sabtu yang lepas...tak penah bawak anak2 ni jalan2 naik train....bawak la dorang...G kl sentral je pon...sebab en asbeen ada urusan kat sana...dok cadang kata nak bawak anak2 merasa naik ERL kan....en asbeen ni ikut je la...

bila dah park kete kat putrajaya sentral...berzikir la anak2 ni tanya nak pegi mana..nak pegi mana...hahahahhah....lagi excited bila nampak cho cho train...si syawal yafiq dok la bertanya... 
"ibu kiter nak pegi mana naik ketapi ni...kiter nak naik ni kan...?...yeeaayyy seronoknya..terima kasih ibu..."

hahahahhah...excited kan...

sampai je kat kaunter beli tiket tu...beli la tiket 2 kanak2, 2 dewasa untuk pegi dan balik..
tahu harga tiket erl ni dah naik...egatkan ok la lagi...sekali org kaunter kata
"semua sekali RM81.20 ..."

telan air liur aku depan pompuan kat kaunter ni..hahhahah...en asbeen dah tarik2 baju aku...kata x perlu la....jom la naik kete.....tapi aku tetap bayar jugak..demi kepuasan anak2...

en asbeen dah bising...kata tak payah, tp aku bayar jugak....tapi bila aku kata...
"takpe la bang...duit abis kat anak2...dah alang2 sampai sini kan...kesian pulok dorang kalo tak dapat naik train kan.."

dia risau aku abis duit nak buat makan...dia kata...kalo G naik kete pon..duit minyak tak da sampai cecah harga tu....tapi aku kata
"ala..takpe...duit abis...balik umah, masak la kat umah tghari nanti..hahhaha"

ye kan je la en asbeen tu..siap nak bayar duit tambang tu sikit..tp aku kata tak payah....mmg mahal...tapi takpe la sesekali untuk anak2...bukan selaloo perabih duit demi anak2 kan...korang tgk la excitednya muka dorang tau



haa..nampak tak excited dorang kan...si syawal siap tanya...
"ibu...boleh tak kalau kiter amik gamba..cepat la ibu...jom la...."

tahu dah dia...

nasib behave sepanjang perjalanan tau....

si izz dani aqlan siap tunjuk...
"ibu...umah maktok..tu..tu..tu.."

tu yg dok berzikir tu..bila G umah maktok...nampak je ERL ni lalu belakang umah maktok kan...


 dah boleh harap dah syawal yafiq ni snap gamba ibu abah dia....
alhamdulillah, mirza firash, seorang anak yang mudah..mmg mudah dan senang sangat sepanjang perjalanan..nak tido, dia tido, nak main dia main...duduk diam je dalam carrier tu sepanjang perjalanan..nak makan pon elok je..mmg mudah sungguh anak sorang ni..TQ sayang...

jom selfie seketoi bang....


selesai je urusan en asbeen kat kl sentral...terus balik putrajaya...tapi tak terus ke rumah..kami singgah tempat lain....

mana....nanti la..

Khamis, 30 Mac 2017

happy bufday FIL - 27.03.2017

waktu balik last week...sign surat SPA untuk pembelian rumah tu...kena pulok...hari kami nak balik ke putrajaya tu, bufday FIL....tak dapat la nak celebrate..takpe la...

dapat gamba dr abg ipar pon dah seronok, tgk abah seronok anak2 egat bufday dia....soya pon sehari sebelom balik pon ada cakap....

"abang..ye la esok bufday abah la..."

MIL siap cakap...
"abah ko kata...ada ke yg egat hari jadi dia..."

kikikiki.."ada abah..anak2...anak menantu semua egat bufday abah"
...kata soya...suke dia...terus pelok bahu soya tau....sukenya perasaan di kala itu....ye abah...abah sayang soya..soya pon sayang abah....

seronok abah ye dapat makan kat luar..celebrate bufday...

moga abah panjang umo N di murahkan rezeki....inshallah..abah kena tahu satu benda je...anak menantu semuanya sayang abah....tak lupa kat mak jugok....geng kaki gosip soya ni...




Hikmah di sebalik setiap Kejadian


Salam khamis kengkawan...setelah sekian lama..sungguh hati ni terdetik, teringat akan kengkawan alam maya ni..di sini la kiter berkongsi segala rasa, suka dan duka..berkongsi cerita dan berkongsi pendapat antara satu sama lain..sungguh...soya sayang lahai dengan kengkawan blogger ni..

lama tak bersiaran...inshallah moga di beri kesihatan yang baik untuk terus bercerita dalam blog ni...mood sesungguhnya di campak kelaut..mmg susah nak carik balik la..dah tak jumpe dah..hahahah...


setiap apa yang berlaku, ada hikmah di sebalik kejadiannya...

banyak yang terjadi...antara suka dan duka...blend dalam hidup soya selama setahun ni...

soya di kejutkan lagi dengan berita yang sesungguhnya soya tak sangka..sungguh, belum ready untuk terima kenyataan di kala itu...SOYA PREGNANT....yeeaayyyy,....mmmmm entah la..perasaan berbelah bahagi di kala itu...itu mmg addcident sunggu tu...susah nak terima kenyataan akan ada lagi satu amanah yang bernyawa di dalam rahim soya...sungguh...di kala itu, soya serabut...tak boleh terima..tak ready....kalo korang baca, mesti korang marah soya kan...yela..rezeki...allah swt nak bagi pon, nak serabut lagi kan...nak fikir2 lagi..org lain yg susah nak dpt anugerah ni, tak fikir pulokkan..?????

jgn judge dolu sayang2 semua...di kala itu..pelbagai ujian dan dugaan yang soya terima di kala...tal dapat terima dek akal ketika itu...baru nak reda, nak hela nafas lega....tapi bila tahu akan berita...soya tak tahu apa nak kata..speechless...hanya mampu menangis....soya fikir akan keadaaan di kala itu, anak baru nak beransur sihat...dengan keadaan kewangan keluarga kami yang kurang baik ni...segala benda soya fikir...soya sejenis yang suke fikir ke depan...apa yang perlu di lakukan di masa depan...en asbeen pon tak berani nak kata apa pada soya di kala itu....sampai satu saat soya cakap kat dia...sampai tersedu sedan... 
"abg...abg tak da benda ke nak bgtau saya ni...pendapat ke..kata2 ke....awak diam macam ni..tambah serabut saya..."

dia sendiri pon takut nak berbalas pandangan dengan soya....waktu tu, baru la keluar sesuatu dari mulut dia...

"sayang...jgn macam ni...saya minta maaf...say adah buat mcm awak ajar...sy tak tau jd gini...mmmm...saya suke...saya gembira, sebab saya bakal akan dapat anak lagi..mana tau kali ni gurl pulokkan...doa saya...tapi saya tak boleh gembira sgt...tp hati saya gembira..seronok mcm nak lompat2...tapi kalo saya buat gitoo...awak pulok sedih...sedih pulok saya tgk awak...tapi saya pon tak sedih jugak...ni anugerah yang allah bagi, belom tentu org lain dapat rasa nikmatnya....awak jgn la macam ni syg...sy tahu...awak fikirkan akan keadaan kewangan family kita...jgn awak banyak fikir...kita ikut flow je....anggap la setiap kejadian yang jadi tu ada hikmahnya...sayang..allah tu tak kejam...allah tu penyayang, maha adil...inshallah ada yang baik buat kita...syg...jgn la awak stress gini ye...jgn fikir sgt pasai kewangan kita..inshallah ada yang baik menanti...kalo susah2...takpe..sy sanggup part time kat mana2...."

itu la kata2 en asbeen pada soya di saat soya serabut dengan semua tu...lama jugak untuk soya terima keadaan ni...selepas dua minggu...allah swt buka pintu hati soya seluas-luasnya untuk terima qada dan qadar yang di tentukan ni...alhamdulillah....soya terima dengan hati dan tangan yang terbuka seluas-luasnya..soya pon tak berenti doa yang allah swt bukakkan pintu hati soya untuk redho dengan semua ketentuan ini...tu mana yang follow soya kat FB n IG...soya agak kurang comment...N senyap sepi je...entah kali ni agak lebih suke slow down...opismate pon ramia yang kata soya agak pasif pregnant kali ni...

alhamdulillah hari ni genap 36minggu...tunggu masa je untuk baby comey soya ni lahir untuk melihat dunia ciptaan allah swt ni....hikmah di sebalik kejadian..alhamdulillah bertimpa timpa rezeki yang allah swt kurniakan...sungguh...soya rasa nak menangis...nangis lagi...sujud syukur soya pada allah swt di kala ini..tak dapat di gambarkan dengan kata2 dan perbuatan....


hikmah pertama yang di nanti telah kunjung tiba...

hikmah yang kedua tak di sangka-sangka...soya ada mohon beli rumah under PR1MA tengah bulan februari aritu....saja mohon....tetibe dapat email awal bulan mac, soya di tawarkan rumah yang soya mohon tu...alhamdulillah lulus...seronoknya...allah swt je yang tahu...en asbeen pon suke...suke la dia...dapat balik kampung kan...soya mohon rumah teres dua tingkat dengan harga yang berpatutan sungguh...susah la nak carik rate rumah gitooo...alhamdulillah dengan harga RM 206K tu ...soya dapat rumah teres dua tingkat di pasir gudang johor...tu yang soya kata seronok la en asbeen, walaupun atas nama binikkan..hahahhah...sebab dapat balik kampung dia...ramai yang tanya....nape soya pilih rumah kat sana....jawapan soya senang je...

"aku beli rumah mmg nak duduk...bukan nak buat muzium....lagipon lakik aku dah berniat nak balik johor..takkan la aku tak ikut...aku ni dosa dah berbakul bakul..takkan nak tambah bakul lagi kot takmo dengaq cakap lakik.."


ni lot umah soya..dah G tengokd ah aritu..lepas sign surat SPA aritu..alhamdulillah di kala ini di permudahkan....

hahahhah...jahatkan ayat soya...tapi itu la kenyataannya....buat en asbeen tersenyum happy dengan benda gini pon dah buat soya seronok...en asbeen pon tanya soya benda yang sama..siap tambah lagi...

"sayang..takpe ke awak duduk johor..takpe kiter ke johor nanti..yela family awak kan semuanya dekat sini...."

satu je jawapan soya...
"takpe la...abis takkan awak nak ke sana sorang..lain la mmg tak nak bawak saya..lain la citer kan....dah awak lakik saya..takkan saya kat sini..awak kat sana..apa benda la soklan awak ni...saya tak kisah pon...janji awak suke..tak pe la..kali ni bagi peluang untuk awak dekat dengan family awak pulok...bukan kiter tak dapat balik sini kan...."

dia pulok yg serba salah..kikikikikiki..

hikmah yang ketiga...yang sesungguhnya..soya tak mengharapkannya pon...alhamdulillah soya terpilih untuk anugerah perkhidmatan cemerlang 2016...

tak sangka sangat.....soya ni puaka...suke jugok lawan bos..rajin jugok cuti...el bagai...tapi alhamdulillah org nampak usaha soya dalam membuat sesuatu keja...org nampak soya boleh buat keje..idok la mulut puaka semendang je kan...hahahhahahha.....

inshallah 11 april 2016 ni..tak dapat la join koir...perut udah ke depan...tak dapat naik stage untuk geng koir perform for APC2016 ni...inshallah soya naik stage untuk penerima APC2016 nanti...waktu tu pon dah 37 minggu dah..baby...jgn kuar lagi tau..kiter naik stage ye tahun ni...aritu awak naik stage nyanyi sama ibu dalam perut...arini awak naik stage..amik sijil ibu tau...kikikikiki..... 


sungguh la apa yang di perkatakan...setiap kejadian yang menimpa atau yg di rasai kita...akan ada hikmah di sebaliknya... 

en asbeen bila dapat tau ni...dia tgk soya pon sedu sedan je kan...dia pon kata...
"awak..jgn nangis syg...ni semua rezeki baby...kan saya penah kata dulu...ada hikmah apa yang jadi....awak egat tak...dulu kita nangis mula2 dapat tau wujudnya baby dalam perut awak....tapi baby ni jugak la bagi rezeki bertimpa timpa pada kita....sekarang ni kita nangis sebab baby...tapi sebab benda seronok...benda happy...kan....awak kena egat tu..."

en asbeen soya ni bukan reti mana pon pujuk...sungguh....keraih macam tunggui kayu...semendang buat tak tau je..hahahhah..tapi dia jugak la en asbeen, mr mama N abah yang best dalam family kami...alhamdulillah selama soya pregnant kali ni....semua benda dalam rumah ni dia buat..iron baju, masak, basuh baju, sidai baju..cuma lipat kain je soya buat..sebba soya tak suke dia lipat..dia buat mcm roti canai....tapi alhamdulillah soya n en asbeen di kurniakan anak2 yang ringan tulang....almaklum la mak dia dah berat montot nak bangun bila lipat kain...panggil je dorang, minta tolong susun dalam lemari...alhamdulillah semuanya berjalan..baik yang sulung sampai la ke yg kecik toet tu..si mir za firash tu...pon bijaksana..rajin menolong..part bila abah2 dia lepas masak, nak hidang makanan, abah dia tinggal panggil dorang tolong hidangkan atas meja...alhamdulillah..semuanya bergerak....



terima kasih tuhan atas segala kurniaan rezeki yng engkau berikan..hanya padamu aku bersujud dan mengucap syukur.... 

Jumaat, 10 Februari 2017

lama tak update cerita

salam jumaat kengkawan..

setelah hampir setahun jugak la kot, tak bersiaran di sini..mmg terasa sungguh lama...tak tau ada yg masih tahu atau tak soya masih wujud lagi ke tidak..

ada jugak yg bertanya..
"lama soya tak update blog...?????"

entah la..mood sesungguhnya kelaut sungguh...susah nak datang balik mood tu...

ok la..rasa nak jengah soya, soya ok je..alhamdulillah di beri kesihatan yg baik sepanjang hidup ni..anak2 dan suami pon, semua sihat...

kalo ada yang ingat pada soya, alhamdulillah N terima kasih...