Yang DiSaYAngi

Khamis, 30 Mac 2017

Hikmah di sebalik setiap Kejadian


Salam khamis kengkawan...setelah sekian lama..sungguh hati ni terdetik, teringat akan kengkawan alam maya ni..di sini la kiter berkongsi segala rasa, suka dan duka..berkongsi cerita dan berkongsi pendapat antara satu sama lain..sungguh...soya sayang lahai dengan kengkawan blogger ni..

lama tak bersiaran...inshallah moga di beri kesihatan yang baik untuk terus bercerita dalam blog ni...mood sesungguhnya di campak kelaut..mmg susah nak carik balik la..dah tak jumpe dah..hahahah...


setiap apa yang berlaku, ada hikmah di sebalik kejadiannya...

banyak yang terjadi...antara suka dan duka...blend dalam hidup soya selama setahun ni...

soya di kejutkan lagi dengan berita yang sesungguhnya soya tak sangka..sungguh, belum ready untuk terima kenyataan di kala itu...SOYA PREGNANT....yeeaayyyy,....mmmmm entah la..perasaan berbelah bahagi di kala itu...itu mmg addcident sunggu tu...susah nak terima kenyataan akan ada lagi satu amanah yang bernyawa di dalam rahim soya...sungguh...di kala itu, soya serabut...tak boleh terima..tak ready....kalo korang baca, mesti korang marah soya kan...yela..rezeki...allah swt nak bagi pon, nak serabut lagi kan...nak fikir2 lagi..org lain yg susah nak dpt anugerah ni, tak fikir pulokkan..?????

jgn judge dolu sayang2 semua...di kala itu..pelbagai ujian dan dugaan yang soya terima di kala...tal dapat terima dek akal ketika itu...baru nak reda, nak hela nafas lega....tapi bila tahu akan berita...soya tak tahu apa nak kata..speechless...hanya mampu menangis....soya fikir akan keadaaan di kala itu, anak baru nak beransur sihat...dengan keadaan kewangan keluarga kami yang kurang baik ni...segala benda soya fikir...soya sejenis yang suke fikir ke depan...apa yang perlu di lakukan di masa depan...en asbeen pon tak berani nak kata apa pada soya di kala itu....sampai satu saat soya cakap kat dia...sampai tersedu sedan... 
"abg...abg tak da benda ke nak bgtau saya ni...pendapat ke..kata2 ke....awak diam macam ni..tambah serabut saya..."

dia sendiri pon takut nak berbalas pandangan dengan soya....waktu tu, baru la keluar sesuatu dari mulut dia...

"sayang...jgn macam ni...saya minta maaf...say adah buat mcm awak ajar...sy tak tau jd gini...mmmm...saya suke...saya gembira, sebab saya bakal akan dapat anak lagi..mana tau kali ni gurl pulokkan...doa saya...tapi saya tak boleh gembira sgt...tp hati saya gembira..seronok mcm nak lompat2...tapi kalo saya buat gitoo...awak pulok sedih...sedih pulok saya tgk awak...tapi saya pon tak sedih jugak...ni anugerah yang allah bagi, belom tentu org lain dapat rasa nikmatnya....awak jgn la macam ni syg...sy tahu...awak fikirkan akan keadaan kewangan family kita...jgn awak banyak fikir...kita ikut flow je....anggap la setiap kejadian yang jadi tu ada hikmahnya...sayang..allah tu tak kejam...allah tu penyayang, maha adil...inshallah ada yang baik buat kita...syg...jgn la awak stress gini ye...jgn fikir sgt pasai kewangan kita..inshallah ada yang baik menanti...kalo susah2...takpe..sy sanggup part time kat mana2...."

itu la kata2 en asbeen pada soya di saat soya serabut dengan semua tu...lama jugak untuk soya terima keadaan ni...selepas dua minggu...allah swt buka pintu hati soya seluas-luasnya untuk terima qada dan qadar yang di tentukan ni...alhamdulillah....soya terima dengan hati dan tangan yang terbuka seluas-luasnya..soya pon tak berenti doa yang allah swt bukakkan pintu hati soya untuk redho dengan semua ketentuan ini...tu mana yang follow soya kat FB n IG...soya agak kurang comment...N senyap sepi je...entah kali ni agak lebih suke slow down...opismate pon ramia yang kata soya agak pasif pregnant kali ni...

alhamdulillah hari ni genap 36minggu...tunggu masa je untuk baby comey soya ni lahir untuk melihat dunia ciptaan allah swt ni....hikmah di sebalik kejadian..alhamdulillah bertimpa timpa rezeki yang allah swt kurniakan...sungguh...soya rasa nak menangis...nangis lagi...sujud syukur soya pada allah swt di kala ini..tak dapat di gambarkan dengan kata2 dan perbuatan....


hikmah pertama yang di nanti telah kunjung tiba...

hikmah yang kedua tak di sangka-sangka...soya ada mohon beli rumah under PR1MA tengah bulan februari aritu....saja mohon....tetibe dapat email awal bulan mac, soya di tawarkan rumah yang soya mohon tu...alhamdulillah lulus...seronoknya...allah swt je yang tahu...en asbeen pon suke...suke la dia...dapat balik kampung kan...soya mohon rumah teres dua tingkat dengan harga yang berpatutan sungguh...susah la nak carik rate rumah gitooo...alhamdulillah dengan harga RM 206K tu ...soya dapat rumah teres dua tingkat di pasir gudang johor...tu yang soya kata seronok la en asbeen, walaupun atas nama binikkan..hahahhah...sebab dapat balik kampung dia...ramai yang tanya....nape soya pilih rumah kat sana....jawapan soya senang je...

"aku beli rumah mmg nak duduk...bukan nak buat muzium....lagipon lakik aku dah berniat nak balik johor..takkan la aku tak ikut...aku ni dosa dah berbakul bakul..takkan nak tambah bakul lagi kot takmo dengaq cakap lakik.."


ni lot umah soya..dah G tengokd ah aritu..lepas sign surat SPA aritu..alhamdulillah di kala ini di permudahkan....

hahahhah...jahatkan ayat soya...tapi itu la kenyataannya....buat en asbeen tersenyum happy dengan benda gini pon dah buat soya seronok...en asbeen pon tanya soya benda yang sama..siap tambah lagi...

"sayang..takpe ke awak duduk johor..takpe kiter ke johor nanti..yela family awak kan semuanya dekat sini...."

satu je jawapan soya...
"takpe la...abis takkan awak nak ke sana sorang..lain la mmg tak nak bawak saya..lain la citer kan....dah awak lakik saya..takkan saya kat sini..awak kat sana..apa benda la soklan awak ni...saya tak kisah pon...janji awak suke..tak pe la..kali ni bagi peluang untuk awak dekat dengan family awak pulok...bukan kiter tak dapat balik sini kan...."

dia pulok yg serba salah..kikikikikiki..

hikmah yang ketiga...yang sesungguhnya..soya tak mengharapkannya pon...alhamdulillah soya terpilih untuk anugerah perkhidmatan cemerlang 2016...

tak sangka sangat.....soya ni puaka...suke jugok lawan bos..rajin jugok cuti...el bagai...tapi alhamdulillah org nampak usaha soya dalam membuat sesuatu keja...org nampak soya boleh buat keje..idok la mulut puaka semendang je kan...hahahhahahha.....

inshallah 11 april 2016 ni..tak dapat la join koir...perut udah ke depan...tak dapat naik stage untuk geng koir perform for APC2016 ni...inshallah soya naik stage untuk penerima APC2016 nanti...waktu tu pon dah 37 minggu dah..baby...jgn kuar lagi tau..kiter naik stage ye tahun ni...aritu awak naik stage nyanyi sama ibu dalam perut...arini awak naik stage..amik sijil ibu tau...kikikikiki..... 


sungguh la apa yang di perkatakan...setiap kejadian yang menimpa atau yg di rasai kita...akan ada hikmah di sebaliknya... 

en asbeen bila dapat tau ni...dia tgk soya pon sedu sedan je kan...dia pon kata...
"awak..jgn nangis syg...ni semua rezeki baby...kan saya penah kata dulu...ada hikmah apa yang jadi....awak egat tak...dulu kita nangis mula2 dapat tau wujudnya baby dalam perut awak....tapi baby ni jugak la bagi rezeki bertimpa timpa pada kita....sekarang ni kita nangis sebab baby...tapi sebab benda seronok...benda happy...kan....awak kena egat tu..."

en asbeen soya ni bukan reti mana pon pujuk...sungguh....keraih macam tunggui kayu...semendang buat tak tau je..hahahhah..tapi dia jugak la en asbeen, mr mama N abah yang best dalam family kami...alhamdulillah selama soya pregnant kali ni....semua benda dalam rumah ni dia buat..iron baju, masak, basuh baju, sidai baju..cuma lipat kain je soya buat..sebba soya tak suke dia lipat..dia buat mcm roti canai....tapi alhamdulillah soya n en asbeen di kurniakan anak2 yang ringan tulang....almaklum la mak dia dah berat montot nak bangun bila lipat kain...panggil je dorang, minta tolong susun dalam lemari...alhamdulillah semuanya berjalan..baik yang sulung sampai la ke yg kecik toet tu..si mir za firash tu...pon bijaksana..rajin menolong..part bila abah2 dia lepas masak, nak hidang makanan, abah dia tinggal panggil dorang tolong hidangkan atas meja...alhamdulillah..semuanya bergerak....



terima kasih tuhan atas segala kurniaan rezeki yng engkau berikan..hanya padamu aku bersujud dan mengucap syukur.... 

5 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

cantiknyaaaaaaaaaa

mama tisya berkata...

tahniah sue...lama tk bersiaran ye..tk lama dh nk deliver baby...smoga dipermudahkan...tahniah juga ada byk surprise tu...syok umh teres...tahniah juga utk APC

Norhayati Mohd Isa berkata...

Alhamdulillah..
Atas nikmat yg Allah kurniakan buat Suraya..
Akak baca pun rasa gembira..
Tahniah dear..

IntaNBerliaN berkata...

Sue, saya nangis baca entry ni... rasa macam saya pulak yang berada dalam situasi sue... masa sue mula2 prgnantkan sue ada bagitahu pasal perasaan sue bila tahu sue prgnant... AllahuAkbar... Tuhan tu maha penyayang...!!!

Apa2 pun, tahniah sue..

LYAfrina berkata...

Alhamdulillah sue.. Tgk aturan Allah..dah susun cantik2 tu.. Tp biasalah kt sbg mnusia..kdg2 x sdr y kt x nak tu suatu hikmah y baik utk kt..

Mula2 dibukakan smula rezeki anak..dan menyusul satu persatu rezeki lepas tu.. Alhamdulillah..


Sue..rumah sue cantik sgt..dan besar jugak.. Alhamdulillah.. Ok lah..one day leh duk kampung..syok kan..dkt dgn family..

Lya doakan smoga semuanya y baik2 myusul..smoga dipermudahkan sgalanya.